Μια παραίτηση με πολλά ερωτηματικά

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του, είναι ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης Ο κ.Σακελλαρίου ήταν επιλογή της κυβέρνησης των Σύριζα-ΑΝΕΛ επειδή συνέπλεε με τα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά ης εποχής. Τώρα παραιτήθηκε με αφορμή διαρροές από τη διάσκεψη που κρίνει το νόμο Κατρούγκαλου, καταγγέλοντας την επικυριαρχία των μνημονίων και συμπαραστεκόμενος, όπως δήλωσε στα θύματα τους «οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγόμενου δημοσιονομικού συμφέροντος».
Ο τρόπος που δημοσιοποιήθηκε η παραίτηση του, ενώ συνεχίζονται οι διασκέψεις για το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και οι θέσεις που εξέφρασε όμως ασκούν πίεση στους συναδέλφους του που κρίνουν την υπόθεση να αποτρέψουν την «εξαθλίωση των συνταξιούχων». Παρόλο δηλαδή που καταδίκασε τις διαρροές, παρεμβαίνει και ο ίδιος σε μια εκκρεμούσα υπόθεση.
Δεν γνωρίζουμε αν και ποιες παρεμβάσεις ασκήθηκαν ή ασκούνται ακόμα. Ωστόσο οι δικαστές οφείλουν αφενός να διαφυλάσσουν την ανεξαρτησία τους από την εκτελεστική ιδίως εξουσία και αφετέρου να κρίνουν ανεπηρέαστοι και όχι με τις εκάστοτε πολιτικές τους τοποθετήσεις, αγωνίες ή ακόμα χειρότερα με βάση το προσωπικό τους συμφέρον.
Είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει διακριθεί για τις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Με όχημα τη σκανδαλολογία και τη διαφθορά επιχειρεί να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους, αναζητώντας πρόθυμους συνεργάτες. Οι δικαστές όμως και πολύ περισσότερο αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή της Δικαιοσύνης οφείλουν να προασπίζονται την ανεξαρτησία της και να είναι η ασπίδα σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της.
Η διάκριση των εξουσιών αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αλίμονο αν οι δικαστές προσεταιρίζονται την πολιτική εξουσία ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους για να γίνονται αρεστοί. Το Συμβούλιο Επικρατείας έχει μια μακρά ιστορία ανεξαρτησίας που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τρώθηκε με μια σειρά αντιφατικές αποφάσεις με ευθύνη και του παραιτηθέντος Προέδρου. Ας ελπίσουμε ότι η παραίτηση του ενέχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα όσα συνέβησαν και όποιος ή όποια τον διαδεχθεί θα διασφαλίσουν το κύρος και την ανεξαρτησία του ανώτατου δικαστηρίου.

TO BHMA

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.