Στην πόρτα της εξόδου από το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ

Στην πόρτα της εξόδου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται το ΔΝΤ με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το αργότερο έως την 1η Ιουνίου.

Στην πόρτα της εξόδου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται το ΔΝΤ με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το αργότερο έως την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καλυφθεί οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ όσον αφορά την διευθέτηση του χρέους, παρ’ ότι το σκηνικό μπορεί να διαφοροποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως εξήγησε το τελευταίο ορόσημο, αν δεν υπάρξει απόφαση στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, είναι η 1η Ιουνίου, ώστε να ολοκληρώσει το ΔΝΤ μία τριμηνιαία αξιολόγηση.

Πάντως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι πιθανότητες μη συμμετοχής του Ταμείου.

Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ι ότι το ΔΝΤ ζητά «αυτοματισμό» στην τμηματική λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ενώ το Βερολίνο απαιτεί κάθε μελλοντική διευθέτηση να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή.

Στην σκιά της διαμάχης Γερμανίας – ΔΝΤ ξεκινούν αύριο στην Αθήνα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο.

Οι διαπραγματεύσεις την πρώτη ημέρα θα εστιαστούν σε ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια και δημόσια διοίκηση.

Στο δημοσιονομικό πεδίο το ίδιο στέλεχος ρωτήθηκε για τις περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», όπου είχε σημειώσει ότι θα εφαρμοστούν κανονικά.

Γενικότερα για την πορεία της αξιολόγησης μίλησε για διάθεση όλων να επιλυθούν οι διαφορές. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων και επιδιώκεται να κλείσει παράλληλα η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.