Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την Ελλάδα το EuroWorking Group

Νέος πόλεμος ΔΝΤ με Βερολίνο και στη μέση την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία η κυβέρνηση δε δέχεται επιμένοντας στην «καθαρή» έξοδο.

Νέος πόλεμος ΔΝΤ με Βερολίνο και στη μέση την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία η κυβέρνηση δε δέχεται επιμένοντας στην «καθαρή» έξοδο.

Την Δευτέρα το EuroWorking Group (EWG) και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να ανεβάσει ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις ώστε στις 24 Μαίου να υπάρξει τεχνική συμφωνία της τέταρτης αξιολόγησης.

Η συνεδρίαση του ΕWG, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι τόσο όμως στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις.

Και οι πολιτικές αποφάσεις θα περάσουν μέσα από τη διελκυστίνδα ΔΝΤ και Γερμανίας. Το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για εμάς καθώς ήταν σύμμαχος στην ελάφρυνση του χρέους χωρίς όρους.

Όμως, η Γερμανία ζητά αυστηρή επιτήρηση και ελάφρυνση υπό όρους και προϋποθέσεις. Ζητά να υπάρχει ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστεκάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.

Κάτι που δεν αποδέχεται το ΔΝΤ και πιθανότατα να αποχωρήσει.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η ΕΚΤ να θυμίσει ότι είναι υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης, μια πρόταση που έχει κάνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.

Κατά την άποψη της ΕΚΤ, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις τουεκπροσώπου της ΕΚΤ Φρανσέσκο Ντρούντι στη Ναυτεμπορική, ένα ισχυρό προληπτικό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές, ενώ παράλληλα θα άνοιγε τον δρόμο για ταχύτερη πλήρη άρση των capital controls, διατήρηση του waiver στα ελληνικά ομόλογα και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Ντρούντι επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ΕΚΤ ότι η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα «εναπόκειται πλήρως στις ελληνικές Αρχές».

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν χθες κατηγορηματικά και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το τρίτο Μνημόνιο και η οποία λήγει μαζί με το τρίτο πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Την υπεράσπιση της επιλογής της κυβέρνησης να μην πάει σε πιστοληπτική γραμμή ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ», δηλώνει με ο υπουργός Οικονομικών σε εκτενή συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

H αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας για το χρέος

Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η εξίσωση μείωσης του ελληνικού χρέους καθώς η Γερμανία φαίνεται πως όχι μόνο κρατά αδιάλλακτη στάση αλλά βάζει συνεχώς στο τραπέζι και νέες απαιτήσεις.

Κάτι τέτοιο συνέβη και κατά την διάρκεια συνάντησης του συνεδρίασης του Washington Group . Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η γερμανική αντιπροσωπεία όχι μόνο επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ( επί της ουσίας νέα προαπαιτούμενα) αλλά και για κάθε την τμηματική εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών θα πρέπει να δίνεται η έγκριση από την γερμανική Βουλή.

Θέση που ακυρώνει και τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό ελάφρυνσης καθώς κάθε φορά θα διεξάγεται ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Η θέση αυτή δεν ικανοποιεί την Ελλάδα αλλά και το ΔΝΤ που θέλουν «ξεκάθαρη» λύση ως μήνυμα προς τις αγορές. Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν ζήτησε από την Ευρωζώνη να ληφθούν αποφάσεις έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Ως γνωστόν το πρόγραμμα λήγει στις 21 Αυγούστου και το ΔΝΤ δεν θα έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει ούτε μία τριμηνιαία αξιολόγηση – επισκόπηση του προγράμματος..

Εξάλλου οι Ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης και θα τεθούν επί τάπητος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου στις επαφές που ξεκινούν την Τετάρτη στην Αθήνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.