EuroWorking Group: Επί τάπητος τα επόμενα βήματα για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το Euro Working Group με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα το Euro Working Group με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Στόχος να μεθοδεύσει τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν για να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) στο Eurogroup της 24ής Μαΐου και συνολική συμφωνία στα αμέσως επόμενα (21 Ιουνίου ή 12 Ιουλίου το αργότερο).

Στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη αξιολόγηση, το οποίο πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Επίσης, καθώς οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα ξεκινούν από την Τρίτη τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο αυτήν την εβδομάδα, θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται αδύνατον να έχουν υλοποιηθεί και τα 88 έως το ορόσημο της 21ης Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη συνολική λύση (κλείσιμο αξιολόγησης, μεταμνημονιακή εποπτεία, διευθέτηση χρέους) για την Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους να είναι διατεθειμένοι να περιμένουν έως και τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος εντός του Αυγούστου.

Επίσης ένας αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων θα συνδεθεί με το νέο μοντέλο ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επανέλθουν και στη συζήτηση για το τέλος του προγράμματος (ελάφρυνση χρέους και μεταμνημονιακή εποπτεία).

Σημειώνεται, ότι στη σημερινή συζήτηση θα συμμετάσχει ο Πολ Τόμσεν από πλευράς ΔΝΤ. Η προθεσμία που έχει τεθεί για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι το Eurogroup του Ιουνίου, ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να καταλήξουν νωρίτερα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα στενεύουν.

Σεντένο: Σημαντικό βήμα το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης

«Σημαντικό βήμα» για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζει τη σημερινή έναρξη της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ξεκινάει σήμερα. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Σας εύχομαι καλές συναντήσεις» αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter απευθυνόμενος στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, τον ESM, την Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.