Τις στοχευόμενες κινήσεις, και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που της επιτρέπουν να δηλώνει φέτος καλύτερα προετοιμασμένη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, σε σχέση με πέρυσι, μετέφερε σήμερα για λογαριασμό του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στη διάρκεια της αποκαλυπτήριας εκδήλωσης για το «Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών» στην Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων του Γραφείου Συντονιστή Επιχειρήσεων του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού, στην συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Αλεξανδρείας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 56 πεσόντων πυροσβεστών, ενώ το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι θρησκευτικών, κυβερνητικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών.
Τονίζοντας, ότι για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων χρειάζονται και καλές υποδομές, αλλά και εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις για να επέμβουν, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε: «Φέτος, κατά την αντιπυρική περίοδο θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με πέρυσι. Θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα διαθέσιμα, καθώς θα έχουμε τέσσερα μισθωμένα ελικόπτερα βαρέως τύπου αντί τριών πέρυσι, δύο επιπλέον ελικόπτερα μεσαίου τύπου (συνολικά εννέα αντί επτά πέρυσι), ενώ εντάσσονται στην πυρόσβεση και τα ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» και τα μικρότερα τύπου BK, φέροντας κάδο, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνταν μόνο για «πτήσεις Vip»». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε μάλιστα ότι στη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδεύτηκαν οι πιλότοι, πιστοποιήθηκε η χρήση κάδων και «τώρα είναι ετοιμοπόλεμα».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, φέτος θα είναι διαθέσιμα ελικόπτερα «Σινούκ» από την αεροπορία στρατού, που όπως επισήμανε «η παρούσα κυβέρνηση τα έριξε στη μάχη των πυρκαγιών, όπως και τα αεροπλάνα PZL που συντηρήθηκαν, έχουν υψηλό ποσοστό διαθεσιμότητας και η επέμβασή τους κατά τον πρώτο χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε σωτήρια».
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, εστάλη στο εξωτερικό προς επισκευή ένας μεγάλος αριθμός κινητήρων των αεροσκαφών «Καναντέρ» και -έπειτα από πολλά χρόνια- η διαθεσιμότητά τους θα είναι αυξημένη.
«Είναι μόνο ένα μικρό μέρος της προετοιμασίας που έγινε κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι», υπογράμμισε.
Πέραν όμως των εναέριων μέσων, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι η Πυροσβεστική αξιοποιεί πλέον στις επιχειρήσεις εξοπλισμό και μέσα, «που μέχρι πρότινος ήταν ξεχασμένα σε αποθήκες και είχαν αγοραστεί για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Για παράδειγμα, τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα και οι δεξαμενές νερού, που μεταφέρονται στο πεδίο με ελικόπτερα».
Επίσης, όπως τόνισε, στα αναμορφωμένα σχέδια της Πυροσβεστικής περιλαμβάνεται και η μεταφορά πυροσβεστών με ελικόπτερο, όπως και η στοχευμένη κατανομή των πεζοπόρων τμημάτων.
Διερωτώμενος εάν όλα τα προαναφερόμενα αρκούν, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε «κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ό,τι είναι εφικτό, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς», και υπενθύμισε ότι πριν από λίγο καιρό μονιμοποιήθηκαν οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι συμβασιούχοι πυροσβέστες θα είναι διαθέσιμοι στο προσωπικό για ένα επιπλέον μήνα, ήτοι έξι μήνες αντί για πέντε.
Το «Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών»
Το «Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών», αποτελεί φόρο τιμής σε 56 Πυροσβέστες που έπεσαν σε ώρα καθήκοντος, αφιερώνοντας τη ζωή τους στην προστασία των Ελλήνων πολιτών από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε, τον Αύγουστο του 2016.
«Αυτό το μνημείο είναι ένα ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους πυροσβέστες που δεν επέστρεψαν ποτέ από το πεδίο της μάχης», σημείωσε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης είπε πως «στεκόμαστε με περισσή ευλάβεια και συγκίνηση σε τούτο εδώ τον χώρο, εκφράσουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας αναγνωρίζοντας τη θυσία των πεσόντων».
Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης κατά την ομιλία του εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής κατά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Πέμπτη τη Θεσσαλονίκη. «Ενημερώθηκα ότι η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 450 κλήσεις για βοήθεια, ότι διασώθηκε κόσμος που βρέθηκε κάτω από μια γέφυρα του τρένου, όπως και ότι οι πυροσβέστες βοήθησαν στον απεγκλωβισμό δεκάδων τουριστών και μαθητών στο Λευκό Πύργο», είπε.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που καθημερινά σώζει ανθρώπους και που αποτελούν τον ισχυρό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.
«Βλέπετε πως ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια διάφορες περιοχές της χώρας μας πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι έρευνες αναφέρουν ότι 7 στους 10 κατοίκους της Ευρώπης θα πληγούν στο κοντινό μέλλον από πλημμύρες και πυρκαγιές», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι πρέπει να περιοριστούν οι απώλειες μέσω της βελτίωσης της εκπαίδευσης των Πυροσβεστών στις σχολές αλλά και με την παροχή μετεκπαίδευσης στο προσωπικό.
Υπενθύμισε ότι φέτος ξεκίνησε η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων χωρών, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Έλληνες πυροσβέστες θα πάνε στις ΗΠΑ και στη Γαλλία κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, όπως και αντίστοιχα θα έρθουν εδώ από τις χώρες αυτές. «Το προσωπικό που πηγαίνει στο εξωτερικό θα αποτελέσει τον πυρήνα γνώσεων, που στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσει στο Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις και καλές πρακτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η απουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα από την εκδήλωση, οφείλεται στη συμμετοχή του στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενόψει του τελικού αγώνα για το κύπελλο ομάδας στο ΟΑΚΑ, μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει φόβος για επεισόδια, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Δεν είναι ζήτημα φόβου, είναι ζήτημα ότι ένας τελικός πρέπει να είναι το στολίδι, το καμάρι και το επιστέγασμα μιας αγωνιστικής πορείας που έχουν οι ελληνικές ομάδες. Θα πρέπει να είναι αντάξιος και του πολιτισμού μας κυρίως».
Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
Απαντώντας σε ερώτηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε: «Υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο μεριές, έτσι ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, συμφέρουσα για όλες τις πλευρές και η οποία θα χαρακτηρίζεται από τη διάρκειά της, γιατί δεν θα δημιουργεί πεδία συγκρούσεων στο μέλλον».