«Κλειδώνουν» οι επενδύσεις στην Υγεία

Μήνες έντονων διεργασιών στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος. Μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ιασώ General στον όμιλο που ελέγχει και το Metropolitan, δηλαδή στη Hellenic Healthcare SARL (εταιρεία που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners), όλα δείχνουν ότι το fund, που έκανε θεαματική είσοδο στον ελληνικό τομέα της ιδιωτικής υγείας, έχει μεγαλύτερα σχέδια.

Μήνες έντονων διεργασιών στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος. Μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ιασώ General στον όμιλο που ελέγχει και το Metropolitan, δηλαδή στη Hellenic Healthcare SARL (εταιρεία που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners), όλα δείχνουν ότι το fund, που έκανε θεαματική είσοδο στον ελληνικό τομέα της ιδιωτικής υγείας, έχει μεγαλύτερα σχέδια.
Εντονες διεργασίες
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στρέφεται σε άλλα τρία νοσοκομεία: στον όμιλο Υγεία (Υγεία, Μητέρα, Λητώ), στο «Ερρίκος Ντυνάν», στο Μαιευτήριο Ρέα, αλλά και στον όμιλο Euromedica. Το τελευταίο, παρά το ύψος των χρεών του, θεωρείται καλή επένδυση κυρίως λόγω του μεγάλου δικτύου υπηρεσιών υγείας που διαθέτει σε όλη τη χώρα (45 διαγνωστικά κέντρα, 12 κλινικές σε 25 πόλεις, πέντε κέντρα αποκατάστασης, μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τρία οφθαλμολογικά κέντρα, κέντρο μοριακής βιολογίας και εξειδικευμένο κέντρο αιμοδιάλυσης). Στηνπερίπτωση που οι συζητήσεις ευοδωθούν, η CVC Capital Partners θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής υγείας στο Λεκανοπέδιο, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της γενικά νοσοκομεία και μαιευτήρια, στα βόρεια προάστια το Υγεία, το Ιασώ General και το Μητέρα, στα νότια το Metropolitan και το Ρέα και στο Κέντρο το «Ερρίκος Ντυνάν» και το Λητώ, καθώς και πληθώρα διαγνωστικών κέντρων και κλινικών σε όλη τη χώρα.

«Αν κλείσει η συμφωνία με τον όμιλο Υγεία, θα είναι ίσως το μεγαλύτερο deal στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Θα αλλάξουν πολλά στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, καθώς ο όμιλος που θα δημιουργηθεί θα είναι ο επικρατέστερος σε αυτόν τον τομέα»
αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» στέλεχος της αγοράς. Θεωρεί δε ότι η αρχή του νέου κύκλου εξαγορών θα γίνει είτε από το «Ερρίκος Ντυνάν» είτε από τον όμιλο Υγεία.
Ολες αυτές οι κρίσιμες συζητήσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του άλλου μήνα (ως τις 30 Ιουνίου 2018 οι τράπεζες πρέπει να έχουν βρει στρατηγικούς επενδυτές και να έχουν δρομολογηθεί όλα τα projects γενικότερα και όχι μόνο στον χώρο της Υγείας), αποτυπώνονται θετικά και στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή του ομίλου
Υγεία να κινείται ανοδικά.

Αμέτοχος δεν θα μπορούσε να μείνει και ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών, με τη διοίκησή του να αναφέρει στην ετήσια έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι «το Θεραπευτήριο Υγεία και το «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελούν τις δύο μεγάλες κλινικές στις οποίες θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον του ομίλου Ιατρικό Αθηνών». Σημειώνει δε ότι παραμένει «σταθερά προσηλωμένη στη δεδηλωμένη και πάγια θέση της ότι θα πρωταγωνιστεί, θα πρωτοπορεί και θα αποτελέσει τον ελληνικό πόλο σε αυτό το κύμα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών στον χώρο της Υγείας».

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς υγείας, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον ιδιωτικό τομέα υγείας είναι δεδομένο, και μάλιστα εκδηλώθηκε σε συναντήσεις που έκαναν μεγάλα επενδυτικά σχήματα από το 2014 με εκπροσώπους των μεγάλων ομίλων. Ο κλάδος της Υγείας θεωρείται ένας από τους πρώτους κλάδους ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που έχουν μεσομακροπρόθεσμους στόχους επένδυσης. Βεβαίως, προηγούνται ο τουρισμός, η ενέργεια και τα τρόφιμα.

«Η Ελλάδα έχει ανεπτυγμένη την κουλτούρα της ιδιωτικής υγείας. Παρά τα εμπόδια που τέθηκαν κατά περιόδους, ο ιδιωτικός τομέας είναι ανεπτυγμένος και έχει προοπτικές για σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη. Οσο μάλιστα ο κρατικός τομέας υγείας αποδυναμώνεται και εμφανίζει σε κάποιες περιοχές συνθήκες συρρίκνωσης τόσο αυξάνονται τα περιθώρια για ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα»
τονίζουν.

Οπως σημειώνουν, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχουν υπηρεσίες και γεωγραφικές περιοχές όπου η ζήτηση δεν καλύπτεται από την υφιστάμενη προσφορά. Παρά την οικονομική κρίση υπάρχουν περιστατικά που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για υπηρεσίες υγείας, άλλα χωρίς πρόσβαση στο σύστημα ή μετά από μεγάλο χρόνο αναμονής.

Περιθώρια κέρδους

Στελέχη της αγοράς υγείας διαπιστώνουν ότι την εποχή των μνημονίων οι επενδύσεις που απαιτεί ο κλάδος περιορίστηκαν σημαντικά. Αυτό έχει ως συνέπεια ο ιατρικός, ο μηχανολογικός, ο ξενοδοχειακός και ο λοιπός εξοπλισμός των μονάδων υγείας να παλαιώνει και να υπολειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και οι κτιριακές εγκαταστάσεις. «Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αδυνατεί να υποστηρίξει τις ανάγκες στους κρατικούς φορείς, οι οποίοι συχνά προστρέχουν σε δωρητές και χορηγούς, ενώ οι ιδιωτικοί φορείς έχουν περιορισμένες δυνατότητες λόγω των προβλημάτων δανεισμού και ρευστότητας» τονίζουν και προσθέτουν: «Τα περιθώρια κερδοφορίας που έχουν ορισμένες υπηρεσίες υγείας αν εισαχθεί νέα τεχνολογία και τεχνογνωσία από ομίλους του εξωτερικού είναι σημαντικά, όπως σημαντικά είναι και τα περιθώρια από τις προμήθειες υλικών ή από τις οικονομίες κλίμακας που μπορεί να επιφέρει ένας ξένος όμιλος». Παράλληλα, η μείωση των ενεργών κλινών νοσηλείας που συνέβη στα κρατικά νοσοκομεία και το κλείσιμο κάποιων ιδιωτικών κλινικών, οι οικονομικές και ταμειακές αδυναμίες του ΕΟΠΥΥ κάνουν το τοπίο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.