«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις συντάξεις και κλείνει κάθε… παράθυρο προεκλογικού χαρακτήρα υποσχέσεων με τον ερχομό του κουαρτέτου και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση στο «Χίλτον».
Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο οποίος συμμετέχει στις διαβουλεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών, το πρώτο πράγμα που θα εξετάσουν οι τεχνοκράτες είναι η πορεία του επανυπολογισμού των συντάξεων. Η δράση αυτή βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της και το κουαρτέτο με το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσουν το δημοσιονομικό όφελος από τις περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη.
Η εξοικονόμηση
Ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως από την απόδοση των μειώσεων στις συντάξεις (έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2019) θα εξαρτηθεί αν θα επιμείνουν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ στη μείωση του αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα. Οπως εξηγεί, αν από το Ασφαλιστικό προκύψει όφελος 1,8 δισ. ευρώ, τότε η παρέμβαση στο αφορολόγητο θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2020, όπως άλλωστε έχει θεσμοθετηθεί. Ετσι με τη… σφραγίδα του κουαρτέτου θα οριστικοποιηθεί το «κούρεμα» στις αποδοχές των συνταξιούχων και, όπως λένε κοινοτικές πηγές, «θα τελειώσει η συζήτηση επί του θέματος».
Οι συνεχείς αναφορές στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα και στην πιθανή ακύρωση του μέτρου έχουν θορυβήσει εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η Αθήνα όχι μόνο δεν προχωρεί τα 88 προαπαιτούμενα, αλλά εμφανίζεται διστακτική στην υλοποίηση δεσμεύσεων οι οποίες έχουν περάσει από τη Βουλή. Από αύριο Δευτέρα, με την επάνοδο των τεχνικών κλιμακίων και των επικεφαλής των θεσμών, ξεκινά ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Πολύ μικρή πρόοδος
Αρχικά είχε προγραμματιστεί η παραμονή τους στην πρωτεύουσα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων είναι πιθανόν να παραμείνουν και το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται αδύνατον να έχουν υλοποιηθεί και τα 88 έως το ορόσημο της 21ης Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη συνολική λύση (κλείσιμο αξιολόγησης, μεταμνημονιακή εποπτεία, διευθέτηση χρέους) για την Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους να είναι διατεθειμένοι να περιμένουν έως και τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος εντός του Αυγούστου.
Επίσης ένας αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων θα συνδεθεί με το νέο μοντέλο ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του Μνημονίου.
Επαναδιατύπωση
Για να αποφευχθούν «εμπλοκές» και να καταστεί δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες οικονομικό επιτελείο και θεσμοί προχωρούν σε εκτεταμένη επαναδιατύπωση των βασικών παραδοτέων. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, η αναμόρφωση ή επικαιροποίηση των προαπαιτουμένων αποτελεί συνήθης πρακτική, αλλά στην παρούσα φάση είναι επιβεβλημένη καθώς πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.
Τα πιο ακανθώδη ζητήματα της αξιολόγησης είναι η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ εν όψει των επικείμενων αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, νησιά για τα οποία είχε δοθεί εξάμηνη παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, η έγκαιρη μεταβίβαση των μετοχών για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Οι κατευθυντήριες γραμμές
Με τη Γερμανία και την ΕΚΤ να κρατούν άκαμπτη στάση στο ελληνικό ζήτημα, πληροφορίες αναφέρουν πως και η Γαλλία συντάσσεται πλέον με ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο εποπτείας στη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο θα έχει άμεση συσχέτιση με τη διευθέτηση του χρέους.Για το πλαίσιο αυτό έχουν συμφωνηθεί οι κατευθυντήριες γραμμές και εκκρεμεί η νομική φόρμουλα για την εφαρμογή του. Θα προβλέπει συγκεκριμένους στόχους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις που έχουν μείνει πίσω), την εκπλήρωση των οποίων θα ελέγχουν οι θεσμοί κάθε τρίμηνο με αποστολές στην Αθήνα, όπως γίνεται και στην παρούσα φάση. Μάλιστα σε έκθεσή της η HSBC (στελέχη της οποίας συνομίλησαν με εκπροσώπους των εταίρων αλλά και του υπουργείου Οικονομικών) σημειώνει πως θα υπάρχουν και εκταμιεύσεις ανάλογα με την επίτευξη των στόχων, οι οποίες θα σχετίζονται με τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατίθενται στην Ελλάδα για επενδύσεις αλλά και για τη μείωση του χρέους.
Επιπρόσθετα, κατ’ απαίτηση του Βερολίνου, στο νέο πρόγραμμα θα τεθεί και μία σειρά από ρήτρες.
Η πρώτη σχετίζεται με την κατά γράμμα υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Η ρήτρα «μη αναστρεψιμότητας» θα βάζει απαγορευτικό στην «ακύρωση» μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί ή και ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η δεύτερη αφορά τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους. Η ρήτρα «παρέκκλισης» θα ενεργοποιείται στην περίπτωση όπου, για παράδειγμα, τα πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο από τον στόχο και όπως γίνεται αντιληπτό οι εταίροι θα ζητούν τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων.
Οι αστερίσκοι στην ελάφρυνση του χρέους και το «γαλλικό κλειδί»
Οι παρεμβάσεις για το χρέος ναι μεν θα συμφωνηθούν έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το πότε θα υλοποιηθούν αλλά και το ποιους όρους θα θέσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα.Μεταξύ των παρεμβάσεων που έχουν προκριθεί είναι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF αλλά και της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων κατά 10 με 12 έτη, η εξαγορά από τον ESM των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ και ο μηχανισμός σύνδεσης των αποπληρωμών με τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, που όμως δεν θα είναι «αυτόματος» όπως αρχικά είχε προτείνει η Γαλλία.
Οπως σημειώνει η HSBC, το «γαλλικό κλειδί» είναι πιθανό να εφαρμόζεται ανά πενταετία (μέσος όρος ανάπτυξης ανά πέντε χρόνια) αντί κάθε χρόνο. Ομως το σημαντικότερο για την τράπεζα είναι οι όροι που θα συνδέονται με την ελάφρυνση. «Αν συνδέονται αποκλειστικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετυχαίνει τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα υπάρξει αρκετή καθαρότητα και βεβαιότητα στις αγορές. Αν ο μηχανισμός είναι πολύ περίπλοκος και υπό όρους που εξαρτώνται από πολιτικές, το μέλλον θα παραμείνει αβέβαιο» αναφέρει στην έκθεσή της. Τέλος, στην παρούσα φάση θεωρείται απίθανο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στους τρεις τελευταίους μήνες του προγράμματος, αλλά είναι βέβαιο ότι θα έχει «λόγο» στην επόμενη μέρα, ενώ θα δώσει σήμα στην επενδυτική κοινότητα μόλις δημοσιοποιήσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στον «πάγο» τούς βάζει ο Σεντένο
Διά της επισήμου οδού, μέσα από επιστολή του προέδρου του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο (φωτογραφία) προς τους ομολόγους του, καθίσταται σαφές ότι μετά το πέρας του Μνημονίου τον Αύγουστο η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. «Οσον αφορά τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου “ενισχυμένης επιτήρησης”» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πορτογάλος αξιωματούχος κλείνοντας επί της ουσίας την… πόρτα της καθαρής εξόδου. Στην ίδια επιστολή καλεί την Ελλάδα να «τρέξει» την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων δράσεων με στόχο να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση ως τις 21 Ιουνίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ