Game of thrones για να κλείσουν πληγές της Ιστορίας

Η επίσκεψη του διαδόχου του αγγλικού θρόνου Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα σε ελληνικό έδαφος απεδείχθη αληθινά πριγκιπική.

Η επίσκεψη του διαδόχου του αγγλικού θρόνου Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα σε ελληνικό έδαφος απεδείχθη αληθινά πριγκιπική. Οχι μόνο γιατί διέθετε μπόλικη επισημότητα, δεξιώσεις και αβρότητες, αλλά και γιατί έφερε τη γνήσια ταυτότητά τους, ήταν «συνεπής» σε αυτό που πραγματικά είναι. Τόσο στη δομή του προγράμματος –τι είδαν, με ποιους μίλησαν, τι αρνήθηκαν να κάνουν –όσο και στον εντυπωσιακό, είναι η αλήθεια, φόρτο του (και δη για ανθρώπους που δεν διανύουν την πρώτη τους νεότητα…) μπορούσε να διακρίνει κανείς τη σφραγίδα της καθημερινότητάς τους, των προσωπικών ενδιαφερόντων, των συνηθειών αλλά και των αξιακών αρχών τους –και δη αυτών, ως πιο γνωστών, του πρίγκιπα.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο Κάρολος –συστηματικός επισκέπτης του Αγίου Ορους –επέδειξε και πάλι συνέπεια στη σχέση του με την Ορθοδοξία. Ο επίδοξος επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και κατά μία ανεπιβεβαίωτη εκδοχή κρυπτορθόδοξος –εγγονός μοναχής, της πριγκίπισσας Αλίκης –δεν θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο βυζαντινό άρωμα στην επίσκεψή του από αυτό που αναδύθηκε: συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στον θώκο του, στην Πλάκα, θαύμασε την εκκλησία –του 11ου αιώνα –της Παναγίας της Καπνικαρέας επί της Ερμού, αλλά και επισκέφθηκε τον ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου, ιδιαίτερου βασιλικού ενδιαφέροντος, καθώς σε αυτόν έγινε το 1835 η τελετή ενθρόνισης του Οθωνα.
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από ένα παρακείμενο καφέ του πεζόδρομου προκάλεσαν αίσθηση: ο Κάρολος και η σύζυγός του έπιναν το φρέντο εσπρέσο τους χωρίς καλαμάκι –μα, πώς;
Ο πρίγκιπας, πιστός στις αρχές του περί σεβασμού του περιβάλλοντος, αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει πλαστικό, χωρίς έγνοια για το αστείο «μουστάκι» που χαρίζει το αφρόγαλα, η ύπαρξη του οποίου άνετα θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό σε σειρά επωνύμων ενώπιον του φωτογραφικού φακού. Στον αντίποδα, οι συνεργάτες του ανήρτησαν στον επίσημο λογαριασμό του Clarence House –της λονδρέζικης κατοικίας –στο Twitter ενσταντανέ με σχόλιο για το διάλειμμα του ζεύγους προκειμένου να απολαύσει, μετά το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τον «παραδοσιακό (sic) ελληνικό καφέ».
Το «όχι» στο πλαστικό είναι βεβαίως μόνο ένας κρίκος σε μια ολόκληρη αλυσίδα. Ο πρίγκιπας διατηρεί οργανικές καλλιέργειες, με πρακτικές τελευταίας (περιβαλλοντικής) λέξης, στους κήπους της εξοχικής του κατοικίας στο Highgrove της Νοτιοδυτικής Αγγλίας· έχει υλοποιήσει πρόγραμμα –χρηματοδοτούμενο από τον ίδιο –διάνοιξης μονοπατιών στο Αγιον Ορος για την απόλαυση της φύσης· έχει συγγράψει σχετικά βιβλία, το κυριότερο εξ αυτών για την έννοια της αρμονίας, πρωτίστως στη συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Μανικετόκουμπα με την ελληνική σημαία

Στη συγκεκριμένη βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας οι φωτογράφοι επέμειναν σε μία λεπτομέρεια: τα μανικετόκουμπα που επέλεξε να φορέσει ο Κάρολος με την ελληνική σημαία. Συνεπής και προς τις ρίζες του. «Εχω την Ελλάδα στο αίμα μου» είχε δηλώσει λίγες ώρες προτού πατήσει το πόδι του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παραπέμποντας στην ελληνική καταγωγή που έλκει από τον πατέρα του βασιλιά Φίλιππο, γεννημένο στην Κέρκυρα, αλλά και τον παππού του Ανδρέα, εκ των προσώπων που έπαιξαν ρόλο στη Μικρασιατική Καταστροφή και εξεδιώχθη κατόπιν περιπετειών από τη χώρα. Τώρα όμως είναι 2018 και όχι 1922, το Μον Ρεπό είναι πια μουσείο και δεν στεγάζει μέλη της βασιλικής οικογένειας και η Βρετανία έχει κατά νου, ιδίως μετά την απόφαση περί Brexit, την ενίσχυση πάσης φύσεως δεσμών με χώρες όπως η Ελλάδα.
Η επίσκεψη του Καρόλου έρχεται κατά κοινή ομολογία να επουλώσει παλαιότερες πληγές αλλά και αυτές της πιο πρόσφατης Ιστορίας (με πρωταγωνιστή τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο), οι οποίες φέρονται ως η κύρια αιτία για την απουσία επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα της μητέρας του Ελισάβετ κατά τα 65 χρόνια της βασιλείας της.

Πιστοί σε φιλανθρωπίες και κοινωνική προσφορά

Η χώρα βρίσκεται άλλωστε σε πολύ διαφορετική –αν και επίσης ευαίσθητη –φάση, έντονων κλυδωνισμών, οικονομικών αλλά και κοινωνικών, λόγω των «απροσδόκητων προσφυγικών ροών από την Ανατολική Μεσόγειο», παράμετρο που δεν ξέχασε στη βασική του ομιλία στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος. Το πρόγραμμά του στην Κρήτη είχε μάλιστα σχετική ενημέρωση για το έργο της ΜΚΟ Οργανισμός Ανάπτυξης Ηρακλείου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Στέγασης και Ομαλής Ενταξης Προσφύγων στην τοπική κοινωνία, καθώς και επίσκεψη σε κοινότητα προσφύγων στο Παλαιό Σχολείο.
«Κοινωνική ευαισθησία» με επίκεντρο τις κακοποιημένες γυναίκες και την εκπαίδευση των παιδιών ήταν η σημειολογία που θέλησε να εκπέμψει και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα με τις δικές της επισκέψεις τόσο στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αθηναίων όσο και στη Μονή Καισαριανής, σε δρώμενο της UNESCO αναφορικά με την Αθήνα ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου.
Πιστοί αμφότεροι στον κοινωνικό προσανατολισμό και στις φιλανθρωπίες, όπως κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας που σέβεται τον ρόλο του, το ζεύγος αφιερώνει σημαντικό μέρος του χρόνου του σε παρεμφερείς δραστηριότητες. Ο ίδιος ο Κάρολος έχει εξάλλου ιδρύσει εδώ και 42 χρόνια στη Βρετανία (αργότερα και στο εξωτερικό) την οργάνωση «Prince’s Trust», με στόχο την κοινωνική συνεισφορά· βραχίονάς της υπάρχει πλέον –από πέρυσι –και στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Παύλο, γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και βασικό στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων.

Τα δώρα, τα καλτσούνια και ο Πολ Μποκίς

Παρά τον σεβασμό τους σε καθετί ελληνικό, οι υψηλοί επισκέπτες φρόντισαν να δώσουν το βρετανικό τους στίγμα. Τα δώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ένα πορτρέτο τους με προσωπική αφιέρωση, καθώς και πορσελάνινα πιάτα φιλοτεχνημένα σε εργαστήρι της βασιλικής αυλής, ενώ η Καμίλα επέλεξε Τζόαν Ρόουλινγκ και «Χάρι Πότερ» να διαβάσει στα παιδιά, κάτω από τα δέντρα, στο προαύλιο της Μονής Καισαριανής. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσει κανείς το απογευματάκι της Παρασκευής, μετά την απογείωση του ιδιωτικού αεροσκάφους από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», τις τελικές τους εντυπώσεις από τη χώρα και τα πρόσωπά της, την επίγευση της Ελλάδας στα βασιλικά χείλη.

Ελπιδοφόρο είναι σαφώς ότι είχαν μόλις επιστρέψει από το γλέντι στις Αρχάνες, όπου θα δοκίμασαν καλτσούνια και μαραθόπιτες, γαμοπίλαφο και απάκι. Οι άνθρωποι επιτέλους θα κατάλαβαν τι εστί μεσογειακή γεύση και θα έχουν να συγκρίνουν – μην ξεχνάτε ότι ο αμέσως προηγούμενος τους σταθμός ήταν η Γαλλία. Οχι τίποτε άλλο, αλλά με την ανέμπνευστη σφυρίδα στο Προεδρικό λίγο έλειψε να κερδίσουν 1-0 οι λιχουδιές που γεύτηκαν στην αγορά της Λυών «Les Halles de Lyon – Paul Bocuse», στο όνομα του αείμνηστου σεφ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.