Τα πάντα ματαιότης

Μπορεί ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει ξεκαθαρίσει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων θα τηρηθεί, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Σπίρτζης, Βαγγέλης Αποστόλου, Νίκος Φίλης, Στέλιος Κούλογλου κ.ά.) τα οποία κάνουν δηλώσεις περί του αντιθέτου.Ü Δίνουν ανέξοδες υποσχέσεις στους συνταξιούχους παρότι έχουν ψηφίσει τις περικοπές στη Βουλή (με εξαίρεση τον κ. Κούλογλου, ο οποίος απολαμβάνει την «ασφάλεια» της Ευρωβουλής), γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος εμφανίζεται ως ο κακός της υπόθεσης.Ü Προ ημερών, εξερχόμενος από το γραφείο του στον έκτο όροφο και λίγο πριν μπει στο ασανσέρ, ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς σχολιάζει τις δηλώσεις της κυρίας Φωτίου. Ξεκίνησε λέγοντας «εγώ έχω πει», έμεινε για δευτερόλεπτα σκεπτικός, πήγε κάτι να προσθέσει, αλλά σκέφτηκε το μάταιον του πράγματος. Με τη γλώσσα του σώματός του να λέει «ό,τι και να πω εγώ», ζήτησε από τον συνεργάτη του να κλείσει την πόρτα για να βρει, πρόσκαιρα, την ησυχία του.

Παράταση για Αττική Οδό

Παράταση τουλάχιστον έως τις 18 Μαΐου δόθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστου Μεγάλου (σκίτσο), για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης του 9,88% της Αττικής Οδού. H αρχική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν η 7η Μαΐου.Ü Το ποσοστό έχει περάσει στην Πειραιώς μετά την απορρόφηση της Αγροτικής, το οποίο είχε αποκτήσει η τελευταία μετά την κατάρρευση της Αττικάτ. Στο παρελθόν η Αγροτική είχε επιχειρήσει να πουλήσει το ποσοστό αυτό έναντι 130 εκατ. ευρώ –το είχε αποκτήσει έναντι 113 εκατ. ευρώ –αλλά δεν είχε προσέλθει κανένας ενδιαφερόμενος. Δικαίωμα πρώτης προαίρεσης (right of first refusal) έχουν οι νυν μέτοχοι της Αττικής Οδού, ο όμιλος Ελλάκτωρ με 59,42% και η J&P ΑΒΑΞ με 20,8%.Ü Το «τυρί» για τους ενδιαφερομένους είναι τα υψηλά μερίσματα που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Αττική Οδός στους μετόχους της. Για το 2016 είχε καταβάλει περίπου 70 εκατ. ευρώ. Από την άλλη μεριά, η σύμβαση παραχώρησης λήγει στο τέλος του 2023 και το έργο περνά στο Δημόσιο. Ετσι οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να σταθμίσουν αυτά τα δύο δεδομένα και να υπολογίσουν το return της επένδυσης.

Ξύλο εκτός… έδρας

Ενας καβγάς σε Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας πριν από περίπου έναν μήνα στο Λονδίνο ήταν, όπως μου λένε οι πηγές μου, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της κόντρας μεταξύ του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε εκείνη την… εκτός έδρας συνάντηση η κατάσταση, λένε οι πληροφοριοδότες μου, ξέφυγε… Ο κ. Φραγκιαδάκης ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης πως αποφάσισε να δώσει 6 εκατ. ευρώ στο Επικουρικό Ταμείο των υπαλλήλων της για να… σωθεί από την κατάρρευση.Ü Και ακολούθησε άγριος καβγάς, με τα ξένη μέλη της διοίκησης να κατηγορούν τον κ. Φραγκιαδάκη για τη συμπεριφορά και τη στάση του απέναντί τους. Στο ίδιο ΔΣ σημειώθηκε έντονη διαφωνία και για την επιμονή του πρώην ισχυρού άνδρα της ΕΤΕ να μην προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική, μετά την αποτυχία πώλησής της στον προτιμητέο επενδυτή της αρχικής διαδικασίας που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Τη συνέχεια την ξέρετε. Πριν από 10 ημέρες ο κ. Φραγκιαδάκης υπέβαλε την παραίτησή του, που έγινε ομοφώνως δεκτή από το ΔΣ.

Στη Βουλή

Το πολυδιαφημισμένο Αναπτυξιακό Σχέδιο (το αποκάλυψε το vima.gr) θα έλθει τελικά προς συζήτηση στη Βουλή. Χρειάστηκε βέβαια η παρέμβαση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά για να καταστεί αυτό δυνατό. Μάλιστα, λίγο πριν καταφθάσουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, κοινοτικοί παράγοντες εξέφραζαν την απορία τους γιατί το Σχέδιο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα διά της επίσημης οδού. Βεβαίως, η καθυστέρηση οφείλεται στον απλούστατο λόγο ότι το Αναπτυξιακό Σχέδιο θα αλλάξει στην τελική του μορφή μετά τις υποδείξεις των δανειστών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ