Ολα τα είχε και το εφετινό «Γούντστοκ των καπιταλιστών»: κέφι, γέλια, μουσικές, ανέκδοτα, παιχνίδια, τον Μπιλ Γκέιτς όπως πάντα, αισιοδοξία, αμέτρητα χάμπουργκερ και παγωτά και ατέλειωτες μπούκλες από το μαλλί της γριάς και ποτάμια ολόκληρα από Coca Cola –η Berkshire Hathaway είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη μέτοχος της γιγαντιαίας επιχείρησης. Είχε όμως και κάτι άλλο: την αίσθηση του τέλους εποχής.
Μια υποδόρια μελαγχολία που έσφιξε την καρδιά των μετόχων της επενδυτικής εταιρείας, καθώς ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τσάρλι Μάνγκερ παρουσίασαν τους διαδόχους τους. Τους «πιθανούς» διαδόχους τους ακριβέστερα, διότι όσο οι δύο μαθουσάλες των επενδύσεων είναι ζωντανοί και όρθιοι οι νεότεροι (οι Γκρεκ Εϊμπελ και Αζίτ Ζάιν εν προκειμένω) θα βρίσκονται σε ένα καθεστώς… διαρκούς αξιολόγησης.
«Εδώ που τα λέμε, έχω μισο-αποσυρθεί εδώ και δεκαετίες» αυτοσαρκάστηκε ο Μπάφετ ενώπιον δεκάδων χιλιάδων μετόχων της Berkshire Hathaway. Γέλια στο ακροατήριο. «Είναι αλήθεια ότι ο Γουόρεν είναι πολύ καλός στο να μην κάνει τίποτα» τον πείραξε ο Μάνγκερ. Νέα ξεκαρδίσματα από από τους επενδυτές που συνέδεσαν το προσωπικό τους success story με τον εμβληματικότερο, μεταπολεμικά, διαχειριστή κεφαλαίων.
Η κουλτούρα μένει
Ο Μπάφετ τον Αύγουστο κλείνει αισίως τα 88, ενώ ο Μάνγκερ, ο αντιπρόεδρος της Berkshire, έχει ήδη από την Πρωτοχρονιά κλείσει τα 94 και οδεύει πλησίστιος προς τα 95! Και όσο και πρόθυμο να είναι το πνεύμα, η σαρξ δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινής διαχείρισης ενός επενδυτικού κολοσσού όπως η Berkshire Hathaway.
«Ο Μπάφετ και ο Μάνγκερ είναι ακόμα υπεύθυνοι για τις μεγάλες τοποθετήσεις κεφαλαίων και τις επενδυτικές αποφάσεις της εταιρείας. Είναι οι ιθύνοντες νόες. Αλλά τόσα χρόνια έχει καλλιεργηθεί μια εταιρική και επενδυτική κουλτούρα στην Berkshire η οποία διέπει όλα τα στελέχη της. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια παράσταση του ενός ή των δύο» δήλωσε στο Reuters ο Λόρενς Κάνινγκχαμ, καθηγητής Νομικής και συγγραφέας ενός βιβλίου για το επενδυτικό «φαινόμενο Berkshire».
Η γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway ήταν εφέτος λίγο μελαγχολική. Οσο κι αν καθησύχασε ο Μπάφετ τους μετόχους ότι, όταν ο χρόνος μοιραία αποδειχθεί ακαταμάχητος, όλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως τώρα. Η συνέλευση ωστόσο δεν έχασε το ιδιότυπο χαρακτηριστικό που έχει κάθε χρόνο. Ηταν και εφέτος μια μαγιάτικη γιορτή των επενδύσεων, ένα φεστιβάλ των επενδυτών. Είχε και πολλές ειδήσεις, ως συνήθως. Ειδήσεις ενδιαφέροντος επιχειρηματικού και οικονομικού, αλλά και κοινωνικού και πολιτικού.
Επί παντός του επιστητού
Είναι γνωστή η πολιτική προτίμηση του εμβληματικού επενδυτή –και τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη με προσωπική περιουσία 84 δισ. δολαρίων –για το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι γνωστές και οι φιλελεύθερες κοινωνικά ιδέες του. Πασχίζει, βέβαια, να κρατά ίσες αποστάσεις από τις δύο μεγάλες παρατάξεις των ΗΠΑ. Να μην παίρνει θέση –ο Μάνγκερ, άλλωστε, υποστηρίζει αναφανδόν τους Ρεπουμπλικανούς. Αλλά παραδοσιακά στις γενικές συνελεύσεις οι μέτοχοι πιέζουν τον Μπάφετ να εκφραστεί επί παντός του επιστητού.
Βολές κατά των πολιτικών του Τραμπ έχει επανειλημμένα εκτοξεύσει ο Μπάφετ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάντως προσπάθησε να καθησυχάσει το ακροατήριό του, που κρεμόταν, ως συνήθως, από τα χείλη του περιμένοντας να μάθει αν ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα πλήξει τον κόσμο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. «Οχι» είπε ο επονομαζόμενος και «σοφός της Ομάχα». «Το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι να μην οδηγηθεί η κόντρα στα άκρα» πρόσθεσε.
Προσεκτικός ήταν τη φορά αυτή και με τη στάση του (την προσωπική αλλά και της Berkshire Hathaway) απέναντι σε μείζονα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα στις ΗΠΑ, όπως είναι για παράδειγμα η οπλοκατοχή. Διότι πολλές επιχειρήσεις παίζουν εν προκειμένω το «χαρτί της ηθικής». Η Bank of America, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι δεν δανειοδοτεί πλέον επιχειρήσεις που κατασκευάζουν όπλα που πωλούνται σε καταναλωτές. Αντίθετα, ο Μπάφετ καταφέρθηκε ανοικτά κατά του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων εν γένει, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι διόλου… παραγωγικά!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ