Με αφορμή τη γιορτή του εθελοντισμού (12 Μαΐου) η Praksis «οργάνωσε» ένα μικρό ταξίδι στις δομές της μέσα από τα μάτια των εθελοντών θέλοντας ταυτόχρονα να τους ευχαριστήσει για την προσφορά τους.
Για ένα περίπου μήνα η Οργάνωση μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media έδωσε βήμα στους εθελοντές της να μιλήσουν για την εμπειρία τους στις δομές της Praksis.
«Σε όλο αυτό που εμείς ονομάζουμε Praksis έχουμε δίπλα μας τους εθελοντές μας που είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι για εμάς. Πάντα μπορείς να προσφέρεις το κάτι παραπάνω. Σίγουρα τα προγράμματα δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές. Το 2017 ήταν περίπου 800 εθελοντές σε όλες τις δομές της Praksis ανά την Ελλάδα» αναφέρει στο Βήμα η κυρία Μαριλένα Γιαννοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος εθελοντών της Praksis
Ανάμεσα στους δεκάδες εθελοντές είναι η Γλυκερία και ο Γιώργος. «Ως εκπαιδευτικός είχα επικοινωνήσει με αρκετές οργανώσεις με σκοπό τη διοργάνωση κάποιων δράσεων στο σχολείο και έτσι γνώρισα τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Με τη συνταξιοδότηση μου το 2015 έπεσα πάνω στην προσφυγική κρίση και αποφάσισα ότι έπρεπε και εγώ να προσφέρω όσο και όπου μπορούσα. Στράφηκα στην Praxis γιατί είδα το έργο που προσέφερε στα νησιά. Ξεκίνησα το χειμώνα του 2015 στην ιματιοθήκη γιατί εκεί υπήρχε μεγάλη ζήτηση» εξηγεί μιλώντας στο Βήμα η Γλυκερία.
Η ιματιοθήκη «ADRESS» δέχεται καθημερινά δεκάδες ωφελούμενους οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν μόνοι τους ρούχα και παπούτσια. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ωφελουμένων ο χώρος μεγάλωσε και πλέον, όπως σχολιάζει η Γλυκερία, μοιάζει με πολυκατάστημα. «Έχει από είδη ρουχισμού μέχρι ποτήρια, πιάτα, καλλυντικά ό,τι μας προσφέρει ο κόσμος. Εκεί, οι ωφελούμενοι μπορούν να ψάχνουν μόνοι τους ή να μας ζητούν βοήθεια. Πλέον στο χώρο υπάρχουν και δοκιμαστήρια οπότε και εκείνοι αισθάνονται πιο άνετα. Στην αρχή ήταν πολύ επιφυλακτικοί γιατί δεν ήξεραν τι θα συναντήσουν. Σήμερα οι περισσότεροι μας γνωρίζουν. Έρχονται με τα παιδάκια τους τα οποία απασχολούμε κατά τη διάρκεια που ψάχνουν οι γονείς τους για ρούχα» σημειώνει.
Οι εικόνες και οι ιστορίες που έχει ακούσει σε αυτά τα δυόμισι χρόνια στο ADRESS είναι πολλά δεν θα ξεχάσει όμως την αντίδραση ενός δεκάχρονου αγοριού και τη μορφή μιας μαυροντυμένης γυναίκας που είχε χάσει δύο παιδιά στους βομβαρδισμούς στη Συρία.
«Θυμάμαι το 2016 έτυχα πάνω σε μια οικογένεια με δύο παιδιά περίπου 17 ετών και ένα μικρό κοριτσάκι γύρω στα 7 που έψαχναν για ρούχα. Η μητέρα και η μεγαλύτερη κόρη ήταν ανέκφραστες. Μόνο ο πατέρας έπαιζε με το χαρούμενο κοριτσάκι. Απορούσαμε πως αυτή η γυναίκα δεν χαμογελούσε με την κόρη της. Στη συνέχεια μάθαμε ότι η οικογένεια είχε χάσει δύο παιδιά σε βομβαρδισμό μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στη Συρία. Τότε συνειδητοποίησα γιατί αυτή η γυναίκα στεκόταν έτσι χωρίς να δείχνει χαρά για το κοριτσάκι της. Αυτό το ανέκφραστο του προσώπου τους έδειχνε ότι δεν ήξεραν που βρίσκονται και ότι δεν είχαν τι να περιμένουν πια. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα που μου έχει εντυπωθεί στο μυαλό. Μια ακόμα περίπτωση ήταν ένα αγοράκι ασυνόδευτο το οποίο ασυναίσθητα χάιδεψα στην πλάτη και εκείνο έπεσε ξαφνικά στην αγκαλιά μου. Ούτε αυτό το περίμενα. Σε αυτό το παιδί έλειπε ένα χάδι κάτι που για εμάς είναι αυτονόητο και δεδομένο» αναφέρει.
Ένα διαφορετικό κουρείο στον Πειραιά
«Καθίστε στο θρόνο σας». Με αυτή τη φράση υποδέχεται κάθε Δευτέρα ο Γιώργος τους «πελάτες» του στο κουρείο που έχει στηθεί στο Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στον Πειραιά. Εδώ και περίπου ένα μήνα ο νεαρός άνδρας περιποιείται τους ωφελούμενους της δομής προσφέροντας τους μια μικρή στιγμή ξεγνοιασιάς.
«Τους αρέσει πάρα πολύ. Το βλέπω στο βλέμμα τους την ώρα που μπαίνουν στο δωμάτιο και βλέπουν τον καθρέφτη την καρέκλα. Εκεί συνειδητοποιούν ότι κάποιος θα τους περιποιηθεί και χαμογελούν. Αισθάνονται όμορφα και μαζί τους και εγώ. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να προσφέρεις σε κάποιον και να το δέχεται έτσι ωραία και να αισθάνεται χαρούμενος. Μόνο και μόνο που σου λένε καλημέρα και λάμπει το πρόσωπο τους» εξηγεί στο Βήμα ο Γιώργος.
Για τον ίδιο η όλη εμπειρία του ήταν κάτι περίεργο και πρωτόγνωρο. Παρόλο που το κουρείο δεν είχε διαμορφωθεί από την αρχή εκείνος δεν δίστασε ούτε στιγμή να προσφέρει τις υπηρεσίες τους «και δύο εργαλεία να είχα πάλι θα συνέχιζα» υποστηρίζει.
«Η κλασική ατάκα που τους λέω είναι «καθίστε στο θρόνο». Είναι πολύ ανοικτοί και τους αρέσει να μιλούν. Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που όταν βλέπουν τους περιποιημένους ωφελούμενους να βγαίνουν από τη δομή χαμογελαστοί ζητούν και αυτοί να ξυριστούν και ας μην έχουν κλείσει κάποιο ραντεβού και περιμένουν στην ουρά. Δεν θα ξεχάσω έναν κύριο, μεγάλο σε ηλικία, ο οποίος είχε μαλλιά μέχρι τον ώμο και γένια πολλά. Τον ξύρισα και τον κούρεψα στρατιωτικά. Κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέπτη τα έχασε γιατί είχε να δει το πρόσωπο του καθαρό πάρα πολύ καιρό και του άρεσε» περιγράφει.
Οι δομές της Praksis
Οι δομές της Praksis στην Αθήνα είναι το Πολυϊατρείο, τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στο κέντρο και στον Πειραιά, τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων, η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C, η Ιματιοθήκη «ADRESS», το Futbolnet Program και η Δράση στη Λαϊκή Αγορά σε συνεργασία με το «Μπορούμε». Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν το Πολυϊατρείο, το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, το Mobile School και στην Πάτρα το Κέντρο Ημέρας για Ασυνόδευτους Ανηλίκους, το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και το Mobile School.
«Γίνε εθελοντής»
Ενημερωθείτε αναλυτικά για την δράση του εθελοντισμού συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα. https://goo.gl/LRoy22