Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Βούτσης αναφέρεται στον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Βουλή σε μια φάση απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού και του πολιτικού συστήματος.

Με αφορμή τις ευρύτερες δράσεις της Βουλής, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην πολιτιστική δραστηριότητά της με στόχο να λειτουργήσει ως «παράθυρο» προς την κοινωνία, η οποία παρακολουθεί από απόσταση και με αδιαφορία όσα συμβαίνουν. Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε σχετικά ότι «η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο». «Ποτέ δεν έπρεπε να είναι και δεν πρέπει να υπάρξει στο μέλλον.

Είναι μια παρακαταθήκη αλλά και μια ζωντανή διαρκής πηγή του Κοινοβουλευτισμού, της Δημοκρατίας, της ενθάρρυνσης των πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων της χώρας. Είναι οπωσδήποτε το σημείο όπου οι δεκάδες των διαδηλώσεων καταλήγουν αλλά και το επίκεντρο όπου οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις παράγουν αποτελέσματα», σημείωσε. Τόνισε δε ότι η ολοκλήρωση του μνημονιακού κύκλου, σηματοδοτεί και για την Βουλή το κλείσιμο μιας περιόδου κατά την οποία υποχρεώθηκε σε υποχωρήσεις όσον αφορά την περιστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι φορείς που επιφορτίζονται με το εξωστρεφές έργο που επιχειρεί η Βουλή είναι η Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής κλπ. Ειδικότερα, αναφερθείς στη Βιβλιοθήκη της Βουλής αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το περιεχόμενό της να γίνει «κτήμα» όσων ζουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα και πέραν των συνόρων της, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όπου με τη στήριξη της Βουλής γίνεται εδώ και χρόνια προσπάθεια προκειμένου αυτή να ανασυσταθεί, να καταλογογραφηθεί και να εμπλουτιστεί. Επίσης επισήμανε ότι με περίπου 40 βιβλιοθήκες πανελλαδικά βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση με το πλουσιότατο υλικό της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής.

Όσον αφορά το κανάλι της Βουλής, είπε ότι «γίνεται πλέον μια πολύ αναπτυγμένη δουλειά, πέρα από τη μετάδοση των κοινοβουλευτικών εργασιών που αποτελούν την ‘‘καρδιά’’ της λειτουργίας του». «Υπάρχουν αξιόλογα προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου, πολιτικές συζητήσεις για όλα τα νομοσχέδια, επαφή με το ευρωκοινοβούλιο και δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης, σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, των απόψεών τους».

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι και στον τομέα του ραδιοφώνου η Βουλή συντονίζει τα βήματά της με το νέο ψηφιακό τοπίο και ήδη η αναμετάδοση των εργασιών της Βουλής έχει μπει δοκιμαστικά σε αυτήν την ψηφιακή πλατφόρμα. Αναφερθείς εξάλλου στον τομέα των χορηγιών, είπε ότι υπάρχει πλήθος πρωτοβουλιών που έχουν σχέση με την ιστορία της χώρας μας αλλά και με επιμέρους καινοτόμες, πρωτοπόρες και δημιουργικές δραστηριότητες.

«Σε ό,τι δεχόμαστε ως αίτημα από φορείς, δήμους και περιφέρειες ανταποκρινόμαστε αντικειμενικά και αμερόληπτα», είπε, ενώ ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της Βουλής για την δημιουργία Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και Μουσείου Δημοκρατίας στην Αθήνα, ενώ έχουν αποφασιστεί από το Δ.Σ. του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία οι εκδηλώσεις που θα γίνουν ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.