Καθώς μια διαφορετική απεργία στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα αυτές τις ημέρες, το BBC κάνει μια αναδρομή στις πιο πρωτότυπες κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον κόσμο, με πιο χαρακτηριστική την απεργία εργαζομένων υπέρ του αφεντικού τους, του ελληνο-αμερικανού διευθύνοντος συμβούλου μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάκρετ Αρθούρου Δημουλά το 2014.
Απεργία …made in Japan
Στην πόλη Οκαγιάμα της Ιαπωνίας οι οδηγοί των λεωφορείων απεργούν, χωρίς να έχουν βάλει φρένο. Συνεχίζουν κανονικά τις διαδρομές τους, όμως αρνούνται να πάρουν κόμιστρα από τον κόσμο. Έτσι δεν ταλαιπωρούν το επιβατηγό κοινό, ζημιώνουν ωστόσο τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.
Ο λόγος της περίεργης κινητοποίησης είναι πως δεν αισθάνονται διασφαλισμένοι στη δουλειά τους. Καθώς όμως το να θέτουν τη δική τους ανάγκη πάνω από το κοινό καλό δεν συνάδει με τις αξίες της ασιατικής χώρας, αποφάσισαν να συνεχίσουν τα δρομολόγια χωρίς να χρεώνουν τον κόσμο.
Αριστοφανική έμπνευση
Η σεξουαλική απεργία που κήρυξαν οι γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης, προσπαθώντας να πείσουν τους άντρες τους να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και να διαπραγματευτούν την ειρήνη, είναι η υπόθεση της αρχαίας κωμωδίας του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη».
Το έργο ενέπνευσε γυναίκες της σύγχρονης εποχής με όπλο την ερωτική αποχή να πετύχουν ανάλογους σκοπούς. Χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της ακτιβίστριας Λέιμα Γκμπόουι από τη Λιβερία η οποία οργάνωσε το ειρηνικό κίνημα που βοήθησε να λήξει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
Ως άλλη Λυσιστράτη με όπλο την αποχή από το σεξ, η Γκμπόουι κινητοποίησε εκατοντάδες συμπατριώτισσές της, διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, προκειμένου να διασφαλίσει την συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές και κυρίως, να βοηθήσει να μπει τέλος στο μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της Λιβερίας. Για αυτή της τη δράση βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ βοήθησε καταλυτικά την Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ να γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος στην Αφρική.
Χωρίς χόκεϊ ένα χρόνο
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ακύρωση για μια ολόκληρη σεζόν ενός αθλητικού πρωταθλήματος. Κι όμως αυτό συνέβη στο πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου στις ΗΠΑ, γνωστό ως και Νάσιοναλ Χόκεϊ Λιγκ (NHL), μετά από μια διαμάχη μεταξύ εργαζομένων και της διοίκησης.
Έτσι στη διάρκεια της σεζόν 2004-2005, 1.230 παιχνίδια χόκεϊ ακυρώθηκαν ενώ το πρωτάθλημα συνεχίστηκε ένα χρόνο αργότερα υπό τους όρους μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μίκυ Μάους εν δράσει!
«Είμαστε ποντίκια ή άντρες»; έγραφε το πανό που απεικόνιζε τον Μίκυ Μάους. Ένα άλλο με τον Πλούτο ανέγραφε: «Προτιμώ να είμαι σκύλος παρά απεργοσπάστης» και ..κάπως έτσι εξελίχθηκε η απεργία των σχεδιαστών κινουμένων σχεδίων της Disney εν έτει 1941 έξω από τα ομώνυμα στούντιο, που διήρκεσε πέντε εβδομάδες.
Οι καρτουνίστες ζητούσαν καλύτερους μισθούς αλλά και αναγνώριση της προσωπικής τους δουλειάς καθώς ο δημιουργός αρνιόταν να βάζει τα ονόματά τους στους τίτλους των ταινιών.
Η απεργία των … γκλομπ
Έπειτα από το ψαλίδισμα του μισθού τους, απότοκος του πληθωρισμού μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αστυνομικοί στην πόλη της Μασαχουσέτης οργανώθηκαν και το 1919 ξεκίνησαν γενική απεργία.
Η πόλη γνώρισε αρκετές νύχτες ανομίας και τα τάγματα εθνοφυλακής κλήθηκαν να αποκαταστήσουν την τάξη. Οι απεργοί χαρακτηρίστηκαν λιποτάκτες και «πράκτορες του Λένιν» και τελικά απολύθηκαν.
Απεργία υπέρ του αφεντικού
Έπειτα από μια οικογενειακή διαμάχη και την αμφιλεγόμενη απόλυση του CEO της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market Basket» Αρθούρου Δημουλά, την οποία ίδρυσαν Έλληνες μετανάστες το 1917, οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατέβασαν ρολά.
Δεν ζητούσαν υψηλότερους μισθούς, αλλά την επιστροφή του Δημουλά στο τιμόνι της εταιρείας _ 25.000 εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους, αξιώνοντας από τη διοίκηση να φέρει πίσω το αγαπημένο τους αφεντικό, η παραλαβή των εμπορευμάτων διακόπηκε και τα ράφια άδειασαν από τα καταστήματα της αλυσίδας.