Ρυθμίζεται το τοπίο για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας

Δύο υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη λήψη ιατρικής ειδικότητας εστάλησαν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της

Δύο υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη λήψη ιατρικής ειδικότητας εστάλησαν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρώτη αφορά τη σύσταση-μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμό χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας. Η δεύτερη αφορά την ονομασία, το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις απόκτησης τίτλου ιατρικής εξειδίκευσης από ιατρούς που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας.
Η ρύθμιση προέκυψε μετά από πολύμηνη διαβούλευση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και αφορά 40 ιατρικές ειδικότητες, τρεις ειδικότητες άλλων πτυχίων και έξι εξειδικεύσεις. Αποτελεί το πρώτο βήμα στον εξορθολογισμό του τοπίου των ιατρικών ειδικοτήτων, 24 χρόνια μετά το Προεδρικό Διάταγμα 415/1994, τη στιγμή μάλιστα που έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν επιπρόσθετα νομοθετήματα προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την ιατρική και διά βίου εκπαίδευση των ιατρών.
Με τις υπουργικές αποφάσεις θεσμοθετείται η νέα ιατρική ειδικότητα της ιατρικής γενετικής, οι νέες εξειδικεύσεις της επειγοντολογίας και της διαβητολογίας, και αυξάνεται ο χρόνος ειδίκευσης στη γενική ιατρική και στην παιδιατρική κατά έναν χρόνο. Στους δε οδοντιάτρους θεσπίζεται η ειδικότητα της οδοντοφατνιακής χειρουργικής, με συνολικό χρόνο εκπαίδευσης τα τρία χρόνια.
Με τις αλλαγές αυτές, οι αρμόδιοι ευελπιστούν να κρατούν στην Ελλάδα σημαντικό αριθμό πτυχιούχων ιατρικής που σήμερα φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τη λήψη ιατρικής ειδικότητας με πανελλαδικές εξετάσεις, δεν έχει οριστεί ακόμη χρόνος έναρξης του μέτρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα να μετατεθεί η εφαρμογή του για τις αρχές του 2019. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εξετάσεις θα γίνονται έως τέσσερις φορές τον χρόνο (ανάλογα με την προσέλευση και την ειδικότητα) σε δύο εξεταστικά κέντρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και θα αξιολογούνται όλοι από κοινή επιτροπή.

Οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και προφορικές. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη βάση («5») στα γραπτά, για να προχωρήσουν στα προφορικά. Κάθε επιτυχώς εξετασθείς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα λαμβάνει τίτλο ειδικότητας με βαθμό (Αριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς). Η αξιολόγηση αυτή θα λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικές προκηρύξεις για κατάληψη θέσεων στο ΕΣΥ.

Η επιλογή των εξεταστών θα είναι από ολόκληρη την Ελλάδα και θα πραγματοποιείται από κατάλογο εκπαιδευτών μετά από πρόταση της αντίστοιχης Ομάδας Εργασίας Ειδικότητας για τη διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας και σχεδιάζεται να αλλάζει σε κάθε εξεταστική περίοδο.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.