Παραμένει και το 2018 η Αθήνα ανάμεσα στους 100 κορυφαίους προορισμούς των φοιτητών ανά τον κόσμο, αλλά υποχώρησε στην 76η θέση από την 67η το 2017, με βάση τη νέα έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Φοιτητικών Πόλεων της Quacquarelli Symonds ‘QS Best Student Cities Ranking’.

Η QS εξέτασε 489 πόλεις με το Λονδίνο να αναδεικνύεται για πρώτη φορά στον δημοφιλέστερο προορισμό για τους φοιτητές. Ακολουθούν το Τόκιο, η Μελβούρνη, το Μόντρεαλ, το Παρίσι, το Μόναχο και το Βερολίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία πόλη των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα.

Η Αθήνα έπεσε εννέα θέσεις καθώς σημείωσε πτώση σε πέντε από τους έξι επιμέρους δείκτες που χρησιμοποίησε η QS για την έρευνα, ενώ βελτίωσε τη θέση της μόνο στο δείκτη που αφορά τη Γνώμη των Φοιτητών (Student View).

Ο δείκτης αυτός ζητά από τους φοιτητές που σπουδάζουν ή έχουν σπουδάσει σε μια πόλη, να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής στην εκάστοτε πόλη με βάση την εμπειρία τους και την προθυμία τους να παραμείνουν σ΄αυτή και μετά το πέρας των σπουδών. Η Αθήνα κατέλαβε την 56η θέση στον εν λόγω δείκτη.

Επίσης, η Αθήνα βρέθηκε στην 25η θέση στο δείκτη της Προσιτότητας (Affordability) καθώς εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο οικονομικά προσιτές φοιτητικές πόλεις στον κόσμο.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σημείωσαν πτώση στο Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων «QS World University Rankings» και αυτό επηρέασε την επίδοση της Αθήνας στο συγκεκριμένο δείκτη, με συνέπεια να καταλαμβάνει την 99η θέση, δηλαδή εννέα θέσεις χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι.

Στο δείκτη της «Ελκυστικότητας» (Desirability), ο οποίος αφορά παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητας ζωής της πόλης, όπως η ρύπανση, η ασφάλεια και η διαφθορά, η Αθήνα έπεσε φέτος οκτώ θέσεις κατακτώντας την 78η θέση ανάμεσα σε 139 πόλεις.