Ο χειμώνας μπορεί να «έφυγε», η ιλαρά όμως έμεινε… Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένας έφηβος μόλις 18 χρονών άφησε την Τρίτη την τελευταία του πνοή από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια έχοντας νοσήσει από ιλαρά.
Ο έφηβος ο οποίος έπασχε από σοβαρό πρόβλημα υγείας (βρισκόταν σε ανοσοκαταστολή) νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Ο 18χρονος, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, δεν μπορούσε να εμβολιαστεί. Αν όμως, το περιβάλλον στο οποίο κινείτο ήταν εμβολιασμένο και υπήρχε «ο τοίχος» απέναντι στην νόσο, πιθανότατα να μην είχε προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς. Γι αυτό οι ειδικοί επιστήμονες επιμένουν να συμβουλεύουν όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της ιλαράς ή έχουν εμβολιαστεί κατά το παρελθόν μόνο με μία δόση, να το πράξουν προκειμένου να προστατεύσουν τα βρέφη και όσους δεν μπορούν να «θωρακιστούν» λόγω προβλημάτων υγείας.
Να σημειωθεί ότι την εβδομάδα από 26 Απριλίου έως 3 Μαΐου καταγράφηκαν 88 νέα κρούσματα της νόσου.
«Παρότι προχωράμε προς το καλοκαίρι, η ιλαρά εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ, διότι είναι μία νόσος η οποία μεταδίδεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Οπωσδήποτε πιο εύκολα μεταδίδεται τους χειμερινούς μήνες. Βλέπουμε όμως ότι παρά την καλοκαιρία εξακολουθούν να καταγράφονται αρκετά περιστατικά», δηλώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίαςτης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος σημειώνει ότι η νόσος «βρίσκει έδαφος» και επεκτείνεται λόγω της ελλιπής εμβολιαστικής κάλυψης των νέων ενηλίκων.
Το δυστύχημα είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει ξεχάσει τον εμβολιασμό λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος. «Με το που ξεκίνησε η ζέστη ο κόσμος ξέχασε την ιλαρά. Δεν κινείται τίποτα στα φαρμακεία…», αναφέρει.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά που έχει εκδηλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την 1η Μαΐου 2017 μέχρι τις 3 Μαΐου 2018, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 2.747 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Μέχρι τις 3 Μαΐου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζουν να συστήνουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. «Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου».