Με σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο του Άμστερνταμ απέρριψε την αγωγή της ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ κατά της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ, κρίνοντας ότι δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η ιστορία έχει ως εξής: Πέρσι τέτοιο καιρό ο ιδιοκτήτης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα) κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος αποφάσισε να βάλει στο στόχαστρό του εκτός από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel, Heineken, Alpha) και τη μητρική της Ηeineken N.V.

Ειδικότερα, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο του Άμστερνταμ με την οποία ζητoύσε από την Heineken N.V. και την ελληνική θυγατρική αυτής, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αποζημίωση άνω των 100 εκατ. ευρώ.
O κ. Πολιτόπουλος ζητούσε αποζημίωση ισχυριζόμενος πως η εταιρεία του έχει υποστεί ζημία από την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στην εγχώρια αγορά μπύρας. Η αγωγή βασίστηκε στην απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον Δεκέμβριο του 2015 με την οποία επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, πρόστιμο ύψους 31,4 εκατ. ευρώ.

Από τότε στελέχη της Αθηναϊκής υποστήριζαν πως η «υποτιθέμενη» κατάχρηση της Αθηναϊκής «δεν έχει ευρωπαϊκή εμβέλεια» και θεωρούσαν πως το πιο πιθανό είναι οι Ολλανδικές αρχές να απορρίψουν το αίτημα.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση της Αθηναϊκής, «Παρότι δε, με την ίδια απόφαση, αποδέχεται την δικαιοδοσία του έναντι της Heineken NV, το Ολλανδικό Δικαστήριο αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης δεν προσκόμισε επαρκείς αποδείξεις για το αίτημά της. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται στο σκεπτικό του Δικαστηρίου ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης δεν κατάφερε να υποστηρίξει επαρκώς την εμπλοκή της Heineken NV στην υποτιθέμενη παράβαση του δικαίου ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Τόσο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία όσο και στην Heineken N.V. έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική και την Ολλανδική Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας θα δικαιωθούν πλήρως».