Τη χορήγηση ασύλου αποφάσισε η αρμόδια – δευτεροβάθμια – Επιτροπή Ασύλου και σε δεύτερο, τον Γκιουζέλ Αχμέτ, εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Πρόκειται για τη 10η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου υπό την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάϊδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την πρωτοδίκη Αικατερίνη Ζακυνθινού.
Η χορήγηση ασύλου στον πρώτο τούρκο αξιωματικό – συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που έφθασε το καλοκαίρι του 2016 στην Ελλάδα, είχε προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις, καθώς η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο τότε αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας είχε υποβάλει αίτηση ακύρωσης, και ύστερα από σειρά εξελίξεων η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δη στο τελικό της στάδιο, καθώς αναμένεται η απόφαση των ανώτατων δικαστών.
Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου είναι ελεύθερος, φρουρούμενος επί 24ώρου βάσεως, και μέσα στον Μάϊο αναμένεται να εκπνεύσει ο χρόνος διοικητικής κράτησης για όλους όσοι βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει καταλυτικά την τύχη όλων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Γκιουζέλ Αχμέτ αναμένεται να αφεθεί -άνευ απροοόπτου – ελεύθερος στο προσεχές διάστημα.
Η απόφαση περί χορήγησης ασύλου στο πρόσωπο του ερείδεται στο ίδιο σκεπτικό με την πρώτη απόφαση. Τα μέλη της Επιτροπής επικαλούνται τις διεθνείς συμβάσεις, και παράλληλα τις θέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, για να τονίσουν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ καθιστούν σαφές ότι ο Γκιουζέλ Αχμέτ εκζητείται από την Τουρκία για πολιτικά εγκλήματα · δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα. Εκτιμούν, δε, ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα, απουσία μιας προοπτικής δίκαιης δίκης.
Η Επιτροπή επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω αξιωματικός να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η Επιτροπή, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων είτε διεθνών συμβάσεων είτε του εσωτερικού δικαίου, που περιορίζουν το καθεστώς χορήγησης διεθνούς προστασίας ή αποκλείουν την εφαρμογή του, αφού αυτές, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματα αυτού.