Προβληματισμό και αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν.

Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν γνωστοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον Τραμπ «το ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν κ.α., ενώ έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει αμερικανούς πολίτες».

O αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε πολλές φορές στο παρελθόν σχολιάσει αρνητικά τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε «ελλαττωματική», σημειώνοντας πως δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να αποφευχθούν οι παρατυπίες.

«Δε μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας με την υπάρχουσα συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άφησε, ωστόσο, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς της Τεχεράνης, με την οποία είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί «μια νέα συμφωνία όταν είναι έτοιμη», σημειώνοντας ότι «θέλει αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι η συμφωνία δεν προστατεύει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Πρόσθεσε, δε, ότι διαθέτει «αποδείξεις» πως το Ιράν ψεύδεται.

Μάλιστα, ο ίδιος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκαταστήσουν όλες τις κυρώσεις που είχαν άρει πριν από την ιστορική συμφωνία – και θα επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.

Ιράν-Χαμενεϊ: Ανόητη και επιπόλαιη η ανακοίνωση Τραμπ

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν «ανόητη και επιπόλαιη», δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Ακούσατε χθες το βράδυ ότι ο πρόεδρος της Αμερικής έκανε κάποιες ανόητες και επιπόλαιες δηλώσεις», επεσήμανε ο Χαμενεΐ. «Είπε ίσως και περισσότερα από 10 ψέματα στις δηλώσεις του. Απείλησε την κυβέρνηση και τον λαό (του Ιράν), λέγοντας ότι θα κάνω αυτό και το άλλο. Κύριε Τραμπ, σας απαντώ εκ μέρους του ιρανικού λαού: Κάνατε λάθος».

«Δεχθήκαμε την πυρηνική συμφωνία, όμως η εχθρότητα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν σταμάτησε», πρόσθεσε ο αγιατολάχ.

Ο Χαμενεΐ είχε στηρίξει με επιφυλάξεις την πυρηνική συμφωνία και έχει επικρίνει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.

Κοινή δήλωση των 28 της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει δεσμευμένη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και θα διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015.

«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα … η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας … Η ΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί», προσθέτουν.

Εξάλλου πηγή στους θεσμούς της ΕΕ δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Σόφια, τη στρατηγική της ένωσης σε σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Διχασμένος ο ιρανικός Τύπος

Ο ιρανικός Τύπος σήμερα κατήγγειλε ομόφωνα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως οι εφημερίδες που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές εκφράζουν την ελπίδα η συμφωνία να διασωθεί, ενώ αυτές που πρόσκεινται στους σκληροπυρηνικούς κρατούν πιο σκληρή γραμμή.

«Η πυρηνική συμφωνία έμεινε χωρίς τον ενοχλητικό», είναι ο τίτλος της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad, επαναλαμβάνοντας ένα tweet του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί. «Ξεφορτωθήκαμε κάποιον που δεν σέβεται τις δεσμεύσεις του. Η πυρηνική συμφωνία θα εξακολουθήσει να ισχύει, αν τα συμφέροντα του Ιράν διασφαλίζονται με τις πέντε άλλες χώρες (που έχουν υπογράψει τη συμφωνία). Το Ιράν είναι πιο ενωμένο από ποτέ για να εξουδετερώσει τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ».

Η εφημερίδα Aftab, που πρόσκειται επίσης στους μεταρρυθμιστές, χαιρέτισε «τη λογική απόφαση της Τεχεράνης» να βασιστεί στους Ευρωπαίους, τη Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση του Τραμπ.

Οι εφημερίδες των μεταρρυθμιστών τονίζουν τη στάση του Ροχανί, ο οποίος ελπίζει να διατηρηθεί η συμφωνία με τη βοήθεια των Ευρωπαίων, της Ρωσίας και της Κίνας. Αντίθετα οι συντηρητικές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση.
«Ο Τραμπ έσκισε την πυρηνική συμφωνία, έχει έρθει η ώρα εμείς να την κάψουμε», είναι ο τίτλος της υπερσυντηρητικής εφημερίδας Kayhan, η οποία επανέλαβε μια φράση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την οποία είχε εκστομίσει πριν τέσσερις μήνες.

Η Kayhan είχε πάντα επικριτική στάση απέναντι στη συμφωνία και την πολιτική προσέγγισης προς τη Δύση που ακολουθεί ο Ιρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Javan, η οποία πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, τιτλοφορείται: «Το Ιράν θα είναι ενωμένο και θα αντισταθεί». «Τώρα είναι η ώρα της ενότητας και όχι των αλληλοκατηγοριών. Είναι μια ευκαιρία για την ανανέωση του Ιράν. Το σύνθημά μας “θάνατος στην Αμερική” δεν είναι πλέον σύνθημα, οι ΗΠΑ είναι πραγματικά νεκρές» στα μάτια μας, τονίζει η εφημερίδα.

Η συντηρητική εφημερίδα Farheekhtegan έχει τίτλο: «Όχι στην πυρηνική συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ», ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν έχει την ικανότητα να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία».

Τέλος, η συντηρητική εφημερίδα Resalat επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Αλί Λαριτζανί, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν πρέπει η Τεχεράνη να βασίζεται στους Ευρωπαίους για τη διατήρηση της συμφωνίας, διότι «η Ευρώπη είναι χειρότερη από τις ΗΠΑ στην τήρηση των δεσμεύσεών της».

Άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απόψε.

Παράλληλα, ο Ροχανί πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μια «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, συνέχισε ο Ροχανί, έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών και χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την απόφαση του Τραμπ.

Ο Ροχανί είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Το ιρανικό κοινοβούλιο ζητά αναλογική και ανταποδοτική δράση

Το ιρανικό κοινοβούλιο κατέθεσε σήμερα μια πρόταση η οποία καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει «αναλογική και ανταποδοτική» δράση μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία την οποία είχε συμφωνήσει η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, σύμφωνα με το Fars News.

Ο Χοτζατολεσλάμ Μοτζιτάμπα Ζουλνουρί, ο οποίος ηγείται της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα πυρηνικά, δήλωσε πως η πρόταση καλεί την κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί να εξασφαλίσει «τις απαραίτητες εγγυήσεις» από τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία. Αυτές είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Ζουλνουρί, βουλευτής της πόλης Κομ, δεν προδιέγραψε ποιες εγγυήσεις θα επιδιωχθεί να διασφαλιστούν, αλλά είπε ότι αν δεν εκπληρωθούν, το Ιράν θα πρέπει να επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό βαθμό.
Ο Αλί Μοταχαρί, ένας βουλευτής από την Τεχεράνη, είπε πως υπάρχει μια «περιορισμένη ευκαιρία» για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να «προσφέρουν μια στέρεη εγγύηση» η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία. «Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι πιθανό ότι θα εξέλθουμε από την πυρηνική συμφωνία ή θα λάβουμε άλλα βήματα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πρόεδρος Βουλής του Ιράν: Ακατάλληλος για τη δουλειά του ο Τραμπ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «ένα διπλωματικό σόου», μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Η απόσυρση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία είναι ένα διπλωματικό σόου (…) Στην παρούσα κατάσταση το Ιράν δεν έχει καμία υποχρέωση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του (…) Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια (…) Δεν είμαι βέβαιος αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Λαριτζανί.

«Είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος», τόνισε.
Εξάλλου ο Λαριτζανί εκτίμησε ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan.

Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν συμβολικά μια σημαία των ΗΠΑ κι ένα αντίτυπο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καθώς άρχιζε η συνεδρίαση του σώματος, φωνάζοντας επίσης το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο Λαριτζανί επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σημείωσε ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν να υπογράψει τη συμφωνία το 2015, ενώ πρόσθεσε: «Όμως αυτή η αλαζονική χώρα (οι ΗΠΑ) δεν τίμησε καν την υπογραφή της».

Εξάλλου η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν, εκτίμησαν Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, καθώς είναι πιθανό να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς που επιθυμούν να περιορίσουν την ικανότητα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να ανοίξει τη χώρα στη Δύση.
«Θα κατηγορήσουν τον Ροχανί (…) Θα συνεχίσουν τους ελιγμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την αποτυχία της οικονομίας», εκτίμησε ο Αμπάς Μιλανί διευθυντής του προγράμματος Ιρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πάντως Ροχανί καθησύχασε χθες τους Ιρανούς, που είναι αγανακτισμένοι από την υψηλή ανεργία και τις συνθήκες ζωής, ότι η απόφαση των ΗΠΑ εν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στο πετρέλαιο.
«Ο ηρωικός λαός μας δεν θα επηρεαστεί από αυτή την ψυχολογική επίθεση (…) η οικονομική πρόοδος του Ιράν θα συνεχιστεί. Ο λαός μας δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου», τόνισε.

Ιραν-Φρουροί της Επανάστασης: Οι Ευρωπαίοι είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης εκτίμησε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ και δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ζητήσει τις ΗΠΑ να μην αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όμως ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ικανότητά τους να ενεργήσουν ώστε να διασώσουν τη συμφωνία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητη απόφαση μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής και είναι δεμένοι στο άρμα της Αμερικής», πρόσθεσε. «Η τύχη της συμφωνίας του Ιράν είναι ξεκάθαρη».
Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αποδεικνύει ότι το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ήταν απλώς μια αφορμή για να προσπαθήσουν και να περιορίσουν το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας όπως και την περιφερειακή της επιρροή, τόνισε ο Τζαφαρί.

«Δίνοντας προσοχή στο γεγονός ότι το ζήτημα για τον εχθρό είναι οι πολεμικές μας ικανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να φροντίσουν περισσότερο την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας», σημείωσε ο ίδιος.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, «το Ιράν έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη της χώρας υπό καθεστώς κυρώσεων».
«Για μια ακόμη φορά είναι απολύτως ξεκάθαρο και έχει αποδειχθεί ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν νταήδες», κατέληξε ο Τζαφαρί. «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τους Αμερικανούς σε καμία διαπραγμάτευση και καμία συμφωνία».

Γαλλία: Η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν δεν είναι νεκρή

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν «είναι νεκρή», παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.

«Η συμφωνία δεν είναι νεκρή», τόνισε ο Λεντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Γαλλία-Λεμέρ για ΗΠΑ: Δεν πρέπει να είναι ο χωροφύλακας της παγκόσμιας οικονομίας

Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι «ο χωροφύλακας» της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό France Culture μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επάνοδο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.

Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα έχουν από τρεις ως έξι μήνες να «φύγουν» από το Ιράν προτού πληγούν και αυτές από τις κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβασή τους στις αμερικανικές αγορές.

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγάλος χαμένος της απόφασης του Τραμπ

Οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγάλος χαμένος της απόφασης του Τραμπ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δήλωσε την Τετάρτη το πρωί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τα τουρικά ΜΜΕ. Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν παραμένουν πιστές σε μια συμφωνία που έχουν οι ίδιες συνάψει.

Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία: Να σταματήσουν οι γερμανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο νέος Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, δήλωσε πως οι γερμανικές εταιρείες θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να δραστηριοποιούνται στο Ιράν εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης για επαναφορά των κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν κρίσιμης σημασίας τομείς της ιρανικής οικονομίας και οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, που ανέλαβε φέτος τα καθήκοντά του.

Ρωσία: Εντονη απογοήτευση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με ανακοίνωσή του «την έντονη απογοήτευσή του» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Δεν υπάρχουν – και δεν μπορεί να υπάρξουν –λόγοι για την διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ΚΟΣΔ (JCPOA). Το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα το υπουργείο τονίζει ότι είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συνεργασία με τους άλλους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν και να συνεχίσει ενεργά να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη.

Τουσκ: Ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν και το διεθνές εμπόριο θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Έπειτα από την ανακοίνωση Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο Τουσκ δήλωσε ότι και οι 28 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ θα συζητήσουν και τα δύο θέματα όταν συναντηθούν στην Σόφια την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

ΟΗΕ: Ζητά από τους αναπομείναντες εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία JCPOA.

Με ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

«Είναι απαραίτητο ότι όλες οι ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή του σχεδίου να αντιμετωπιστούν μέσα από τους μηχανισμούς που εγκαθιδρύθηκαν με την JCPOA. Ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την JCPOA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκατάληψη για τη διατήρηση της συμφωνίας και των επιτευγμάτων αυτής», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ε

Ε: Καλεί τους υπόλοιπους εταίρους της πυρηνικής συμφωνίας να την τηρήσουν

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Μογκερίνι.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», τόνισε αναφερόμενη στη συμφωνία.

«Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».

Γαλλία – Γερμανία – Βρετανία: Λυπούνται για την αμερικανική απόφαση

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση» περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ» επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.

Οι γερμανικές εταιρείες θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να δραστηριοποιούνται στο Ιράν εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης για επαναφορά των κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη, δήλωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Γερμανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν κρίσιμης σημασίας τομείς της ιρανικής οικονομίας και οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, που ανέλαβε φέτος τα καθήκοντά του.

Ιαπωνία: Παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο τόνισε σήμερα ότι το Τόκιο θα παρακολουθεί στενά το προσεχές διάστημα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Κόνο συμπλήρωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές της με τις άλλες χώρες που είχαν υπογράψει το κείμενο το 2015 προκειμένου το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) ή μια παρόμοια συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ στο Τόκιο.

Κίνα: Διατεθειμένη να ενισχύσει τη συνεργασία με όλα τα μέρη του ΚΟΣΔ

Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης για ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ο Γκονγκ Σιαοσένγκ, δήλωσε ότι όλα τα μέρη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα όφειλαν να την τηρήσουν και να αξιοποιήσουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για να επιλύσουν οποιαδήποτε διένεξη, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Σε τηλεγράφημά του με προέλευση την Τεχεράνη και με ημερομηνία καταχώρισης, χθες Τρίτη 8η Μαΐου, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Γκονγκ είπε σε δημοσιογράφους έπειτα από συναντήσεις του με Ιρανούς αξιωματούχους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να ενισχύσει τη συνεργασία με όλα τα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Σαουδική Αραβία: Στηρίζουμε την απόφαση Τραμπ

Η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεεράνης.

«Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

Τουρκία: Οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν θα συνεχιστούν

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν» δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπκτσί, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό» είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Η απόφαση των ΗΠΑ ν’ αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι η πολυµερής συµφωνία θα συνεχιστεί με άλλα κράτη και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εναντιώνεται σ’ όλες τις μορφές πυρηνικών όπλων.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκαταστήσουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.

Εν αναμονή της απόφασης του Τραμπ

Στους ρυθμούς του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κινείται η υφήλιος, εν αναμονή της απόφασής του για την απόσυρση ή όχι των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Είναι γνωστό πως πολλές φορές ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με αποχώρηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα για μία «παρανοϊκή» όπως λέει συμφωνία.

Οι πιέσεις προς τον Τραμπ ωστόσο δεν είναι λίγες, με ευρωπαίους ηγέτες και τη Μόσχα να καλούν τις ΗΠΑ να μην αποσυρθούν, παραδεχόμενοι ότι υπάρχουν αδυναμίες στη συμφωνία, οι οποίες όμως -όπως υποστηρίζουν- θα βελτιωθούν με τον καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό, ως απέλπιδα προσπάθεια να μεταπεισθεί ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να χαρακτηριστεί η τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε περίπτωση απόσυρσης, πάντως, των Αμερικανών, κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει καθώς δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο.

Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, ακόμη κι αν επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Το Ιράν ποντάρει περισσότερο στη στάση της Ευρώπης παρά των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «είτε θα αποσυρθεί από τη συμφωνία είτε θα τη σαμποτάρει».

Η ΕΕ στηρίζει «πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή» της συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εφαρμογή της, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι των τριών ευρωπαϊκών χωρών που την υπέγραψαν (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγσί.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών και η Χέλγκα Σμιτ, αναπληρωτής της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, «άδραξαν αυτή την ευκαιρία για να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη συνέχιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής αυτού του σχεδίου κοινής δράσης (JPCOA) από όλες τις πλευρές» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες.

Η Μόσχα καλεί την Ουάσινγκτον να μην βιαστεί να αποχωρήσει
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις, να μην καταδικάσουν την συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RBK.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ μπορούν να αποχωρήσουν από την συμφωνία «με διάφορους τρόπους». «Μπορούν απλώς να αποχωρήσουν από την συμφωνία, δηλώνοντας ότι η χώρα τους δεν θεωρεί ότι σχετίζεται με την συμφωνία. Μπορεί να μην ανανεωθεί το καθεστώς άρσης των αμερικανικών κυρώσεων» διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ.

«Η τελευταία περίπτωση αφορά τις κυρώσεις εκείνες, οι οποίες είχαν παγώσει με προεδρικά διατάγματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

«Αυτό προφανώς μπορεί να είναι και το περιεχόμενο της απόφασης την οποία θα ακούσουμε σήμερα το βράδυ» υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ωστόσο προειδοποιούμε την Ουάσινγκτον να μην προβεί σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, επειδή θα συνιστούσαν άμεση παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Απαισιοδοξία της Βρετανίας

Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη απαισιοδοξία της ενόψει της ανακοίνωσης του Τραμπ.
«Δυστυχώς, είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι για την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ αργότερα σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος Τραμπ απόψε» είπε στο πρακτορείο Reuters βρετανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο στόχος μας παραμένει να διατηρήσουμε την JPCOA. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να αποτρέψουμε το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αντιμετωπίσουμε τη στάση του στην περιοχή» πρόσθεσε.

Τεχεράνη: Η Ουάσινγκτον παραβίασε τις δεσμεύσεις

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία που η Τεχεράνη υπέγραψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Οι Αμερικανοί δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους. Φαίνεται πως με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος και δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ιρανό αντιπρόεδρο της χώρας, Εσάκ Ζαχανγκιρί, το Ιράν είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο, αν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.

«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο… Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάσουν τη συμφωνία, θα ήταν αφελές να διαπραγματευθούμε ξανά μ’ αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Ζαχανγκιρί.

Εξάλλου, ανώτερος ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί εξαιτίας της ευαισθησίας του ζητήματος, δήλωσε στο Reuters πως το Ιράν δεν θα δεχθεί κανένα αίτημα επιπλέον αυτών στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Οι ευρωπαίοι υπογράφοντες προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ κανένα αίτημα πέραν της συμφωνίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ο Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες της κατάρρευσης της συμφωνίας. Το Ιράν ήταν ανέκαθεν προσηλωμένο στις διεθνείς υποχρεώσεις του» πρόσθεσε.