Στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται εκ νέου το σοβαρό θέμα της περικοπής ή αναπροσαρμογής προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.
Στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για θέματα Ειδικής Αγωγής και Θεραπείας, που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Υγείας, προτείνεται μεταξύ άλλων η περεταίρω επεξεργασία του καθορισμού της βαρύτητας βάσει του ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health του WHO / Διεθνής Ταξινόμηση Λειτουργίας, Αναπηρίας και Υγείας του ΠΟΥ) για τις περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη.
Η επισήμανση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία και αντιδράσεις στους γονείς παιδιών και εφήβων με αναπηρία, καθώς επιχειρείται η σύνδεση της αναπηρίας με τη λειτουργικότητα του ατόμου χωρίς παράλληλα να διαβιώνει σε κατάλληλο περιβάλλον.
Φοβάμαι ότι θα χρησιμοποιηθεί σαν λαιμητόμος των ήδη ελαχίστων παροχών των ατόμων με αναπηρία»
, δηλώνει προς Το Βήμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών ΑμεΑ κ. Γιάννης Λυμβαίος.«Το ICF στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι συνθήκες που να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες.
Εδώ δεν υπάρχουν τα αυτονόητα όπως οι ράμπες στα πεζοδρόμια , οι υπολογιστές στα σχολεία, κ.λπ. Πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα το κατάλληλο περιβάλλον. Παράλληλα, στην Ελλάδα εφαρμόζεται σύστημα αξιολόγησης μέσω του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας», εξηγεί.