Υπέρ του σκεπτικού που διατύπωσε στην Βουλή ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος υιοθετώντας την ευρωπαϊκή νομολογία σχετικά με την μη διάκριση σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια όσον αφορά το δικαίωμα στην αναδοχή, τάσσεται και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Στην σχετική έκθεσή του για το νομοσχέδιο περί υιοθεσίας και αναδοχής, επισημαίνει, κατ’ αρχάς, ότι το κριτήριο του συμφέροντος του ανηλίκου κατά την επιλογή του ανάδοχου γονέα μεταξύ περισσότερων κατάλληλων υποψηφίων -κριτήριο κυρίαρχο στο πλαίσιο του εν λόγω θεσμού, συμφώνως προς τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς και του γράμματος και του πνεύματος των οικείων διατάξεων του Αστικού Κώδικα- υπερτερεί του δικαιώματος των υποψήφιων ανάδοχων γονέων να καταστούν εν τέλει ανάδοχοι.
Ενώ αναφορικά με την δυνατότητα όχι μόνον των ετερόφυλων, αλλά και των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να επιλέγονται ως ανάδοχοι γονείς, επικαλείται την υφιστάμενη νομολογία: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνειότισυντρέχειδιακριτική μεταχείρισηαντίθετη προς τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, όταν οι αρχέςαπορρίπτουναίτημα για υιοθεσίααποκλειστικώς και μόνονεξαιτίας του γενετήσιουπροσανατολισμού του υποψήφιουθετού γονέα (βλ. υπόθεση Ε.Β. κατά της Γαλλίας, προσφυγή αρ. 43546/02, απόφαση της 22.1.2008).
Συμφώνως προς τη νομολογία του, στο πλαίσιοενόςθεσμού της οικογενειακήςζωής δεν μπορούν να γίνουνδεκτέςδιαφορές που βασίζονταιαποκλειστικώς και μόνον στον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσώπων (βλ. υπόθεσηSelgueirodaSilvaκατά της Πορτογαλίας, απόφαση της 21.3.2000, υπόθεσηΒαλλιανάτοςκ.ά. κατά της Ελλάδας, απόφαση της 7.11.2013)», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Το επίμαχο νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την Τρίτη 7 Μαίου.