Μπορεί ο πρωθυπουργός να πανηγυρίζει με άρθρα, χωρίς αντίλογο σε φιλικές του εφημερίδες, για οριστική έξοδο από την κρίση, αλλά δεν πείθει ούτε το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής στο οποίο προΐσταται πλέον ένα πρώην κυβερνητικό στέλεχος. Στην έκθεση του που δημοσιοποιήθηκε χθες επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις,ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι από εξωτερικές περιπλοκές, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο αναταράξεων από τις αγορές χρήματος.

Είναι σημαντικό ότι υπογραμμίζει πως τα υπέρ – πλεονάσματα που επιτυγχάνονται μέσω της υπερφορολόγησης και την υπέρ του δέοντος περιοριστική δημοσιονομική πολιτική έχουν εξαντλήσει και την οικονομία και τους πολίτες. Αναφέρει ακόμα ότι το νέο καθεστώς εποπτείας είναι άδηλο, καθώς θα διαμορφωθεί με πολιτική διαπραγμάτευση που θα πρέπει να διασφαλίζει την υπεύθυνη στάση των μελλοντικών κυβερνήσεων…

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι τονίζει την ανάγκη για «ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής που εκ των πραγμάτων θα υπερβαίνει την θητεία μιας κυβέρνησης. Συνεπώς, αναφέρει, τα βασικά του στοιχεία θα πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ελάχιστη συναίνεση». Τώρα τι είδους συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί με μια κυβέρνηση που δεν έχει τίποτε άλλο στο μυαλό της από το πώς θα συκοφαντήσει και θα στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, είναι ένα αναπάντητο προφανώς ερώτημα.

Το σενάριο μια «ρόδινης » επόμενης μέρας που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο κ.Τσίπρας, είναι πρώτα από όλα υπονομευμένο από τον ίδιο. Από τη μια προσπαθεί να δημιουργήσει πάλι φρούδες ελπίδες στην κοινωνία μήπως και διασωθεί και από την άλλη τροφοδοτεί ένα κλίμα πόλωσης και διχασμού που ναρκοθετεί και την πορεία της οικονομίας και της χώρας συνολικά.
Μόνο που δεν πείθει πια ούτε καν τα στελέχη του. Με τη λάσπη στον ανεμιστήρα, ούτε η αναγκαία πράγματι συναίνεση μπορεί να υπάρξει, ούτε οι επενδυτές θα αρχίσουν να τρέχουν για να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία. Και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες έχουν χορτάσει από υποσχέσεις. Ακόμα κι όσοι τον εμπιστεύθηκαν έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι άλλα υπόσχεται, άλλα κάνει κι ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική επιβίωση του ίδιου και της παρέας του Μαξίμου.

ΤΟ ΒΗΜΑ