Το «κοστούμι»

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να ποντάρουν πολλά στο «ολιστικό» Αναπτυξιακό Σχέδιο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται επί του παρόντος οι Ευρωπαίοι έχουν άλλες προτεραιότητες. Ü Φτιάχνουν το «κοστούμι» της επόμενης ημέρας με αυστηρούς όρους εποπτείας και παράλληλα επιχειρούν να διασφαλίσουν δέσμευση για μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων. Ü Το Σχέδιο δεν τους καίει γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει κοινοτική πηγή, δεν είναι δεσμευτικό για την επόμενη κυβέρνηση. Σε ελεύθερη… μετάφραση κάποιοι βλέπουν (ή τουλάχιστον δεν αποκλείουν) πρόωρες εκλογές και περιμένουν.

Capital controls

Διχασμένες προσωπικότητες θυμίζουν οι τραπεζίτες το τελευταίο διάστημα εν όψει της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls. Παρότι πιστεύουν πως η κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν είναι αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην κανονικότητα, φοβούνται τις… παράπλευρες απώλειες. Ü Και μην πάει το μυαλό σας στις αναλήψεις. Οπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, και αύριο να απελευθερώνονταν πλήρως, δεν υπάρχει κίνδυνος να σπεύσουν οι πολίτες να σηκώσουν τα χρήματά τους. Ü Το πρόβλημα πιστεύουν ότι είναι άλλο και σχετίζεται με τα φορολογικά έσοδα. Δεν αποκλείουν ότι σε περίπτωση που καταργηθούν οι περιορισμοί, ο κόσμος θα στραφεί ξανά στο μετρητό για… οικονομία. Και αυτό διότι δεν είναι λίγες οι μικρές επιχειρήσεις με διπλό τιμοκατάλογο. Αλλη χρέωση με απόδειξη και άλλη… αβαβά, όπως λένε στην πιάτσα. Ü Αυτά βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (σκίτσο) που έχει τον τελευταίο λόγο και καθυστερεί όσο μπορεί. Ü Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο τελευταίος περιορισμός που θα καταργηθεί θα σχετίζεται με τις αναλήψεις μετρητών. Το πότε θα γίνει αυτό, με τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο ή αργότερα, δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Η πώληση της Sixt

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για την πώληση της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Sixt/Lion Rental. Ü H εταιρεία ανήκει στον όμιλο Θεοχαράκη, έχει δανεισμό 102 εκατ. ευρώ με τζίρο κοντά στα 27 εκατ. ευρώ και σωρευμένες ζημίες πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Ü Τα περισσότερα δάνεια στη Sixt τα έχει η Πειραιώς αλλά «πρώτη» στα συνολικά ανοίγματα του ομίλου Θεοχαράκη, ύψους 300 εκατ. ευρώ, είναι η Alpha. Ü Δεσμευτικές προσφορές –προφανώς ανάληψη μέρους των δανείων και κούρεμα των υπολοίπων –αναμένεται να υποβάλουν οι όμιλοι Μανδύλα (Kosmocar) και Συγγελίδη. Ο νέος ιδιοκτήτης που θα έχει το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης του σήματος θα πρέπει να λάβει και το οk της γερμανικής Sixt. Ü Η Sixt/Lion Rental διαθέτει έναν στόλο από 6.500 αυτοκίνητα και οι συστημικές τράπεζες βασίζουν πολλά στο ανοδικό τουριστικό ρεύμα για να πετύχουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στον διαγωνισμό.

«53» και στον ΣΕΒ

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πια και ο ΣΕΒ τους 53 του. Η πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την ανάπτυξη» αριθμεί πια 53 μέλη, βιομηχανικές επιχειρήσεις και περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Τετάρτη στην πρώτη της γενική συνέλευση οπου μίλησε και συζήτησε με τα μέλη της ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί. Η «Ελληνική Παραγωγή» έχει τη διακριτή φωνή της και προέβαλε ως εθνικό στόχο την ανάγκη να φτάσει η μεταποίηση το 12% του ΑΕΠ έως το 2020 και 25% μεσοπρόθεσμα. Μακάρι.

Διακρίσεις

Ενα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά βραβεία έλαβε το δικηγορικό γραφείο Καρατζάς και Συνεργάτες, αυτό του Chambers Europe Awards for Excellence, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου στη Μαδρίτη. Μία ημέρα νωρίτερα, στο Λονδίνο, έλαβε το βραβείο της χρονιάς για το πιο καινοτόμο ελληνικό δικηγορικό γραφείο. Ü Επίσης, την πρώτη θέση έλαβε για νομικές υπηρεσίες σε κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζες, οι χρηματαγορές, το εμπόριο, οι επιχειρήσεις, η ενέργεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αγορά ακινήτων, οι κατασκευές, αναδιαρθρώσεις κ.τ.λ. Ü Αξίζει να τονιστεί ότι η επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου κυρία Κατερίνα Καρατζά εντάχθηκε στο «The Legal 500’s Hall of Fame», μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση, ως πρωτοπόρος στη νομική επιστήμη για επτά συνεχή χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ