Περίπου το 35% της βιομηχανικής παραγωγής της Sunlight επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Νέο Ολβιο Ξάνθης, αλλά δεν έχει επηρεαστεί το τμήμα της υψηλής τεχνολογίας. Από την πυρκαγιά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ και οι ανησυχίες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συμβάντος έχουν μετριαστεί αφού οι μετρήσεις των ειδικών είναι καθησυχαστικές. «Κάηκαν πλαστικά, εύφλεκτα υλικά που συγκροτούν τα κελιά των πυκνωτών, εξ ου και ο μαύρος καπνός. Δεν τίθεται θέμα μόλυνσης» αναφέρουν από την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπαταριών στο «Βήμα της Κυριακής».
Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Olympia, στον οποίο ανήκει η Sunlight, αναφέρει πως η διοίκηση της εταιρείας θα προχωρήσει άμεσα στην πλήρη εκτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά σε τμήμα του εργοστασίου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή τους. Δεσμεύεται δε ότι η παραγωγική δραστηριότηταθα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των ζημιών, θα διατηρηθούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η εταιρεία με δική της πρωτοβουλίαπροχώρησε σε συνεργασία με εξειδικευμένηπεριβαλλοντική τεχνική συμβουλευτικήεταιρείαγια την άμεση διενέργεια και άλλωνπεριβαλλοντικών ελέγχων και μετρήσεων στην περιοχή του εργοστασίου, επιπρόσθετα των προληπτικών ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιοι φορείς.

«Θα το κάνουμε καλύτερο»

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, πρόεδρος του ομίλου Olympia, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι για το εργοστάσιό μας το οποίο με τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και εξάγει σε όλον τον κόσμο. Παρά το χθεσινό δυσάρεστο συμβάν, θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα διατηρήσουμε ακέραιες όλες τις θέσεις εργασίας, θα αποκαταστήσουμε ταχύτατα τις ζημιές στο τμήμα του εργοστασίου που έχει πληγεί και θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο από πριν. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά με τις τοπικές Αρχές για οτιδήποτε χρειαστεί». Το άτυχο γεγονός για την εταιρεία έρχεται σε μια περίοδο έντονης ανάπτυξης της μονάδας στην Ξάνθη, αφού οι επενδύσεις των τελευταίων ετών είχαν αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είχαν συμβάλει στην επίτευξη νέων διεθνών συνεργασιών. Σε αυτό το momentum -περιελάμβανε και την είσοδο της εταιρείας στο ΧΑ –ενδεχομένως θα μπει ένα φρένο έως ότου αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές.

Στόχος είναι οι εργασίες αποκατάστασης να μην ξεπεράσουν το εξάμηνο, αν και αυτό εξαρτάται και από τους προμηθευτές των υλικών που έχουν καταστραφεί. Σημειώνεται πως εγκαταστάσεις και αποθέματα είναι πλήρως ασφαλισμένα.

Στη μονάδα της Ξάνθης, που βρίσκεται σε έκταση 142.000 τ.μ. με στεγασμένη επιφάνεια 55.000 τ.μ., απασχολούνται 500 άτομα και παράγονται τεσσάρων ειδών μπαταρίες: βιομηχανικές (έλξης), μπαταρίες για εφεδρική χρήση, μπαταρίες υποβρυχίων και μπαταρίες για τορπίλες. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του oμίλου Sunlight για το 2017 ανήλθε σε 194,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2016. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 22 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2016. Τα κέρδη προ φόρων από 2,3 εκατ. ευρώ το 2016 έφτασαν το 2017 στα 8,4 εκατ. ευρώ. To 90% των πωλήσεων προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ