Απουσία του – ελεύθερου, μα αυστηρώς φρουρούμενου – τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, που κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη με άλλους επτά αξιωματικούς, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ το θέμα της χορήγησης ή μη ασύλου στο πρόσωπο του.
Με την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου να αναμένεται στο προσεχές διάστημα, οι συνήγοροί του, αλλά και οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου εξέθεσαν το νομικό τους οπλοστάσιο, σε μία υπόθεση που θα αποτελέσει προηγούμενο και για την τύχη των υπολοίπων τούρκων αξιωματικών.
Στη δίκη παρενέβη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου εν γένει στους Τούρκους αξιωματικούς – σε σχέση με τους οποίους άλλωστε ο Άρειος Πάγος έχει αμετακλήτως αποφανθεί κατά της έκδοσής τους.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου (Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασία Σκουντή), υποστηρίζοντας τη μη χορήγηση ασύλου, ζήτησαν να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής (η οποία του είχε χορηγήσει άσυλο), χωρίς να διστάσουν να χαρακτηρίσουν την απόφαση αντιφατική και νομικά εσφαλμένη, καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου», τόνισε εις εξ αυτών, επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκίακαι τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τηχορήγηση ασύλου».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας ως κοινά ποινικά αδίκημα και ότι «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα στασιαστικές ενέργειες».
Από την πλευρά των συνηγόρων του τούρκου (Νίκος Αλιβιζάτος, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη και Παναγιώτης Νικολόπουλος), ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου».
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ, τις οποίες υποστηρίζει η Άγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί μη έκδοσης του Αρείου Πάγου, σημείωσε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.
«Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά «τρομοκράτες και δολοφόνους», τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω»;
Kλείνοντας, ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε χαρακτηριστικά : «περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».
Να σημειωθεί ότι και για τους άλλους επτά αξιωματικούς η διαδικασία ασύλου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ενώ αναμένεται να λήξει η κράτησή τους, καθώς εκπνέει το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις των αιτούντων άσυλου.