Η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε κύκλωμα ποινικών που εξαπατούσαν μεθοδικά ηλικιωμένους, επειδή οι δράστες είχαν την φαεινή ιδέα να αναρτούν στο Facebook φωτογραφίες την ώρα που προχωρούσαν στις απάτες!
Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο προκύπτει από την δικογραφία που σχημάτισε-προ μερικών ημερών- η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα και από τον συγκεκριμένο δικαστικό φάκελο προκύπτει ότι η ΕΛ.ΑΣ ανακαλύπτει την «άκρη του νήματος» σε σύνθετες υποθέσεις από διαδοχικές έρευνες σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Και τις οποίες φαίνεται να ανακύπτει –πάρα τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούν οι ποινικοί- με βάση τον αριθμό του κινητού που δηλώνουν αρκετές φορές στα προφίλ τους . Επιπλέον πολλές φορές η ΕΛ.ΑΣ εντοπίζει τα «ψεύτικα» προφίλ στο διαδίκτυο μέσω του αριθμού κινητών των υπόπτων και μέσω των οποίων εισέρχονται στο διαδίκτυο. Δημιουργώντας μία νέα προοπτική στην έρευνα των αρχών…
Στις 25 Απριλίου 2018 συνελήφθησαν λοιπόν από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 43,42,45 και 33 ετών, ενώ αναζητείται και 24χρονη υπήκοος Αλβανίας. Οι δράστες εμφανίζονταν στους ηλικιωμένους ως λογιστές ή ασφαλιστές ή ταχυδρόμοι ή εφοριακοί και με το πρόσχημα της δήθεν «επιστροφής» χρημάτων σε συγγενικά τους πρόσωπα, από εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες ή της δήθεν «οφειλής» χρημάτων, τους εξαπατούσαν και τους αποσπούσαν χρηματικά πόσα και πολύτιμα αντικείμενα. Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενεργούσαν βάσει σχεδίου κι επέλεγαν ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, τους οποίους συνήθως προσέγγιζαν κοντά σε λαϊκές αγορές, κοιμητήρια αλλά και σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή γραφεία του ΙΚΑ. Οι αστυνομικοί είχαν ανακαλύψει πολλές τέτοιες βόλτες για «στοχεύσεις» ηλικιωμένων στην Αγία Παρασκευή, στην Καισαριανή , στην Νέα Σμύρνη αλλά κι έξω από το κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου.
Στον δικαστικό φάκελο της ε λόγω υπόθεσης περιγράφονται οι πρώτες ενέργειες των αστυνομικών για εντοπισμό των δραστών, μέσω καμερών, στα σημεία που προσέγγιζαν τα θύματα τους κλπ. Ακολούθως εντόπιζαν τον ρόλο αλλά και το κινητό της καταζητούμενης από την Αλβανία…
Και ακολουθεί ο συνδυασμός στοιχείων και πληροφοριών μέσω Facebook. Με τους δράστες να «πληρώνουν» τις διαδικτυακές …επιδείξεις. Όπως σημειώνεται στο
διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ με έναυσμα το κινητό της 24χρονης : «στην ιστοσελίδα «www.facebook.com» και στον τομέα της αναζήτησης καταχωρώντας την συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση εξάγεται ως αποτέλεσμα ένα προφίλ γυναίκας με τα όνομα «Νina Ninaki» . Από τις φωτογραφίες προκύπτει πως χρήστης είναι η συγκεκριμένη κατηγορουμένη. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που έχει καταχωρημένες υπάρχουν κοινές με τον σύζυγό της και μία από αυτές είναι συσχετισμένες (tag) με το προφίλ χρήστη “Vasilis Vasilis” . Το συγκεκριμένο προφίλ ανήκει πάλι στον σύζυγο της καθώς εικονίζεται ο ίδιος να επιβαίνει σε μία κόκκινη δίκυκλη μοτοσικλέτα . Από την έρευνα στα συγκεκριμένα προφίλ διαπιστώθηκε πως κάποια έχουν μία πιο ιδιαίτερη σχέση μαζί τους (…). Ανάμεσα στα άτομα αυτά αναγνωρίστηκε το προφίλ που χρησιμοποιεί ένας από τους συνεργούς τους με την ονομασία «Pakos D…..» . Στο προφίλ αυτό, την 1η Δεκεμβρίου 2017 κι ώρα 12.28, διαπιστώθηκε δημοσίευση φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονται δύο από τους κατηγορουμένους. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενδυμασία τους . Καθότι αμφότεροι φοράνε πουκάμισο με γραβάτα. Η ημερομηνία αυτή είναι η ίδια που έγινε η άδικη πράξη που αφορά την αφαίρεση χρηματικού ποσού από ηλικιωμένο που βάδιζε στην οδό Παπαρηγοπούλου στην Αγία Παρασκευή».
Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ υπήρχαν αναφορές κα ενημερώσεις ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είχαν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε τέτοιου είδους απάτες και είχαν επανέλθει αμέσως δριμύτεροι. Ωστόσο από περαιτέρω έρευνα σε ορισμένα από τα προαναφερθέντα προφίλ προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι έχουν μεταγενέστερες καταχωρήσεις από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, ανάμεσα στις οποίες εικονίζεται γλέντι που οργάνωσαν την Πρωτομαγιά πολλοί από αυτούς που έμειναν εκ νέου «αλώβητοι» από την αστυνομική και δικαστική έρευνα…