Σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν επακούμβησης, που συνέβη τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου θα προχωρήσει το Πολεμικό Ναυτικό.
Υπενθυμίζεται ότι άλλο ένα σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 4 Μαιου στο Αιγαίο με νέα επακούμβηση τουρκικού σκάφους, αυτή τη φορά εμπορικού, επί ελληνικού πολεμικού πλοίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, το τουρκικό εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Από την πρόσκρουση δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές.
Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.
Το συμβάν, του οποίου έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Για το συμβάν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές, ενώ το ελληνικό πλοίο συνεχίζει την αποστολή του.
Σύμφωνα με τις ελληνικές λιμενικές Αρχές υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των θαλάμων επιχειρήσεων Πειραιά και Άγκυρας προκειμένου να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο τουρκικό εμπορικό πλοίο έχει απασχολήσει με αυτήν ή άλλη επωνυμία της διωκτικές Αρχές.
Αντικατάσταση έλληνα κυβερνήτη
Το ΓΕΝ αποφάσισε μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες – να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κυβερνήτη της κανονιοφόρου «Αρματωλός». Ο κυβερνήτης θα ολοκλήρωνε την υπηρεσία του στην κανονιοφόρο το καλοκαίρι, όμως μετά το επεισόδιο αποφασίστηκε να μετακινηθεί νωρίτερα. Η κύρια ευθύνη για το συμβάν της επακούμπησης βαρύνει το τουρκικό πλοίο αλλά, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, η απόφαση για την αντικατάσταση ελήφθη, διότι στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι ο Έλληνας κυβερνήτης θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω για να αποφευχθεί η σύγκρουση των δύο πλοίων.
Ζητάμε τη σύλληψη του τούρκου καπετάνιου
Τη σύλληψη του τούρκου καπετάνιου που χτύπησε την ελληνική κανονιοφόρο θα ζητήσει η Αθήνα. Η επικίνδυνη πορεία που ακολούθησε και το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θύματα αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση πλήθους κανόνων ναυσιπλοϊας.
Το γεγονός και μόνο ότι εγκατέλειψε χωρίς να ακούει τις εκκλήσεις από τον ασύρματο είναι από μόνο του αδίκημα.
Το τουρκικό εμπορικό πλοίο είναι το Karmate, μήκους 73 μέτρων.
Τα στοιχεία του πλοίου:
IMO: 8135461
MMSI: 271002030
Call Sign: TCBV7
Σημαία: Τουρκίας [TR]
AIS Vessel Type: Εμπορικό
Ολική χωρητικότητα : 1327
Χωρητικότητα εκτοπίσματος : 2180 t
Μήκος και πλάτος: 73m ? 11m
Ετος κατασκευής t: 1981
Η αντίδραση της Τουρκίας
Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί στο Αιγαίο.
«Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.
Κοτζιάς: Ζήτησα από την Τουρκία να δράσει βάσει διεθνούς δικαίου
«Δεν μπορώ να κρίνω αυτή τη στιγμή αν ήταν ατύχημα ή όχι» ήταν το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο και την κανονιοφόρο «Αρματωλός» ανοιχτά της Λέσβου, σημειώνοντας πως «ζητήσαμε από την Τουρκία να λάβει τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδος – Αλβανίας – Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ, ο υπουργός υπογράμμισε πως «για το εμπορικό πλοίο η ενημέρωση που είχα μέχρι τις 08:00 που το παρακολουθούσα είναι ότι δεν έμεινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Βγήκε, πήγε στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
«Έχουμε ζητήσει από τους Τούρκους να πάρουν τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, θα το δούμε αυτό» πρόσθεσε.
Μιλώντας για το περιστατικό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως «στις 04:40 με ξυπνήσανε και από τις 04:40 μέχρι να εμφανιστώ εδώ, έδινα οδηγίες. Γιατί αυτά είναι θέματα που σχετίζονται πιο πολύ με το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι θέματα διεθνούς δικαίου, είναι θέματα παραστάσεων από το ΝΑΤΟ και διευκρινίσεων, αν θέλετε με την τουρκική πλευρά».
Ο έλληνας υπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα με πάρα πολλές αντιφάσεις», σημειώνοντας πως «μπροστά στις εκλογές, πέρα από τον αναθεωρητισμό και την νευρικότητα, εκδηλώνονται πλευρές και ανασφάλειας, φόβων, μαζί με μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, που συγκροτεί μια αντιφατικότητα».
«Νομίζω ότι η δουλειά της εξωτερικής πολιτικής είναι να αξιοποιεί τις αναλύσεις, αλλά περισσότερο να κάνει πολιτική δράση, με τρόπο που να μην επιτρέπει να εκδηλώνονται όλα αυτά: οι νευρικότητες, οι αναθεωρητισμοί και τα υλικοτεχνικά συμφέροντα, με τρόπο που να ξεπερνάνε τις κόκκινες γραμμές» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.