«Είχαμε και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος, ένα μαυσωλείο δραστηριοτήτων και παρουσίασης τμημάτων και εκθέσεων και αρχαίων ομοιωμάτων ή και αυθεντικών που έχουμε», δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, σημειώνοντας επίσης ότι η Βουλή «δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος που απλώς συμπυκνώνεται σε κάθε φάση η συγκυρία, η πολιτική, η νομοθετική, κοινοβουλευτική και στα δύσκολα αυτά χρόνια και οι μνημονιακές και άλλες δεσμεύσεις που τώρα είναι σε οπισθοχώρηση και συρρίκνωση στην λαϊκή κυριαρχία της χώρας». Αφορμή στάθηκε η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας.
Μάλιστα για πρώτη φορά η Βουλή στηρίζει ενεργά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και όπως είπε ο κ. Βούτσης κατά τα εγκαίνιά της, «η Βουλή έχει αγκαλιάσει την υπόθεση του βιβλίου, πανελλαδικά», ενώ αναφέρθηκε στην σημαντική προσπάθεια του Κοινοβουλίου και εξήρε το έργο τόσο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, όσο και της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Βουλή πρέπει να είναι πρώτα από όλα ένα ζωντανό σημείο αναφοράς, ένας πόλος αναφοράς για το πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτής της χώρας, για τον πολιτισμό, για τους δημιουργούς, για όλες τις εστίες δημιουργίας, από τις πιο αυθεντικές, αυτόνομες, ανεξάρτητες, σημειακές, καινοτόμες μέχρι τις πιο παραδοσιακές, συλλογικές, διαχρονικές, σαν αυτή που αποτυπώνεται σε αυτήν την έκθεση».
Σημειώνεται ότι στην Διεθνή Έκθεση συμμετέχει δυναμικά και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με δικό της περίπτερο, στο οποίο παρουσιάζει τις εκδόσεις του αλλά και τη συνολική δράση του στους τομείς των εκθέσεων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ευρύτερα των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σήμερα, Παρασκευή 4 Μαΐου, σε εκδήλωση με τίτλο «1821- 2021: Ανιχνεύοντας το νόημα μιας επετείου», το Ίδρυμα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το ερευνητικό πρόγραμμα «1821-2021. Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», ενώ αύριο Σάββατο 5 Μαΐου, θα γίνει η εκδήλωση «Η προδικτατορική Θεσσαλονίκη. Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Ηλία Νικολακόπουλου Ηλίας Ηλιού, που εξέδωσε το Ίδρυμα της Βουλής». Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του περιπτέρου 13 θα αναρτηθεί μεγάλο τμήμα της έκθεσης «Δρόμοι Επιβίωσης», η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2016 και αποτυπώνει στιγμές από τη δύσκολη πορεία που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής ως την Ελλάδα. Ακόμα, θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους.