Δύο νέες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η μαύρη σοκολάτα (όταν λέμε όμως μαύρη εννοούμε… πολύ μαύρη) αποτελεί «φάρμακο»! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Φαρμακολογία και την Πειραματική Θεραπευτική (American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, ASPET) το οποίο έλαβε χώρα από τις 21 ως τις 25 Απριλίου στο Σαν Ντιέγκο, η σκούρα σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει θετική επίδραση στο στρες, στις φλεγμονές, στη διάθεση, στη μνήμη και στην ανοσία ενάντια στις ασθένειες. Παρότι είναι γνωστό πως το κακάο αποτελεί πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών –ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών –είναι η πρώτη φορά που η επίδρασή του διερευνάται σε ανθρώπους ώστε να προσδιοριστεί πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου αλλά και του ενδοκρινικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
«Επί έτη μελετούσαμε την επίδραση της μαύρης σοκολάτας στις νευρολογικές λειτουργίες από τη σκοπιά της περιεκτικότητας σε ζάχαρη –όσο περισσότερη η ζάχαρη τόσο μεγαλύτερη η χαρά που προσφέρει στο άτομο» ανέφερε ο κύριος ερευνητής και των δύο μελετών, ειδικός στην Ψυχονευροανοσολογία και την Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Λι Μπερκ και προσέθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που διερευνήσαμε την επίδραση των μεγάλων ποσοτήτων κακάο σε δόσεις τόσο μικρές όσο αυτές που περιέχονται σε μια πλάκα σοκολάτας κανονικού μεγέθους. Οι μελέτες μας λοιπόν έδειξαν ότι όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του κακάο τόσο μεγαλύτερη είναι η θετική επίδραση στη γνωστική ικανότητα, στη διάθεση, στην ανοσία».
Τα αποτελέσματα των μελετών
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης που ήταν μια πιλοτική κλινική δοκιμή οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας με 70% κακάο στη γονιδιακή έκφραση ανθρώπινων ανοσοκυττάρων –επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στις προφλεγμονώδεις και στις αντιφλεγμονώδεις κυτταροκίνες που εκκρίνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όταν επικοινωνούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ανοσολογικής απάντησης ενάντια στους «εισβολείς». Οι ερευνητές είδαν ότι η κατανάλωση του κακάο ενισχύει τα μονοπάτια σήμανσης που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση των Τ κυττάρων, στην ανοσολογική απόκριση και στα γονίδια που συνδέονται με την αισθητηριακή αντίληψη και τη νευρολογική σήμανση –τα τελευταία ευρήματα σχετικά με τα γονίδια πιθανότατα σχετίζονται με την πλαστικότητα του εγκεφάλου.
Στη δεύτερη μελέτη οι ερευνητές υπέβαλαν εθελοντές σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αφότου εκείνοι είχαν καταναλώσει 48 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα 70% σε κακάο –είτε μετά από μικρό διάστημα χρόνου (30 λεπτά από την κατανάλωση) είτε μετά από μεγαλύτερο διάστημα χρόνου (120 λεπτά από την κατανάλωση). Οπως φάνηκε, η μαύρη σοκολάτα αποδείχθηκε να είναι… υπερτροφή που αυξάνει τη νευροπλαστικότητα, η οποία έχει σημαντικά οφέλη στη συμπεριφορά αλλά και στην υγεία του εγκεφάλου.
Διερεύνηση των μηχανισμών
Ο δρ Μπερκ σημείωσε ότι οι μελέτες αυτές απαιτούν τώρα περαιτέρω διερεύνηση και επιβεβαίωση –κυρίως προκειμένου να προσδιοριστεί η σημασία των θετικών επιδράσεων για τα ανοσοκύτταρα και τον εγκέφαλο σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. Η ερευνητική ομάδα πάντως έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους μηχανισμούς που πιθανώς εμπλέκονται στη θετική επίδραση του κακάο σε υψηλές συγκεντρώσεις στην υγεία του εγκεφάλου.
HeliosPlus