Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, την οποία μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης γνώριζαν μόνο δύο-τρεις στενοί της συνεργάτες, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές πριν η κυβέρνηση κλείσει τη συμφωνία για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο. Αυτό ήταν το δια ταύτα της πολιτικής της πρωτοβουλίας με την οποία ζητούσε προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση, για την πορεία των συζητήσεων με τους με τους δανειστές. Το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα» δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και συνιστά «αλλαγή γραμμής» για το Κίνημα Αλλαγής. Πιέζει την κυβέρνηση, δίνει τέλος στα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματος. Η πλέον σημαντική πρωτοβουλία του νέου φορέα είχε την προσωπική σφραγίδα της κυρίας Γεννηματά.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Η ιδέα του να ζητηθεί μια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είχε απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τους επιτελείς της προέδρου του ΠαΣοΚ. Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για το μεταμνημονιακό καθεστώς δημιουργούσαν την πεποίθηση ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καθαρή έξοδος αλλά «η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, οδηγεί την χώρα σε έναν επικίνδυνο δρόμο, σε αχαρτογράφητα νερά». Η κυρία Γεννηματά στις συσκέψεις με τους επιτελείς της επεσήμανε ότι ο «κ. Τσίπρας «δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο». Ωστόσο, έπρεπε να προχωρήσει και στο επόμενο βήμα. Αυτό που θα επέτρεπε στο Κίνημα Αλλαγής, «όχι μόνο να μπει στο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων αλλά να λειτουργήσει ως επιταχυντής τους». Και που θα αναδείκνυε την πρόθεση του να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό δίνοντας τέλος στα σενάρια περί συνεργασιών και κυρίως σε αυτά της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και καθιστώντας διακριτές τις αποστάσεις από τη ΝΔ.
Το «εκλογές εδώ και τώρα» αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Παρασκευής. Συνέβαλλε σε αυτό και η πρωτοφανής πολιτική όξυνση της τελευταίας εβδομάδας που δημιουργούσε για τον νεοσύστατο φορέα της κεντροαριστεράς ένα θανάσιμο πολιτικό κλίμα. Ήταν φανερό ότι το Κίνημα Αλλαγής έπρεπε να «επαναπολιτικοποιήσει» την ατζέντα. Η κυρία Γεννηματά είναι πεπεισμένη ότι αν η προεκλογική συζήτηση επικεντρωθεί στη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, θα υπάρξει για το Κίνημα Αλλαγής πολιτικός χώρος καθώς, όπως λέγεται, «διαθέτει τις θέσεις αλλά και τα στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν σε μια τέτοια αντιπαράθεση». Αν η χώρα οδηγηθεί, όπως πολλοί φοβούνται, στην πιο πολωτικές εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση, τότε το Κίνημα Αλλαγής θα πιεστεί και αν δεν πετύχει τον εκλογικό του είναι πιθανό να οδηγηθεί σε περιπέτειες.
Αλλαγή γραμμής
Το αίτημα των άμεσων εκλογών συνιστά, «αλλαγή γραμμής». Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Ακόμα και το βράδυ της Τρίτης, στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά της επεσήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξαναδεί την παράγραφο με την οποία ζητούσε εκλογές. Ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αμετακίνητη. Ακόμα και όταν δέχθηκε την επισήμανση ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που δεν είχε συζητήσει με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Όπως επισημαίνεται ήταν η πρώτη φορά που η κυρία Γεννηματά έκανε χρήση του «αρχηγικού» της δικαιώματος. Οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης, ενημερώθηκαν από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για την πρωτοβουλία της τηλεφωνικά, το πρωί της Τετάρτης, περίπου δύο ώρες πριν την εκδήλωση της.
Επιφυλάξεις από Ποτάμι-ΔΗΜΑΡ
Είναι βέβαιο ότι τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αιφνιδιάστηκαν, το αίτημα των πρόωρων εκλογών δεν είχε τεθεί ποτέ στην ατζέντα των συνεδριάσεων του Ισχυρές ενστάσεις για την πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν υπήρξαν.
Στο Ποτάμι, φαίνεται να διατηρούν επιφυλάξεις για το αν το αίτημα για εκλογές βοηθά το Κίνημα Αλλαγής. Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο νεοσύστατος φορέας τάσσεται, στη συντριπτική του πλειοψηφία κατά των πρόωρων εκλογών. Επιφυλάξεις για το αίτημα των εκλογών εκφράζονται και από τη ΔΗΜΑΡ. Από την Αγ. Κωνσταντίνου μεταδίδεται ότι οι εκλογές δεν αποτελούν προτεραιότητα δεν είναι κάτι που ζητάμε εμφατικά. Η πρωτοβουλία έγινε γνωστή στους βουλευτές της ΔΗΣΥ, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης του συντονιστικού τους οργάνου στη Βουλή.