Υπέρ του να ανοίξει η συζήτηση για τις Ανεξάρτητες Αρχές, με στόχο την κατοχύρωση και θωράκιση της ανεξαρτησίας τους και την ενίσχυση της θεσμικής λογοδοσίας τους «ως αντιστάθμισμα στο έλλειμα δημοκρατικής νομιμοποίησης που τις διέπει», τάχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα «Ανεξάρτητες Αρχές: Η εξέλιξη του θεσμού στην ελληνική πραγματικότητα».
Ο κ. Βούτσης πρότεινε να επανεξεταστεί ο τρόπος επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς, όπως είπε, «η διάταξη του άρθρου 101Α του Συντάγματος περί επιλογής των μελών τους με πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής έχει οδηγήσει, ουκ ολίγες φορές, σε αδυναμία συγκρότησης και σε παράλυση της λειτουργίας τους». Όπως είπε σχετικά, «έχει έρθει η ώρα, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, να κάνουμε το επόμενο βήμα». Όσον αφορά τον ίδιο, είπε ότι κατέβαλε «κάθε προσπάθεια, ώστε η παρούσα οκτακομματική Βουλή να συγκροτήσει από την πρώτη κιόλας Σύνοδο και τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές».
Ο κ. Βούτσης τόνισε ακόμα ότι «η Βουλή στέκεται δίπλα στις Ανεξάρτητες Αρχές, ακούει τα προβλήματά τους και συμβάλλει -στο μέτρο του δυνατού- στη βελτίωση της λειτουργίας τους, παράλληλα όμως ασκεί τον συνταγματικά προβλεπόμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο, χαράζοντας έτσι δημοκρατικά όρια και φραγμούς στην ανεξαρτησία τους», ενώ απέρριψε την κατηγορία ότι δεν ενθαρρύνονται οι Ανεξάρτητες Αρχές. Επίσης, συνεχάρη το ΕΣΡ για την δουλειά του λέγοντας ότι «προχωράει και προχώρησε με θάρρος, διότι χρειάστηκε θάρρος απέναντι στην ανομία, τη διαπλοκή και τα ρέστα τα οποία έπαιξαν πάρα πολλοί, από πάρα πολλές πλευρές και σε πάρα πολλούς θεσμούς, για να μην υπάρξει ποτέ τακτοποίηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, το οποίο αποτέλεσε για χρόνια -και είναι κοινή συνείδηση- καρδιά του συστήματος διαπλοκής που σε μεγάλο βαθμό άγγιξε και τα πολιτικά κόμματα και άλλους θεσμούς».