Επενδυτικά σχέδια 22,4 δισ. ευρώ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στους κλάδους της ενέργειας, των logistics και του τουρισμού, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank.
Στην έκδοση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank με τίτλο: «Ενέργεια, Logistics, Τουρισμός: Προοπτικές των Κλάδων, Επενδυτικά Σχέδια σε Εξέλιξη και Συνεισφορά τους στο ΑΕΠ», επισημαίνεται ότι τα εξεταζόμενα έργα οδηγούν σε ορίζοντα δεκαετίας στη δημιουργία ΑΕΠ 25,2 δισ – 31,4 δισ. ευρώ, ανάλογα με το σενάριο και σε ορίζοντα 20ετίας, ΑΕΠ 45 δισ. έως 65,5 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα σημειώνει ότι υπό ορισμένες υποθέσεις, τα εξεταζόμενα επενδυτικά σχέδια και η συνδεόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μπορούν να οδηγήσουν, σε 10ετή ορίζοντα, στη δημιουργία 485.000 – 605.000 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι κλάδοι της ενέργειας, των logistics και του τουρισμού είναι στρατηγικοί για την ελληνική οικονομία, έχουν μεγάλη δυναμική ανάπτυξης και έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Μαζί με άλλους εξωστρεφείς τομείς, θα συμβάλλουν στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι συγγραφείς της μελέτης είναι οι κ.κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Δρ. Τάσος Αναστασάτος, Group Chief Economist της Eurobank.