Κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης, η οποία θα της επιτρέψει να βγει στις αγορές εντός του επόμενου χρόνου.

Παράλληλα, με τον περιορισμό των χρεώσεων των προμηθευτών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εξόφληση, εντός του Μαΐου, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες υπολογίζονται σε 110 με 120 εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, θα είναι σε θέση «να τα βγάλει σε πέρας την επόμενη διετία».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, από το βήμα του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ενέργεια της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) μίλησε για τα επόμενα βήματα της επιχείρησης, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική κατά τη φάση μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας αλλά και μετά τη λιγνιτική αποεπένδυση. Τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο ενεργειακός σχεδιασμός, προϋπόθεση, όπως είπε για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, καθώς θα πρέπει ο υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει το ενεργειακό μίγμα που θέλει η χώρα τα ερχόμενα χρόνια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχει νόημα η αποεπένδυση εάν ο λιγνίτης δεν υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό. Τότε, όπως σημείωσε, θα πρέπει η ΔΕΗ να ξεκινήσει τη διαδικασία αποξήλωσης των λιγνιτικών μονάδων.«Αν η πολιτεία μας πει ότι δεν χρειάζεται τον λιγνίτη, μπορούμε να φτιάξουμε μια μονάδα φυσικού αερίου κάπου, π.χ. στο Κερατσίνι, χώρους έχουμε. Θα δίνουμε και τηλεθέρμανση σε όλο τον Πειραιά. Σταδιακά θα μπορούμε να κλείνουμε μονάδες και ορυχεία. Όμως η πολιτεία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό έχει κόστος (σ.σ. οικονομικό, κοινωνικό κλπ), το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη»

Όσον αφορά στη θερινή περίοδο, τόνισε ότι «δεν περιμένουμε νέα ενεργειακή κρίση», καθώς φέτος υδροηλεκτρικά θα ξεπεράσουν τις πέντε τεραβατώρες (από 4,5 τεραβατώρες πέρυσι).

Το νέοbusiness planτης ΔΕΗ

Η ΔΕΗ συμφωνεί με τον αναπροσανατολισμό της ηλεκτροπαραγωγής διεθνώς προς τις ΑΠΕ και γι΄ αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος των ΑΠΕ της ΔΕΗ εντός της επόμενης δεκαετίας. Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στις γύρω περιοχές «Επιδίωξή μας είναι να μετατραπούμε σε έναν διεθνή όμιλο και να διευκολύνουμε την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την περιφερειακή αγορά», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίος κ. Ντίνος Μπενρουμπή, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 650 μεγαβάτ. Όπως σημείωσε θα καλύψει το κενό που αναμένεται να δημιουργηθεί από τη σταδιακή απόσυρση το διάστημα 2020 – 2025 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Τι θα γίνει με τα ΕΛΠΕ

«Τα ΕΛΠΕ έχουν ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού τους σχεδίου τα τελευταία χρόνια. Έχουν φθάσει πια σε ένα στάδιο όπου είναι υποχρεωμένα να αυξηθούν και να βγουν έξω από την ελληνική αγορά, πέρα από τις παραδοσιακές δραστηριότητές μας. Η αγοραπωλησία αποτελεί μέρος του σχεδίου για την ελληνική εταιρεία και την ελληνική αγορά. Θα είναι κάτι θετικό αν συμβεί με τους σωστούς όρους», επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης.