Στο Α’ Τρίμηνο του 2018 ο όμιλος Μυτιληναίος συνεχίζει να καταγράφει επιδόσεις αντίστοιχα υψηλές μεαυτές που έκλεισε το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας επιπλέον αύξηση μεγεθών σε σχέσημε την αντίστοιχη περίοδο του 2017, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου.
Ειδικότερα, σε ενοποιημένη βάση και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017προσαρμοσμένο (proforma) για λόγους συγκρισιμότητας:
– O Κύκλος εργασιών ανήλθε σε €360,7 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 10%.
– Τα Λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκανσε €76,9 εκατ. έναντι €73,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, παρουσιάζονταςαύξηση 4,1%.
– Τα Καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε€41,1 εκατ. έναντι €37,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (προσαρμοσμένη γιανα αντικατοπτρίζει τα δικαιώματα μειοψηφίας μετά τη συγχώνευση), καταγράφονταςαύξηση 10,3%. Αντίστοιχα τα Κέρδη ανά Μετοχή ανήλθαν σε €0,288 έναντι €0,261.

Τομέας Μεταλλουργίας
Ο Τομέας Μεταλλουργίας κατέγραψε ισχυρή επίδοση για το Α’τρίμηνο, η οποία βασίζεταικυρίως στις υψηλότερες τιμές πώλησης που αντιστάθμισαν τις πιέσεις από τις αυξημένες τιμέςτων πρώτων υλών και της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης API για τις πωλήσεις τηςαλουμίνας κινήθηκε κατά 13% υψηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, ενώ και το LME(για τις πωλήσεις του αλουμινίου) κατέγραψε άνοδο κατά 16,5%. Τα προγράμματα ενίσχυσηςτης ανταγωνιστικότητας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και συνεισφέρουν στην αυξημένηπαραγωγικότητα και στον έλεγχο του κόστους.

Στις αρχές Απριλίου, η επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ που έπληξαν άμεσα το μεγαλύτεροπαραγωγό αλουμίνας και αλουμινίου εκτός Κίνας σε συνδυασμό με την περικοπή παραγωγήςαλουμίνας στη Βραζιλία επηρέασαν έντονα το κλάδο. Συγκεκριμένα, οι τιμές αλουμίναςανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (ξεπέρασαν τα $800/τν), ενώ υψηλότεραδιαμορφώθηκαν και οι τιμές αλουμινίου καθώς και τα premia.
Η έντονη ανοδική πίεση στιςτιμές αλουμίνας, αλουμινίου και premiums δεν επηρέασε τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου2018, αφού η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έγινε στις 6 Απριλίου2018. Η νεότερη ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με την παροχή χρονικής παράτασης για τηνεπιβολή των κυρώσεων οδήγησε σε μερική διόρθωση των τιμών, που ωστόσο παραμένουν σεσημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Οι παραπάνω εξελίξεις αναδεικνύουν το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει τοπλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής της Εταιρείας, το οποίο σε συνδυασμό με τημείωση του κόστους παραγωγής που έχει επιτευχθεί τα προηγούμενα έτη, δημιουργεί θετικέςπροοπτικές για την επίδοση του Τομέα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου
Το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας,λόγω ήπιων κλιματολογικών συνθηκών. Παράλληλα τα υψηλά υδάτινα αποθέματα οδήγησανσε ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ της και σε σημαντικάμειωμένες οριακές τιμές συστήματος στην ημερήσια χονδρική αγορά.
Μέσα σε αυτό το αδύναμο περιβάλλον, οι μονάδες της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διατηρήθηκαν στιςπρώτες θέσεις από πλευράς παραγωγής, κρατώντας σταθερή την παραγωγή και το μερίδιοτους την αγορά ( 10,3 %).
Στην λιανική αγορά, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δραστηριοποιείται πλέον και στο φυσικό αέριο,προσφέροντας συνδυαστικά πακέτα με ηλεκτρισμό. Από πλευράς μεριδίου αγοράς, η Εταιρεία διατηρήθηκε στις πρώτες θέσεις, μεταξύ των ιδιωτών παροχών, παρουσιάζονταςσημαντικότατη αύξηση του αριθμού των πελατών της.

Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών
Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών θέτει τιςβάσεις για μια επίδοση τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του 2017.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε συμφωνία για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιώνμελέτης, προμήθειας και κατασκευής (EPC) σε τέσσερα πανεπιστήμια, η οποίασυμπεριλαμβάνει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τον οδικό φωτισμό και τα εκπαιδευτικάκέντρα, καθώς επίσης και τις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης. Το έργο αυτό αποτελείτο πρώτο υβριδικό/εκτός δικτύου έργο στην Αφρική -ένα έργο ορόσημο για τον ΤομέαΟλοκληρωμένων Έργων και Υποδομών- που επιβεβαιώνει τη στρατηγική επέκταση τωνδραστηριοτήτων της Εταιρείας στον τομέα παροχής ενέργειας σε περιοχές εκτός δικτύου με τηχρήση υβριδικών συστημάτων.
Παράλληλα, η METKA EGN προχώρησε στην υπογραφή συμφωνητικού με την HAZEL CAPITALES3 Ltd για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) ενός νέου υβριδικού έργου συστήματοςαποθήκευσης ενέργειας (Energy Storage System – ESS), ισχύος 20 MW, στο Ηνωμένο Βασίλειο,το οποίο θα παρέχει Ταχεία Απόκριση Συχνότητας (Fast Frequency Response – FFR) και άλλεςβοηθητικές υπηρεσίες στο Εθνικό Δίκτυο.
Επιπροσθέτως, τα έργα BRIDGE POWER στην Γκάνα και στο Tobruk στη Λιβύη αναμένεται νααυξήσουν τις επιδόσεις της Εταιρείας στο επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσητης ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στηνΑφρική.

Προοπτικές για το 2018
Με κάθε επιφύλαξη, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας στις τιμές εμπορευμάτων, διεθνώνκεφαλαιαγορών αλλά και ισοτιμιών (με αναστροφή της πτωτικής τάσης του δολ. ΗΠΑ τωντελευταίων 15 μηνών), τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2018 αποτελούν μια σχετικάσυντηρητική ένδειξη για την τάση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων της Εταιρείας για τοσύνολο του έτους.
– Οι εξελίξεις στον τομέα του Αλουμινίου μετά την επιβολή των κυρώσεων από τοΑμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών,
– η σημαντική επέκταση του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών στην περιοχήτης Αφρικής και η γενικότερη γεωγραφική του εξάπλωση μέσω της κατασκευήςφωτοβολταικών πάρκων,
– η ανταγωνιστική λειτουργία των ενεργειακών της σταθμών και η περαιτέρω ανάπτυξηστη λιανική της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου,
– και τέλος, η συνεχής μείωση του καθαρού δανεισμού αλλά και του χρηματοοικονομικούκόστους
θέτουν τις προϋποθέσεις για μια ακόμα καλύτερη επίδοση το 2018 έναντι του προηγούμενουέτους, καταλήγει η Μυτιληναίος.