Στην Ιρλανδία του 19ου αιώνα μια γυναίκα μεταμφιέζεται σε άνδρα προκειμένου να πιάσει δουλειά και να επιβιώσει. Στη Δανία της δεκαετίας του 1920 ένας ζωγράφος αποφασίζει να επαναπροσδιορίσει το φύλο του μέσω χειρουργικής επέμβασης, κάτι που τότε θεωρούνταν αδιανόητο. Και λίγο πριν προχωρήσει στην εγχείρηση αλλαγής φύλου μια τρανσέξουαλ του 2004, μαθαίνει ότι είναι πατέρας…
Είναι τα κεντρικά πρόσωπα τριών από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που είδαμε τα τελευταία 18 χρόνια με θέμα τις προκλήσεις που αφορούν το φύλο και την ταυτότητα. Τρεις ταινίες που συνθέτουν το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα «Η άγνωστη ήπειρος της ταυτότητας φύλου» που διοργανώνει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και που θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 6 ως την Τρίτη 8 Μαΐου στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι).
Πρόκειται για τις ταινίες (αντιστοίχως με τα πρόσωπα στην αρχή του κειμένου) «Albert Nobbs» (2011) του Ροντρίγκο Γκαρσία, «Το κορίτσι από τη Δανία» (2015) του Τομ Χούπερ και «Transamerica» (2005) του Ντάνκαν Τάκερ –ταινίες που οδήγησαν στις υποψηφιότητες των Οσκαρ Α’ ρόλου τις δύο ηθοποιούς και τον ηθοποιό που υποδύθηκαν τα κεντρικά πρόσωπα των ιστοριών: την Γκλεν Κλόουζ ως Albert Nobbs, τη Φελίσiτι Χόφμαν για το «Transamerica» και τον Εντι Ρεντμέιν για την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Εμπερσοφ «Το κορίτσι από τη Δανία», το οποίο αφηγείται τη ζωή της ζωγράφου Λίλι Ελμπε, της πρώτης τρανσέξουαλ γυναίκας με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού φύλου το 1930.
Καρδιές και Γέφυρες
Εν τω μεταξύ, συμμετέχοντας στο #SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival (Τετάρτη 9 Μαΐου έως και την Κυριακή 13 Μαΐου), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτείνει το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ατίθασες καρδιές», το οποίο θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες της Αποθήκης 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Θα προβληθούν οκτώ ταινίες που καθόρισαν τη σχέση του σινεμά με τη νεότητα και ανατέμνουν αυτή τη δυναμική περίοδο της ζωής του ανθρώπου.
Ταινίες όπως ο «Εγωιστής γίγαντας» της Κλίο Μπάρναρντ, το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, τα «Μυθικά πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν, το «Ολοι θέλουν από λίγο!» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το βραβευμένο με Οσκαρ καλύτερης ταινίας «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς, η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη, η «Πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Αρναρ Γκούδμουντσον και τα «Κορίτσια» της Σελίν Σιαμά καλούν το κοινό να παρακολουθήσει ένα σινεμά φρέσκο, διανθισμένο από πρωτότυπες ιδέες, όχι πάντα ευχάριστο, αλλά σίγουρα αξιοπερίεργο (χωρίς εισιτήριο).
HeliosPlus