Ο ποδηλάτης
Λανς Αρμστρονγκ, επτά φορές νικητής του Tour de France που παραδέχτηκε δημόσια ότι αγωνιζόταν ντοπαρισμένος, ο αλλοτινός κραταιός άνδρας του Χόλιγουντ
Χάρβεϊ Γουάινστιν, που βίαζε και παρενοχλούσε συστηματικά δεκάδες ηθοποιούς, και ο πρόεδρος της Συρίας
Μπασάρ αλ Ασαντ, που κατηγορείται για μια σειρά θηριωδιών, μεταξύ άλλων και χρήσης χημικών όπλων κατά του λαού του, έχουν ένα κοινό σημείο.
Ολοι τους έλαβαν κάποτε την ύψιστη διάκριση του γαλλικού κράτους, το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, το οποίο απονέμεται όχι μόνο σε γάλλους πολίτες αλλά και σε προσωπικότητες διεθνούς φήμης, όπως η Μπάρμπρα Στράιζαντ, ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Μάρτιν Σκορσέζε και άλλοι.
Η Γαλλία αφαίρεσε το μετάλλιο και από τους τρεις (Αρμστρονγκ, Γουάινστιν και Ασαντ) ή… σχεδόν όλους, μιας και ο σύρος πρόεδρος πρόλαβε την ατιμωτική διαδικασία. Λίγο μετά τη συμμετοχή της στους πρόσφατους βομβαρδισμούς Ηνωμένων Πολιτειών, Γαλλίας και Βρετανίας, το προεδρείο της Γαλλικής Δημοκρατίας επιβεβαίωνε ότι «η πειθαρχική διαδικασία αφαίρεσης του παράσημου της Λεγεώνας της Τιμής –που είχε αποδοθεί στον Ασαντ –έχει ξεκινήσει».
Προτού όμως αυτή ολοκληρωθεί, ο «παραλήπτης» είχε επιστρέψει τη διάκριση, με τη συριακή προεδρία να εκδίδει τη λιτή ανακοίνωση: «Δεν αποτελεί τιμή για τον πρόεδρο Ασαντ να φορά το παράσημο που του δόθηκε από μια χώρα σκλάβο και ακόλουθο των Ηνωμένων Πολιτειών που στηρίζει τους τρομοκράτες».
Αλλες αμφιλεγόμενες προσωπικότητες
Αλλες αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, όπως ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του Παναμά
Μανουέλ Νοριέγκα, που φυλακίστηκε για ναρκωτικά και οικονομικά εγκλήματα, ή ο κουβανός δικτάτορας
Φουλγκένσιο Μπατίστα, έχουν τιμηθεί με τον εν λόγω μετάλλιο.
Τις περισσότερες φορές η παρασημοφόρηση λαμβάνει χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει κάποια δήλωση σχετικά με αυτή, προφανώς –σχολιάζουν οι «New York Times» –υπό τον φόβο έντονων αποδοκιμασιών. Εν τούτοις «είναι γνωστό πως η Γαλλία τιμά ξένους ηγέτες, καθώς την εκάστοτε στιγμή είναι κάτι που ενδεχομένως ταιριάζει με τους στόχους της» συμπληρώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τάγματος, «η απονομή του μεταλλίου είναι ένας τρόπος επιβεβαίωσης της διατήρησης καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών» και για τον λόγο αυτόν πολλές φορές πραγματοποιείται στη διάρκεια επισκέψεων ξένων ηγετών στο Παρίσι.
Το ιπποτικό τάγμα που ίδρυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης
Κάθε χρόνο η Γαλλία απονέμει μετάλλια σε 2.600 γάλλους πολίτες που γίνονται αυτόματα μέλη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής και μέχρι 320 μετάλλια σε ξένους πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν μέλη.
Το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής, όπως είναι η πλήρης ονομασία, είναι ιπποτικό τάγμα που ίδρυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1802.
Μέχρι σήμερα περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έτυχαν της τιμητικής εισδοχής στο Τάγμα λόγω των υπηρεσιών τους στη χώρα. Γάλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχουν 93.000 εν ζωή αποδέκτες του μεταλλίου, όμως δεν αποκαλύπτεται σε πόσους έχει αφαιρεθεί.
Τον περασμένο Οκτώβριο η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία ανάκλησης της τιμητικής διάκρισης που είχε απονείμει στον Γουάινστιν, υπό το βάρος των αμέτρητων καταγγελιών εναντίον του, ενώ από τους πιο γνωστούς αποδέκτες του μεταλλίου από τον οποίο αφαιρέθηκε στην πορεία είναι και ο γάλλος στρατηγός Φιλίπ Πετέν, καθώς συνεργάστηκε με τους ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
HeliosPlus