Τον κυβερνήτη του σκάφους της ιταλικής ακτοφυλακής «CP 265» Paolo Fedele για διάσωση μεταναστών κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μέσω Frontex στην επιχείρηση φύλαξης των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο τίμησε το Propeller Club of Piraeus, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και του πρεσβευτή της Ιταλίας Luigi Marras.
Το «CP 265» για την τελετή «έδεσε» στην προβλήτα πίσω από το κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα, στο σημείο όπου «έδενε» το ΠΑΘ 090 «Γαύδος», το οποίο επέστρεψε στην ενεργό δράση στη Μυτιλήνη (στην περιοχή που επιχειρούσε το ιταλικό σκάφος).
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Φεβρουαρίου σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησε να εμβολίσει στα Ιμια το ΠΑΘ 090 με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στην πρύμνη του και χρειάστηκε σχεδόν δυόμισι μήνες για να επισκευαστούν και να μπορέσει να συμμετάσχει ξανά σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Στη μάχη για δύο μήνες
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Fedele ανέφερε ότι συμμετείχε στην επιχείρηση στο Αιγαίο για περίπου δύο μήνες και τη χαρακτήρισε σπουδαία. Σημείωσε ακόμη πως το πρόβλημα με τους μετανάστες είναι σημαντικό και έκανε λόγο για μια εξαιρετική συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
«Το πλήρωμα του σκάφους αγάπησε την Ελλάδα και τόσο για αυτούς όσο και για εμένα η χώρα σας είναι δεύτερη πατρίδα και την έχω στην καρδιά μου» τόνισε.
Ερωτηθείς για τυχόν δυσκολίες που συνάντησε, ανέφερε ότι σχετίζονταν με τις καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή που επιχειρούσε, καθώς δεν ήταν πολύ καλές, και για τις επιχειρήσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο είπε πως είναι διαφορετικές, κυρίως ως προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών που εντοπίζουν.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Propeller Club Piraeus κ. Γιώργος Ξηραδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το επί σειρά ετών ανθρωπιστικό πρόβλημα μετανάστευσης οικονομικά εξαθλιωμένων ανθρώπων αλλά και μετακίνησης ανήμπορων ανθρώπων και οικογενειών πλήρως κακοποιημένων λόγω διαφόρων πολεμικών συρράξεων είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε οι λαοί της Μεσογείου. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποτραπεί αυτή η ροή ανθρωπίνων μετακινήσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι απαραίτητο να ελεγχθεί ως έναν βαθμό αυτό το κύμα για να μη διαταραχθεί η κοινωνική δομή των κρατών υποδοχής».
Και πρόσθεσε αναφερόμενος στην απονομή βραβείων από το Club για τη διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ότι: «Οι εφετινές μας ενέργειες είναι επηρεασμένες από το σύνθημα «team up explore our potential». Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να δείξουμε στην ελληνική και παγκόσμια κοινωνία τον σεβασμό μας στη συνεργασία των λαών για τη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν και θεωρούμε ότι η εκδήλωση να τιμήσουμε το πλοίο, τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του CP 265 υλοποιεί την ευαρέσκεια μας στη γενικότερη συνεργασία που στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται κάτω από την αποστολή της Frontex. Οι φιλότιμες προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έχουν διεθνώς αναγνωριστεί, όπως και όλων των άλλων Σωμάτων».
Χαιρετισμός Κουρουμπλή
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η δυσκολία στην αντιμετώπιση του πελώριου κύματος προσφύγων και μεταναστών είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί από έναν μόνο οργανισμό. Ετσι, το έργο που όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων μηνών επέδειξε ο κυβερνήτης Paolo Fedele και το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου με τα στελέχη της ελληνικής ακτοφυλακής και η διάσωση 400 και πλέον ατόμων πιστοποιούν το αποτέλεσμα της αγαστής αυτής συνεργασίας. Ubi Concordia, ibi Victoria (όπου ενότητα, εκεί νίκη)».
Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «σε μια εποχή που μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ένας πόλεμος που σκορπίζει πόνο σε αμάχους που δεν έχουν καμία ευθύνη για τις αιτίες του αλλά πληρώνουν τις συνέπειές του, οι δυο λαοί, ο ιταλικός και ο ελληνικός, σηκώνουν το βάρος μιας παγκόσμιας ουσιαστικά κρίσης. Διότι το Προσφυγικό είναι συνέπεια ενός ακήρυχτου παγκόσμιου πολέμου στη Μέση Ανατολή όπου συμμετέχουν διά αντιπροσώπων παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις. Εμείς μαζί με τους αδελφούς Ιταλούς σώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης, αφού τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια αρχές που έρχονται από αιώνες όταν οι Αθηναίοι, εθισμένοι σε αυτές τις αξίες της προστασίας αυτών που κινδύνευαν στη θάλασσα, καταδίκασαν τον μεγαλύτερο στρατηγό της εποχής εκείνης σε θάνατο γιατί διεπιστώθη στη δίκη ότι μπορούσε να σώσει ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα και δεν το έκανε. Αυτό δείχνει ότι οι αξίες του ανθρωπισμού είναι βαθιά φυτεμένες στη συνείδηση αυτών των λαών της περιοχής. Και για αυτό θέλω να συγχαρώ όλα τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος για άλλη μια φορά, αλλά και της ιταλικής ακτοφυλακής που έχουν ακριβώς μπει σε μια διαδικασία υπεράσπισης και υπηρέτησης αυτών των αξιών».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος από 07.00 της 30/04/2018 έως 07.00 της 2/05/2018 διεσώθησαν 233 πρόσφυγες-μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Κω.
HeliosPlus