Με την ανεπιφύλακτη στήριξη του Ποταμιού προσδοκά η κυβέρνηση ότι θα ψηφιστεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου περί υιοθεσίας και αναδοχής, με το οποίο επιτρέπεται η αναδοχή παιδιών (και) από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ακόμα και στην περίπτωση που η ΔΗΣΥ αποφασίσει να μην το ψηφίσει, λόγω των εσωτερικών διαφωνιών που διατυπώνουν βουλευτές της και με δεδομένη την αρνητική προδιάθεση τουλάχιστον έντεκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών των ΑΝΕΛ, η επίμαχη διάταξη το πιθανότερο είναι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια χωρίς προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ με τις θετικές ψήφους του Ποταμιού.

Αν και η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου έχει ταχθεί κατ’ αρχήν υπέρ της αναδοχής χωρίς διακρίσεις, προτείνοντας ότι το κριτήριο αναδοχής πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο, όχι για να αποκλείσει κανέναν με βάση φύλο, θρησκεία ή σεξουαλική ταυτότητα, ωστόσο, είναι αρκετοί οι βουλευτές του κόμματος που εκδηλώνουν την διαφωνία τους. Μεταξύ αυτών ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο Δ. Κωνσταντόπουλος, ο Β. Κεγκέρογλου, ο Μ. Τζελέπης κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΗΣΥ επιφυλάχθηκε επί της αρχής κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (επιφυλάχθηκαν επίσης ΝΔ και Ένωση Κεντρώων, ενώ η Χ.Α. καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών»). Έτσι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε (επί της αρχής) από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ (διαφωνούν μόνο με το επίμαχο άρθρο 8) και το Ποτάμι. Όπως δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς, «είτε ετερόφυλο είναι το ζευγάρι είτε ομόφυλο, το παιδί, λένε οι έρευνες, θα αναπτυχθεί σωστά αν βρει εκεί αγάπη και φροντίδα».

«Γι’ αυτά θα πρέπει να νοιαζόμαστε και όχι για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των αναδόχων», είπε, ενώ απαντώντας σε όσους βουλευτές -μεταξύ των οποίων και οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ- θεωρούν ότι η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχθεί κάτι τέτοιο, τόνισε ότι «αν ήταν ο πολιτικός να σύρεται πίσω από την κοινή γνώμη και όχι να προσπαθεί να την διαμορφώσει με ορθολογικά επιχειρήματα, τότε παύει να είναι χρήσιμος».

«Οι πολιτικοί είναι για να βλέπουν μπροστά και να παίρνουν καμιά φορά και αποφάσεις που δεν αρέσουν στην πλειοψηφία, αν κρίνουν ότι υπαγορεύονται από τα δικαιώματα ή τα εθνικά συμφέροντα. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν», σημείωσε, ενώ διατύπωσε αιχμές λέγοντας ότι «προοδευτικός δεν είσαι αν μετράς κάθε φορά τα κουκιά πριν από κάθε απόφαση επειδή οι πλειοψηφίες έχουν και τις μεγαλύτερες αδράνειες». «Εν κατακλείδι, στο άρθρο 8 πυξίδα μας πρέπει να είναι το συμφέρον των παιδιών και όχι οι προκαταλήψεις μιας μερίδας της κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Μαυρωτάς.

Εν τω μεταξύ, σε βελτιώσεις προχώρησε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όπως μεταξύ περισσότερων αναδόχων να γίνεται επιλογή με βάση το συμφέρον του παιδιού, ενώ εξακολουθεί να προηγείται η συγγενική αναδοχή και καταργείται το ανώτατο όριο ηλικίας στις περιπτώσεις συγγενικής αναδοχής. Επίσης, επεκτείνεται η οικονομική ενίσχυση του αναδόχου και κατά τη στρατιωτική θητεία του παιδιού.