Μπορεί μια ομάδα να κινδυνεύει με υποβιβασμό γιατί δεν πληρώνει οφειλές της τάξης των 500 χιλιάδων ευρώ σε έναν ποδοσφαιριστή, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν υποψήφιοι ιδιοκτήτες που δηλώνουν έτοιμοι να την ενισχύσουν βάζοντας στο ταμείο της δεκάδες εκατομμύρια ευρώ;

Η λογική λέει «όχι», αλλά όσα γίνονται στον Παναθηναϊκό εφέτος δεν μοιάζουν να έχουν μεγάλη λογική. Αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση για τη μεταβίβαση των μετοχών ανάμεσα στον τωρινό ιδιοκτήτη της ομάδας κ. Γιάννη Αλαφούζο και τον ταϊλανδό μεσάζοντα κ. Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, που θέλει να αποκτήσει την ΠΑΕ για λογαριασμό του fund Pan Asian Investment, θα μπει στην τελική της φάση: για την ώρα πάντως μοιάζει με παιχνίδι πόκερ.

Πρόταση μέσω εφημερίδων

Η εμφάνιση του Πιεμπονγκσάντ ξάφνιασε ακόμα και στελέχη της ΠΑΕ, όπως ο πρόεδρος κ. Βασίλης Κωνσταντίνου, που τον τελευταίο καιρό περνάει περισσότερη ώρα στα δικαστήρια από ό,τι στο γραφείο του, προσπαθώντας να κρατήσει τον ΠΑΟ ζωντανό: όταν μεταδόθηκε ότι ο ταϊλανδός μεσάζων κατέθεσε πρόταση αγοράς της ΠΑΕ, τα στελέχη της ΠΑΕ το διέψευσαν. Αρχικά κανείς δεν πίστεψε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, μολονότι ο Πιεμπονγκσάντ έχει ασχοληθεί με ποδοσφαιρικές εταιρείες και παλιότερα.

Η δυσπιστία οφείλεται και στο ότι η πρόταση έγινε γνωστή διά μέσου συνεντεύξεων: κανείς δεν έχει ζητήσει έλεγχο στα οικονομικά της ΠΑΕ, πράγμα που θα ήταν λογικά η πρώτη κίνηση όποιου πραγματικά ενδιαφέρεται να αγοράσει την εταιρεία. «Η πρότασή μας ήταν να βάλουμε 20.000.000 ευρώ για την ομάδα και να αναλάβουμε όλα τα χρέη. Τις επιπρόσθετες υποχρεώσεις που θα προκύψουν στην πορεία θα τις αντιμετωπίσουμε σε συνεννόηση με τον κ. Αλαφούζο» ανέφερε αρχικά ο ασιάτης επιχειρηματίας σε συνέντευξή του προ δεκαημέρου.

Δύο ημέρες αργότερα οι δικηγόροι που στην Ελλάδα τον εκπροσωπούν άφησαν να διαρρεύσει ότι αυτά ισχύουν «με την προϋπόθεση πως πρώτα θα πληρωθούν από την πλευρά Αλαφούζου οφειλές και φόροι από τα 13.000.000 ευρώ που θα του καταβάλει το fund για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών». Η ιστορία πιθανότατα να είχε ξεφουσκώσει ήδη αν ο Αλαφούζος, μία εβδομάδα πριν, δεν έκανε γνωστό ότι «αποδέχεται την πρόταση και παραχωρεί τις μετοχές της ΠΑΕ για ένα ευρώ». Η αποδοχή της πρότασης θα έπρεπε να έχει ως αποτέλεσμα οι εξελίξεις να τρέξουν. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Ο Ταϊλανδός ανέβαλε για μία εβδομάδα την άφιξή του στην Αθήνα, οι άνθρωποι που τον εκπροσωπούν ισχυρίζονται ότι για να υπάρξει αποδοχή της πρότασης Αλαφούζου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι πλευρές τι θα γίνει με τα χρέη και την ίδια στιγμή ξεκίνησε ένα όργιο από φήμες που αφορά το ποιοι βρίσκονται πίσω από το fund που θέλει να αποκτήσει τον ΠΑΟ.

Δεν υπάρχει απάντηση

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι τα ονόματα όσων ακούγονται είναι γνωστά: πρόκειται για ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και έχουν σχέση και με την Ελλάδα ή με έλληνες επιχειρηματίες. Ο Πιεμπονγκσάντ γνωρίζει τον εφοπλιστή κ. Βίκτωρα Ρέστη από τον καιρό που αυτός είχε μετοχές της Μάντσεστερ Σίτι. Ο ατζέντης ποδοσφαιριστών κ. Πίνι Ζάχαβι, που λέγεται πως έχει εμπλοκή, έχει σπίτι στην Ελλάδα και έχει και έλληνες συνεργάτες. Ο ισραηλινός επιχειρηματίας κ. Μπένι Στάινμετς, το όνομα του οποίου επίσης κυκλοφόρησε, έκανε δουλειές στην Ελλάδα στον χώρο του real estate μέχρι πέρυσι.

Ο Αβραάμ Γκραντ, που λέγεται πως θα αναλάβει γενικός διευθυντής στον ΠΑΟ αν η μεταβίβαση ολοκληρωθεί, επίσης είναι βετεράνος προπονητής και άνθρωπος του ποδοσφαίρου: δεν έχουμε να κάνουμε με «κακομοίρηδες εμίρηδες», ούτε με «φαντάσματα». Ομως πλην του Ταϊλανδού, κανείς δεν επιβεβαιώνει την εμπλοκή του στο deal. Ακόμα και άνθρωποι της κυβέρνησης που παρακολουθούν την υπόθεση, και μάλιστα έκαναν μέσω διαρροών και την ιστορία γνωστή, δεν δίνουν πλέον καμία παραπάνω πληροφορία –απλά ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης εξέφρασε μεσοβδόμαδα την ευχή του ο ΠΑΟ να βρει τον δρόμο του.

Η αλήθεια είναι πως κάθε διαρροή δημιουργεί και επιπλέον απορίες: έγινε π.χ. γνωστό ότι άνθρωποι του κ. Πιεμπονγκσάντ ζήτησαν να δουν τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και αυτός δεν τους δέχτηκε. Η άρνηση του πρώην ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού είναι απολύτως λογική: θα πυροδοτούσε τερατώδη σενάρια. Η απορία ωστόσο για το γιατί ο Ταϊλανδός ζήτησε αυτό το ραντεβού παραμένει. Και στην ερώτηση «τι γυρεύει στην Ελλάδα», παρά τις εικασίες, απάντηση δεν υπάρχει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ