Η γεωγραφία των ληστειών σε όλη την Ελλάδα

Δεκατρείς θάνατοι από ληστείες σημειώθηκαν το 2017 σε όλη τη χώρα, έναντι εννέα το 2016. Κάθε μήνα στην Αττική σημειώνονται πέντε αιματηρές ληστρικές επιθέσεις

Δεκατρείς θάνατοι από ληστείες σημειώθηκαν το 2017 σε όλη τη χώρα, έναντι εννέα το 2016. Κάθε μήνα στην Αττική σημειώνονται πέντε αιματηρές ληστρικές επιθέσεις. Περίπου το 30%-40% των ληστών και των διαρρηκτών δεν συλλαμβάνονται ύστερα από έρευνες για την εξιχνίαση των υποθέσεων, αλλά εντοπίζονται στον δρόμο έπειτα κυρίως από περιπολίες της ΔΙΑΣ. Η οποία ωστόσο αποψιλώνεται διαρκώς. Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε το 2017 περίπου 106.805 ελέγχους στη Δυτική Αττική (έναντι μόλις 36.547 στο επίσης προβληματικό κέντρο της Αθήνας), από όπου εκπορεύονται πολλές ληστρικές επιδρομές σε όλη την πρωτεύουσα, και προχώρησε σε 3.434 συλλήψεις.
Το 2017 υπήρξαν από την ΕΛ.ΑΣ. 17.734 πεζές περιπολίες που από την ηγεσία της θεωρούνται η ιδανική λύση για τον περιορισμό της εγκληματικότητας. Ωστόσο υπήρξαν μόνο 320 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα επί συνόλου άνω των 30.000 ατόμων που συλλαμβάνονται ετησίως από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες για πάσης φύσεως εγκληματική δράση.
Η περιοχή με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στην Αττική με βάση την αντιστοιχία πληθυσμού είναι τα Εξάρχεια, ενώ η μικρότερη παρατηρείται στη Δάφνη και στην Καισαριανή. Επιπλέον, συνολικά σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Κηφισιά και άλλες της Βορειοανατολικής Αττικής σημειώνονται υπερδιπλάσιες κλοπές και διαρρήξεις από ό,τι στη Γλυφάδα, στον Αλιμο, στη Βούλα και άλλες στα νότια προάστια της Αθήνας. Από την περιφέρεια, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες κλοπές και ληστείες σημειώνονται στην Αχαΐα, στην Κορινθία και στη Λάρισα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιοχές όπως η Ευρυτανία, τα Γρεβενά, η Θεσπρωτία, η Αρτα, η Πρέβεζα, η Καστοριά και ορισμένες άλλες όπου υπάρχει μηδαμινή εγκληματικότητα.
Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνει ο χάρτης της εγκληματικότητας σε όλη την Ελλάδα που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Επιπλέον, παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία από τις έρευνες και τα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. όπου αποκαλύπτεται σειρά προβλημάτων και ελλείψεων.
Οσον αφορά, λοιπόν, την πρωτεύουσα οι περισσότερες κλοπές και οι διαρρήξεις καταγράφονται στην Ακρόπολη, στα Πετράλωνα και στο Σύνταγμα, τα οποία όμως αφορούν κρούσματα κλοπών στους σταθμούς των μετρό και του ΗΣΑΠ αλλά και στο κέντρο της Αθήνας όπου όμως κινούνται καθημερινώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ενώ από αυτά καλύπτουν «τουριστικές ζώνες» της πρωτεύουσας. Επιπλέον, θεωρείται ότι ο αριθμός των επίσημων καταγεγραμμένων κλοπών είναι κατά πολύ μικρότερος του κανονικού. Και αυτό γιατί χιλιάδες περιπτώσεις κλοπών πορτοφολιών, τσαντών και κινητών, κυρίως στον χώρο του μετρό, στα τρόλεϊ κ.λπ., δηλώνονται με προτροπές των αστυνομικών ως «απώλειες» αντικειμένων για να μην έχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές και να πάρουν γρήγορα πιστοποιητικά για να αναπληρώσουν χαμένες ταυτότητες, διαβατήρια κ.λπ.
Ωστόσο στην ανάλυση της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα εντυπωσιάζει η περίπτωση του «άβατου των Εξαρχείων» με τους 35.000 κατοίκους όπου λόγω της απουσίας της Αστυνομίας καταγράφονται κάθε μήνα περισσότερες από 100 κλοπές και διαρρήξεις. Στα Εξάρχεια σημειώθηκε προ τριών ημερών νέα δολοφονία ενός 23χρονου, ενώ έχει αποκαλυφθεί σε τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. ότι είναι κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Οπου μάλιστα υπάρχει και πρόσφατη ανακοίνωση μελών του «Ρουβίκωνα» ότι… αποσύρονται από το κυνήγι των κακοποιών στην περιοχή. Και αυτό όταν σε περιοχές με 5-10 φορές παραπάνω πληθυσμό, όπως η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, η Καλλιθέα, κ.λπ. σημειώνονται κατά πολύ λιγότερα αδικήματα.
Επιπλέον, οι περισσότερες κλοπές οχημάτων εμφανίζονται, τουλάχιστον με τα τωρινά στοιχεία, σε Καλλιθέα, Κυψέλη, Πετράλωνα και στα Πατήσια, και οι περισσότερες ληστείες γύρω από την Ακρόπολη όπου τις τελευταίες ημέρες εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο σύλληψης πολυμελών ομάδων αλλοδαπών που αιφνιδιάζουν, χτυπούν και ληστεύουν ανυποψίαστους περιπατητές στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Θησείο, στου Φιλοπάππου και αλλού.
Ενδεικτικό της αποδυνάμωσης της ΕΛ.ΑΣ. είναι και το γεγονός ότι ενώ το 2000 η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε αγορά 2.632 οχημάτων για ενίσχυση της αστυνόμευσης και το 2004 σε 1.951 οχήματα, το 2010 2.386, το 2014 939 οχήματα, το 2017 αγόρασε μόλις 173 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κ.λπ., ενώ το 2016 είχε αποκτήσει 246 οχήματα.

Η Ελληνική Αστυνομία παρακολούθησε υπόπτους για συμμετοχή στον ISIS

Την τελευταία διετία η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακριτική παρακολούθηση στη χώρα μας 1.290 αλλοδαπών που ήσαν κυρίως ύποπτοι «μαχητές» του ISIS ύστερα από παραγγελίες ευρωπαϊκών χωρών. Οι 710 από αυτές τις παρακολουθήσεις, κυρίως «τζιχαντιστών», έγιναν το 2017 και οι 580 το 2016. Δηλαδή την τελευταία διετία υπήρξε αύξηση των ύποπτων προσώπων που έδιναν «παρών» στην Ελλάδα κατά 22,41%.
Το εντυπωσιακό αυτό αριθμητικό στοιχείο για την αφανή, μαζική παρουσία στη χώρα μας διερχομένων ή και παραμενόντων τζιχαντιστών που δεν δημοσιοποιούνταν από τις ελληνικές αρχές αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστές 6-7 περιπτώσεις, και όχι αυτός ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη χώρα μας συνελήφθησαν το 2017 114 ξένοι κακοποιοί που είχαν διεθνή ή ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Επιπλέον, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού υπήρξαν συλλήψεις 31 Ελλήνων που αναζητούνταν από τις ελληνικές αρχές. Ενδεικτικό είναι ακόμη ότι το 2017 υπήρξαν 91.000 καταχωρίσεις στην Interpol κλεμμένων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων και ελληνικών ταυτοτήτων, πολλές από τις οποίες εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνται από κυκλώματα λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε ή συμμετείχε το 2017 σε 22 πτήσεις προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους 194 απελαθέντες αλλοδαποί από τους οποίους οι 24 ήσαν Γεωργιανοί, οι περισσότεροι δε είχαν εμπλακεί σε ποινικές ενέργειες. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι σε αυτή τη λίστα εμφανίζεται η ΕΛ.ΑΣ. να συμμετέχει σε πτήση με προορισμό τον… Αγιο Δομίνικο για τη μεταφορά ενός ατόμου, πιθανόν όχι… παίκτη του «Survivor».

Ακόμη, το 2017 στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, που αποτελεί την κεντρική βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., στάλθηκαν 17.092 δελτία με εγκληματολογικές πληροφορίες από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να υπάρξει συνολική εκτίμηση των δράσεων των συμμοριών και για να ενημερωθούν και οι υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες. Το 2016 είχαν σταλεί 14.710 σχετικά πληροφοριακά δελτία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.