Τρεις προκλήσεις που εμπεριέχουν την επίλυση δύσκολων εξισώσεων και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα του Κινήματος Αλλαγής να πετύχει τον διψήφιο εκλογικό του στόχο, ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, έχει μπροστά της η Φώφη Γεννηματά. Την ολοκλήρωση της πανελλαδικής συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής, την ενίσχυση του διακριτού του στίγματος στο πολιτικό σκηνικό και την προετοιμασία για ένα πιθανό ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο.
Καθοριστικό δίμηνο
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτιμά ότι οι εξελίξεις του επόμενου διμήνου θα καθορίσουν την πορεία της χώρας αλλά και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο της είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο επιλογές: τον Οκτώβριο του 2018 ή τον Μάιο του 2019.
Το πότε θα στηθούν οι κάλπες «θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα μέτρα του 2019». Το κλειδί, επισημαίνουν, είναι αν ο Πρωθυπουργός καταφέρει να αποσπάσει ικανοποιητικά αντίμετρα που θα διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την περικοπή των συντάξεων. Αν το καταφέρει, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγει στις κάλπες τον προσεχή Μάιο.
Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο νόμος που μεταφέρει τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες (εθνικές, ευρωεκλογές, τοπικές). Σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίος κομματικός παράγοντας, ο Αλ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τις τοπικές αντιπαλότητες και κυρίως τη διασπορά των ψήφων. «Θα υπάρξει πλήρης σύγχυση, δεν θα ξέρει ο κόσμος τι θα ψηφίσει» επισημαίνει.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Για το Κίνημα Αλλαγής η πρώτη πρόκληση του επόμενου διμήνου είναι η ολοκλήρωση της πανελλαδικής οργανωτικής του συγκρότησης. Οι νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος θα πρέπει να μεταδίδουν το μήνυμα της ενότητας των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς και να μην αποπνέουν άρωμα μιας συνέχειας του ΠαΣοΚ. «Πρέπει να υπερβούμε στενές κομματικές αντιλήψεις και μηχανισμούς. Να αναζητήσουμε ανθρώπους ικανούς, με γνώσεις και δυνατότητες, με αναφορές στην κοινωνία, ανθρώπους νέους, που θα δώσουν και νέα πνοή στο Κίνημά μας» ανέφερε η κυρία Γεννηματά στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση· οι αντιστάσεις από πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και δεν δείχνουν διάθεση να παραδώσουν τη σκυτάλη είναι ισχυρές. Υπάρχει όμως αισιοδοξία, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Περιφέρεια δείχνουν ότι μια νέα γενιά στελεχών ενθαρρυμένη από την επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει «σε αυτό το νέο ξεκίνημα».
Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η ενίσχυση του διακριτού στίγματος του νέου φορέα. Σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις με τους επιτελείς της η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής «δεν είναι μόνο κόμμα της μεσαίας τάξης αλλά και των μη προνομιούχων. Πρέπει να δώσουμε βάρος στα θέματα που αφορούν άμεσα τα εκατομμύρια των αγνοημένων Ελλήνων» τόνισε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Η επισήμανση αυτή, η οποία συνοδεύθηκε από την προτροπή να γίνει ο προγραμματικός λόγος του Κινήματος Αλλαγής «πιο αιχμηρός, πιο τολμηρός, με προτάσεις για τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν τη χώρα, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που βελτιώνουν τη ζωή, που παρέχουν το αίσθημα της ασφάλειας για τον κάθε πολίτη», δεν είναι τυχαία.
Η «δεξαμενή» του 35%
Το βλέμμα της Φώφης Γεννηματά και των επιτελών της όταν μελετούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων εστιάζεται στο ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο κυμαίνεται περί το 35%. Πρόκειται, όπως λέγεται, για ψηφοφόρους που ψήφιζαν παλιά το ΠαΣοΚ, στη συνέχεια επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αποτελούν το μήλον της Εριδος μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Οπως επισημαίνει στενός συνεργάτης της, αυτό το σώμα των αναποφάσιστων «αποτελείται από ανθρώπους που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και αναζητούν μια προοδευτική, κεντροαριστερή και ρεαλιστική πρόταση για τη χώρα».
Μεγάλη σημασία θα δοθεί και στα κοινά στα οποία το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει «εκλογικό έλλειμμα»: τους νέους και τις γυναίκες. Εκεί θα εστιαστούν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα.
Σε γενικές γραμμές ο προγραμματικός λόγος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα στηριχθεί σε δύο άξονες. Στις προτάσεις για την ανάπτυξη αλλά και στις προτάσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτές θα στηριχθεί και η αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα τα μέτωπα, την οποία προανήγγειλε η κυρία Γεννηματά.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα επιμείνει στη συνέχιση των πρωτοβουλιών της με στόχο την «εθνική συνεννόηση», αδιαφορώντας για τα σχόλια που τις συνοδεύουν και συνήθως αποτελούν αντικείμενο κριτικής ως προς το αν δείχνουν σύμπλευση με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν ακολουθούμε πολιτική ίσων αποστάσεων με το υποδεκάμετρο. Και δεν μας διακατέχει κανένας φόβος ή δισταγμός, επειδή θα πουν ότι η μία πρωτοβουλία είναι πιο κοντά στον έναν ή η άλλη πιο κοντά στον άλλον. Δεν θα μείνουμε στήλη άλατος αρκούμενοι στο να κρίνουμε τις πρωτοβουλίες των άλλων. Ας αποφασίσουν οι άλλοι πώς στέκονται απέναντι στις δικές μας πρωτοβουλίες» είναι το μήνυμά της.
Ο Ευ. Βενιζέλος και τα «αγκάθια» των ψηφοδελτίων
Μεγάλη σημασία, στο πλαίσιο της εκλογικής ετοιμότητας, δίδεται στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά υπάρχει η εκτίμηση ότι αν τα ψηφοδέλτια στείλουν το μήνυμα της ενότητας, της συνέχειας και της ανανέωσης του χώρου θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη του διψήφιου εκλογικού στόχου. Το μεγάλο θέμα όμως το οποίο καλείται να διαχειριστεί είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου και των πέντε μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.
Με τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ η κατάσταση είναι περίπλοκη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Βενιζέλος με τις τελευταίες παρεμβάσεις του «έχει κάνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση του “εθνικού κεφαλαίου” ενισχύοντας τα σενάρια που τον θέλουν να επιλέγει τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια». Τα πάντα θα κριθούν από τη συζήτηση που θα έχει για το θέμα με την κυρία Γεννηματά, η οποία όμως δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα. «Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη για αυτή την κουβέντα» αναφέρεται.
Σε ό,τι αφορά τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση. Μόνο με τον Σταύρο Θεοδωράκη έγινε μια πρώτη γενική συζήτηση μετά την εκλογή αρχηγού. Στον επικεφαλής του Ποταμιού, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε να επιλέξει τι θα ήθελε, αλλά ο κ. Θεοδωράκης δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ούτε για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Οπως μεταδίδουν συνομιλητές του, το θέμα που θέτει ο κ. Θεοδωράκης δεν είναι η εκλογή του αλλά η διασφάλιση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής δεν θα αποτελείται μόνο από προερχομένους από το ΠαΣοΚ. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, ακόμα και το να μην είναι υποψήφιος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί να είναι υποψήφιος είτε στην Πάτρα είτε στην Α’ Αθήνας, είναι ένα ακόμα «αγκάθι». Με πιθανό ενδεχόμενο ότι το Κίνημα Αλλαγής θα εκλέξει έναν βουλευτή σε αυτές τις περιφέρειες, δημιουργείται ζήτημα με τους Κώστα Σκανδαλίδη και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου. Ο Γιώργος Καμίνης φαίνεται να προσανατολίζεται προς την Ευρωβουλή, κάτι που δεν αποκλείει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην περίπτωση που οι ευρωεκλογές γίνουν ταυτόχρονα ή κοντά με τις εθνικές εκλογές. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιλέξει τη Β’ Αθήνας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ