ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Της πυρκαγιάς

Της πυρκαγιάς

Θυμόμαστε τις φωτιές στην Πελοπόννησο και τα μέτρα επι κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (σκίτσο) για την ανακούφιση των πυροπλήκτων (το επίδομα των 3.000 ευρώ, τα εγγυημένα δάνεια και τις εκ των υστέρων επιχορηγήσεις), που μάλιστα του έδωσαν και τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2007 με 41,84% παρά την καταστροφή. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός.Ü Δεκάδες περιπτώσεις κατάπτωσης εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να εκδίδονται εντάλματα πληρωμής των απαιτήσεων των τραπεζών. Πρόκειται για εγγυήσεις που είχαν δοθεί προς τις τράπεζες για τις ρυθμίσεις οφειλών και τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Εύβοιας οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007. Επειδή τα περισσότερα δάνεια δεν είναι ιδιαίτερα υψηλής αξίας, το πρόβλημα –μέχρι στιγμής τουλάχιστον –είναι «διαχειρίσιμο», λένε στο υπουργείο Οικονομικών.Ακολουθούν όμως και άλλα φέσια.

Το τρικ…

Η στήλη επανέρχεται με νεότερα για τον δανεισμό της ΕΒΖ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών ύψους 7,2 εκατ. ευρώ ώστε να εξοφλήσει τους αγρότες παραγωγούς ζαχαροτεύτλων για τη σοδειά του 2017. Η είδηση είναι ότι το δάνειο δεν το έλαβε η ΕΒΖ αλλά ο κάθε αγρότης ξεχωριστά με εγγυητή την ΕΒΖ. Μάλιστα ο αγρότης για να αποκτήσει μερίδα στην τράπεζα και για έξοδα φακέλου πλήρωσε και 200 ευρώ.

…ο κίνδυνος…

Το ρίσκο τώρα είναι να μην πουληθούν οι δεσμευμένες ποσότητες ζάχαρης σε καλές τιμές (π.χ. 400 ευρώ ο τόνος) και να μην μπορέσει η ΕΒΖ να επιστρέψει όλο το δάνειο που έχει συνάψει ο κάθε αγρότης στην τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα θα «κυνηγήσει» τον αγρότη. Μια περίπλοκη διαδικασία, την οποία όμως υποχρεώθηκαν οι τευτλοπαραγωγοί να ακολουθήσουν, αφού είχαν στεγνώσει οικονομικά.

…και το μαξιλάρι


Μάλιστα, για τη σοδειά του 2018 λίγοι έχουν αρχίσει να σπέρνουν, και αυτοί στηριζόμενοι στη συνδεδεμένη ενίσχυση της ΕΕ (72 ευρώ το στρέμμα) και λιγότερο στην απορρόφηση της παραγωγής από την ΕΒΖ.

Μήνυμα στο Μαξίμου

Ενα διήμερο συνέδριο στις 20 και 21 Απριλίου με θέμα τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον ρόλο της στην υπόθεση της ανάπτυξης συνόδευσε την ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου στις 22 του μήνα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μετά το τέλος των εργασιών φρόντισε για πολλοστή φορά να απαριθμήσει τα προβλήματα των εμπόρων που σχετίζονται με την υπερφορολόγηση, την υπερχρέωση και τη δυσκολία πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση. Ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζει και η δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού για τις μικρομεσαίες. Και όπως ο ίδιος σημειώνει, πρόκειται για μια εξαγγελία που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στο Μέγαρο Μαξίμου

Αντίο, Μυτιλήνη

Τα νέα κύματα προσφύγων και ο εγκλωβισμός τους στα ελληνικά νησιά διώχνουν τα κρουαζιερόπλοια. Ü Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας κατά την επίσκεψη κλιμακίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λέσβο. Ü Το 2014 η Λέσβος είχε 54 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, το 2015 είχε 53, το 2016 έπεσαν στις 29 και πέρυσι ήλθαν μόνο δύο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι επί της ουσίας το νησί «εξαφανίστηκε από τον χάρτη της κρουαζιέρας». Ü Επιπλέον στα τρία νησιά του Βόρειου Αιγαίου –Λέσβος, Χίος και Λήμνος –υπολογίζεται ότι το 2016 και το 2017 υπήρξε πτώση των διανυκτερεύσεων κατά 40,6% και των εσόδων κατά 35,2%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.