Ποδοβολητά στο Μαξίμου

Ενα από τα γνωστά πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου Αττικού και παρατηρούν τα πάντα με πληροφόρησε ότι την περασμένη Πέμπτη επικρατούσε αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου

Ενα από τα γνωστά πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου Αττικού και παρατηρούν τα πάντα με πληροφόρησε ότι την περασμένη Πέμπτη επικρατούσε αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ποδοβολητά ακούγονταν μέχρι το Κοινοβούλιο. Αφορμή και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους «Financial Times» (FT), αλλά και η απρόσμενη παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Και εξηγούμαι…
nnn
Τα προπαγανδιστικά σχήματα των υπογείων του Μεγάρου Μαξίμου τα είχαν χαμένα και δεν γνώριζαν ποιο θέμα να πρωτοχειριστούν. Ειδικά με τις δηλώσεις Τσακαλώτου στους FT η νευρικότητα χτύπησε… κόκκινο. Και ξέρετε γιατί;

nnn

Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας είχε επενδύσει πολλά στην ομιλία Γιούνκερ στη Βουλή, την οποία προπαγάνδιζε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Και ξαφνικά είδε μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού του των Οικονομικών να χαλάει όλη η φιέστα.

nnn

Βεβαίως, ο υπουργός Οικονομικών δεν είπε τίποτα το καινούργιο, είπε την αλήθεια και ουσιαστικά επανέλαβε αυτό που επτά μήνες τώρα γράφει «Το Βήμα» και συνεχώς αναμεταδίδει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δηλαδή ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι περίπατος, αφού συνδέεται με το θέμα του χρέους. Και επιπλέον θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό επιτήρησης ισχυρότερο εκείνου που εφαρμόστηκε στην Κύπρο και στην Πορτογαλία.

nnn

Εδώ και καιρό, άλλωστε, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιώργος Χουλιαράκης είχαν περιγράψει τη συσχέτιση και τη δυσκολία στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

nnn

Μόνο τα υπόγεια του Μαξίμου φάνηκαν να ενοχλήθηκαν με όλα αυτά και ξέρετε πώς εκδήλωσαν την αντίδρασή τους; Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο αρμόδιος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης (ή προπαγάνδας, όπως θέλετε πείτε το) υπουργός έδωσε εντολή σε «φερέφωνά» του της ΕΡΤ να «καταχερίσουν» τον υπεύθυνο υπουργό. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε όλοι…

nnn

Ο μηχανισμός των έξαλλων επικοινωνιολόγων ξεπέρασε κάθε όριο. Και μετά (όπως αυτή η κυβέρνηση το συνηθίζει) άρχισε τις… διαψεύσεις. Προφανώς επειδή ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε, και με το δίκιο του ο άνθρωπος.

nnn

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος μπορεί πια να αμφισβητήσει όλες αυτές τις φημολογίες που έλεγαν ότι ο
Πρωθυπουργός φοβάται τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επειδή είναι σταθερός, ιδεολογικοπολιτικά πιο στέρεος και αξιόπιστος στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη.

Το σοκ Παππά από την επιστολή Κριμιζή

Οσο για τον «διαστημάνθρωπο» (όπως πολλοί τον αποκαλούν) Νίκο Παππά, η επιστολή Κριμιζή και τα υπονοούμενα περί «Follow the money» που άφησε ο διαπρεπής ακαδημαϊκός συγκλόνισαν τους πάντες. Και στο θέμα αυτό οι κυβερνητικές αντιδράσεις δεν ήταν οι καλύτερες. Τα σχόλια εναντίον του ακαδημαϊκού (για τον οποίο η NASA έδωσε προς τιμήν του το όνομά του σε αστεροειδή) και εν συνεχεία τα αποκαλυπτήρια των διαλόγων του έδειξαν αδυναμία και κενότητα.

nnn

Είναι ενδεικτικό ότι ο Νίκος Παππάς μετά το πρώτο σοκ επιδόθηκε σε επίθεση φιλίας στο Περιστύλιο της Βουλής (την ημέρα που μιλούσε ο κ. Γιούνκερ) προς τους γαλάζιους βουλευτές. Δηλαδή αυτό το υφάκι που συνήθως έχει, του απόμακρου, του αλαζόνα και του είρωνα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετετράπη σε ήπιο, φιλικό, πράο, έτοιμο να δεχθεί τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ακόμα και να τους κεράσει καφέ. Ηταν η στιγμή που οι γαλάζιοι βουλευτές του είπαν ότι είναι πολύ «βαρύ» αυτό για τον οποίο τον κατηγορεί ο κ. Κριμιζής περί «follow the money».

nnn

Οπως και να ‘χει το πράγμα, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι η επικοινωνία (ή προπαγάνδα, πείτε την όπως
θέλετε) δεν αρκεί. Οταν τα πράγματα πάνε στραβά, δεν σε σώζει τίποτα. Αυτό συμβαίνει τώρα και με τον (πάλαι ποτέ Νο 2 του Μαξίμου) Νίκο Παππά. Εφθασε η ώρα του ή «ήρτεν η ώρα του» όπως λένε και στην Κύπρο). Κάποια στιγμή μετά τα όσα έγιναν κάποιος θα φανέρωνε το πρόσωπό του. Ετυχε αυτός να είναι ο κ. Κριμιζής, για κακή του τύχη.

«Yes We Can-nabis» και ο Περισσός

Δεν είναι μόνο η φαρμακευτική και βιομηχανική πτυχή της κάνναβης, αλλά και… η ψυχαγωγική, και ας μην το λένε ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και φρόντισε να τους το θυμίσει η Νεολαία του κόμματος, η οποία, όπως διακηρύσσει, ιεραρχεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της τα ζητήματα της απαγόρευσης καθώς και των πολλαπλών χρήσεων της κάνναβης, επιδιώκοντας πάντοτε να τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο και να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Και ξέρετε πώς;

nnn

Για αυτό και πραγματοποιεί από χθες διημερίδα σε πολυχώρο του Μεταξουργείου υπό τον τίτλο «Yes We Can-nabis», που περιλαμβάνει συζητήσεις για τη βιομηχανική, τη φαρμακευτική αλλά και την «ευφορική» κάνναβη, με έκθεση προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης, προβολές και άλλες ενημερωτικές δράσεις. Και μάλιστα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα αρμόδια υπουργεία, συλλογικότητες και φορείς που ασχολούνται με τα αντίστοιχα πεδία. Κάπου εκεί φαντάζομαι θα είναι και ο Νίκος Καρανίκας, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού.

Και απο-ποινικοποίηση της κάνναβης

Η παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με το μαζικό ενδιαφέρον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν ερώτηση (48 στον αριθμό, με πρώτο υπογράφοντα τον Μ. Μπαλαούρα) προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Υγείας κ.ά. διαμαρτυρόμενοι διότι «συνεχίζονται οι έκνομες διώξεις εις βάρος παραγωγών και πωλητών βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης». Μάλιστα όλη αυτή η κινητικότητα έχει εξοργίσει το ΚΚΕ, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφού άνοιξε το πεδίο στα… μονοπώλια για επενδύσεις στη «φαρμακευτική κάνναβη», τώρα πάει ένα βήμα πιο πέρα τη συζήτηση για την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης. Και ότι σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιεί ως «λαγό» τη Νεολαία του κόμματος, η οποία, όπως λένε στον Περισσό, «με τόσα… ναρκοφεστιβάλ που έχει διοργανώσει, έχει αποκτήσει την αναγκαία τεχνογνωσία για να επεκτείνει την κανναβο-δραστηριότητά της λίγο πιο πέρα!».


Η προαγωγή της Μπουμπουλίνας
Εν αναμονή των γαλλικών φρεγατών (που ακόμα δεν έρχονται), στο υπουργείο Αμυνας προάγουν… ναυάρχους. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο προήχθη στον βαθμό του υποναυάρχου η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Μαζί με τη προαγωγή, της απονεμήθηκε και ο Πολεμικός Σταυρός Α’ Τάξεως. Να σημειώσω ότι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι η μοναδική στην παγκόσμια ναυτική ιστορία γυναίκα-υποναύαρχος, γεννήθηκε στη φυλακή, έζησε μέσα στη θάλασσα, πολέμησε στη στεριά και πέθανε εκτός μάχης στην αυλή του σπιτιού της από αδέσποτο βόλι. Οι επί γενεές απόγονοι της Μπουμπουλίνας υπηρέτησαν την πατρίδα μέσα από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού: Εντεκα κατευθείαν απόγονοί της υπήρξαν ανώτεροι αξιωματικοί. Δύο από αυτούς αποστρατεύθηκαν με τον βαθμό του υποναυάρχου και άλλοι δύο με τον βαθμό του ναυάρχου.

Οι «μπούκες» της ΓΕΝΟΠ…

Μπορεί οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και της ψήφισής του στη Βουλή να ήταν χλιαρές, δηλαδή να μην είχαμε τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα μπλακάουτ του παρελθόντος, ωστόσο μαθαίνω πως θα έχουν συνέχεια… Με άλλη μορφή. Παλιά και αυτή, αλλά δοκιμασμένη. Ο λόγος για τις γνωστές «μπούκες».

nnn

Και εξηγούμαι. Η εφαρμογή του νόμου για τη διενέργεια του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων προϋποθέτει συνεδριάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας καθώς και γενικές συνελεύσεις των μετόχων.

nnn

Πληροφορούμαι λοιπόν ότι οι συνδικαλιστές σχεδιάζουν να «μπουκάρουν» στους χώρους και να τις παρεμποδίζουν. Δεν αποκλείεται να ζήσουμε ξανά σκηνικά όπως εκείνα της περιόδου 2007-2009, όταν η ΓΕΝΟΠ κυνηγούσε την τότε διοίκηση από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για να μη συνεργαστεί η ΔΕΗ με τη γερμανική RWE.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.