Στη συνέχεια, αφού επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, παρουσιάζει τις γνωστές από τη «Λευκή Βίβλο» μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο κοινός μας τόπος. Οπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ο μετασχηματισμός του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η ένταξη της ψηφιακής αγοράς και της αγοράς της ενέργειας στην ενιαία αγορά,η δημιουργία κοινής πολιτικής για την άμυνα και την προστασία των συνόρων,η κοινωνική προστασία κ.ά. Και αυτά όλα με την κοινοτική μέθοδο και όχι τη διακυβερνητική, αλλά και την άσκηση επιμέρους πολιτικών με τους «προθύμους». Στους –όλο και λιγότερους –υποστηρικτές της Ομοσπονδιακής Ευρώπης, «της περισσότερης Ευρώπης», δηλώνει την πίστη του για «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη». Μια πιο έξυπνη, αποτελεσματική, αλληλέγγυα και επικεντρωμένη στους στόχους της Ενωση.
Τα έξι ιδρυτικά και τις Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Πολωνία! Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δικού της «προϋπολογισμού, ενιαίου φορολογικού συστήματος και θεσμών, χωρίς την ανάγκη αναθεώρησης των ευρωπαϊκών θεσμών». Ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά για τη δημιουργία ενός ισχυρού πυρήνα που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αλλαγές που γίνονται στην παγκόσμια σκηνή.
«Η Κίνα δεν είναι πραγματική απειλή… Η απειλή είναι η παρακμή της Δύσης, είναι η αδιαφορία της για την τύχη του μεγάλου μέρους των πολιτών, η διαφθορά της πολιτικής από το χρήμα και η θυσία των μακροπρόθεσμων επενδύσεων για χάρη της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης». Και καταλήγει στην επισήμανση ότι η μέθοδος που αντιμετωπίσαμε την οικονομική κρίση μέσω νομισματικών πολιτικών δημιούργησαν νέες φούσκες.
Αλλά όχι και να χάσουμε τις επόμενες εκλογές στις χώρες μας! Δύσκολα μπορεί να κανείς να διακρίνει τη σύμπλευση με τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση.
Ετσι τον βλέπουμε να προχωρεί το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πανευρωπαϊκού σχηματισμού βασισμένου στη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: τη φιλελεύθερη Δημοκρατία. Σε αυτή «χωράνε» κεντροδεξιοί, φιλελεύθεροι και κεντροαριστεροί σχηματισμοί. Το σχέδιο παρασκηνιακά επεξεργάζεται στενός του συνεργάτης.
Στην Ιταλία, στην οποία είχε ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ρέντσι και μετά τις εκλογές, βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το πρώτο σε ψήφους Κίνημα των 5 Αστέρων. Η στροφή του από τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό στη φιλευρωπαϊκή παράταξη είναι εντυπωσιακή. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή κομμάτων της Benelux. Και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατίας, βλέποντας το φάσμα της εκλογικής συντριβής το καλοκαίρι του ’19, θα βρουν τρόπο να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, που φιλοδοξεί να έρθει δεύτερο στις ευρωεκλογές.
Αλλά και μετά την αποτυχία του πειράματος Τσίπρα, που συμπαρέσυρε και το Podemos στην Ισπανία στη δημοσκοπική κατάρρευση, πιστεύω ότι έχουν περιθώριο να συμμετάσχουν σχηματισμοί από την Αριστερά που αφυπνίζονται από ιδεολογικό βολονταρισμό τους. Η σύγκρουση της ιδεολογίας με την πραγματικότητα υπήρξε επώδυνη και διδακτική. Αλλά και βρετανοί αντίπαλοι του Brexit, οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, θα βρεθεί τρόπος να συμμετάσχουν μέσα από τις «λίστες Μακρόν».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ