Αν και, όπως εκτιμάται, οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να περάσουν σχεδόν αλώβητες από τη διαδικασία των stress tests, εν τούτοις ορισμένοι ξένοι οίκοι, αλλά και αναλυτές της αγοράς εκφράζουν την άποψη ότι ο κλάδος έχει μπροστά του αρκετές προκλήσεις.
Για τη Citigroup, που διατηρεί «ουδέτερη θέση» για τον κλάδο, θεωρεί πως οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ενέχουν μεγάλες προκλήσεις, καθώς για την ερχόμενη διετία οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν τον περιορισμό τους κατά 12,9 δισ. ευρώ εφέτος και κατά 16,4 δισ. ευρώ το 2019.
Η συνεχιζόμενη απομόχλευση πιέζει τα επιτοκιακά περιθώρια, ενώ ο συνδυασμός του αυξημένου κόστους και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι δυσχεραίνουν τις προβλέψεις για την κερδοφορία του κλάδου.
Μία ακόμη παράμετρος που δείχνει να προβληματίζει αφορά το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να χάσουν την πρόσβαση στα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ θα άρει το waiver, όπως έκανε στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016. Καθώς οι τράπεζες λαμβάνουν δάνεια ύψους 4,5 – 5 δισ. ευρώ από τις τακτικές πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, η απώλεια της πρόσβασης θα τις αναγκάσει να στραφούν στον ELA που κοστίζει ακριβότερα, αφού το επιτόκιο κυμαίνεται στο 1,25% έναντι 0,25% με βάση το waiver. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αν τα πράγματα πάνε καλά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει από καλύτερο και φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές.
Αναφορικά με τις μετοχές των τραπεζών, η Citi διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για την Alpha Bank, που είναι και η πρώτη της επιλογή, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 2,68 ευρώ. Για την Πειραιώς συστήνει «ουδέτερη θέση» αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 3,99 ευρώ προηγουμένως, ενώ η ίδια σύσταση (neutral) δίδεται και για Eurobank για τη μετοχή της οποίας η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 1,17 ευρώ. Τέλος, για την Εθνική μειώνει την τιμή-στόχο στα 0,32 ευρώ από τα 0,33 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση «ουδέτερης θέσης».
Συνολικά, διαπραγματεύονται 0,4 τη λογιστική τους αξία για εφέτος, αλλά το discount σε σχέση με την Ευρώπη δικαιολογείται από τη χαμηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων και από τους κινδύνους που άπτονται της ισχυροποίησης των ισολογισμών τους.

Αναβάθμιση για τον ΟΠΑΠ

Σε αναβάθμιση της μετοχής του ΟΠΑΠ από ουδέτερη θέση (neutral) σε απόδοση καλύτερη της αγοράς (outperform), αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 12 ευρώ (από 10,6 ευρώ), προχώρησε η αναλύτρια Victoria Petrova της Credit Suisse, προβλέποντας για το 2018 τζίρο 1,62 δισ. ευρώ με κέρδη (EBITDA) 368 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ