Εκκληση προς τις διεθνείς τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιλύσουν οι ίδιες τα προβλήματα που ανακύπτουν με συμβόλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η εξυπηρέτηση των οποίων τίθεται εν αμφιβόλω ή απειλείται λόγω του Brexit, απηύθηνε ο αρμόδιος για τον Χρηματοοικονομικό Τομέα επίτροπος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να διασφαλίσει ότι τα εν ισχύι συμβόλαια θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Για την ώρα δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για την επίλυση των περισσότερων ζητημάτων από τον ίδιο τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο λετονός επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «το βάρος για τον ευθυγραμμισμό των επιχειρηματικών μοντέλων στην πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί μετά το Brexit εξακολουθεί να πέφτει στους παράγοντες της αγοράς».

Θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν

Το διακύβευμα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Πρόκειται για 96 τρισ. βρετανικές στερλίνες (134 τρισ. δολάρια) επενδεδυμένα στις αγορές παραγώγων και επίσης ασφαλιστικές καλύψεις δεκάδων εκατομμυρίων στερλινών που οι βρετανικές ρυθμιστικές Αρχές ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν επειδή οι επιχειρήσεις ενδεχομένως θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συμφωνίες με τους πελάτες τους.
Το ζήτημα της συνέχειας της ισχύος των συμβολαίων έχει αναδειχθεί σε μείζονα εκκρεμότητα του Brexit επειδή οι εν ισχύι συμφωνίες έχουν διαμορφωθεί και δομηθεί κατά τρόπο ώστε να εξαρτώνται από τη δυνατότητα των εταιρειών να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Οταν αποχωρήσει η Βρετανία, οι άδειες αυτές θα πάψουν να ισχύουν και οι εταιρείες δεν θα δύνανται πλέον να εξυπηρετούν διασυνοριακά συμβόλαια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας και η βρετανική Χρηματοοικονομική Αρχή έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες για πιθανούς κινδύνους που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο επίτροπος Ντομπρόβσκις είπε ότι σκέπτεται να συζητήσει για το θέμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ