Απαξιώνει τους λιγνίτες ο Σταθάκης και χάνει αγοραστές

Είναι σίγουρα... τέχνη να μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται από τη μία αισιόδοξη σχετικά με την τύχη του διαγωνισμού για το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ

Είναι σίγουρα… τέχνη να μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται από τη μία αισιόδοξη σχετικά με την τύχη του διαγωνισμού για το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ και από την άλλη να παραδέχεται ότι οι μονάδες που θα πουληθούν αποτελούν τα… σαπάκια της επιχείρησης.Παράλληλα, αποτελεί και εμπορικό παράδοξο να απαξιώνει ο «πωλητής» το προϊόν που θέλει να… διώξει.
Τη στιγμή που το ζητούμενο είναι αν θα προσέλθουν τελικά οι 15 ενεργειακές εταιρείες που είχαν επιδείξει επενδυτικό ενδιαφέρον κατά τοmarkettest, ο ίδιος ο υπουργόςΠεριβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γιώργος Σταθάκηςομολογεί ότι τα προϊόντα στο «καλάθι»δεν είναι και… πρώτης ποιότητας. Και μάλιστα όταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ.Μανόλης Παναγιωτάκηςέχει διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει μπιρ παρά.
Οι δηλώσεις του υπουργού, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, λίγο προτού γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της κρατικής επιχείρησης, προκαλούν εντύπωση.Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι πουλάει τα «ασημικά» της ΔΕΗ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποιες είναι οι τρεις καλές μονάδες; Η Μεγαλόπολη ΙΙΙ… Σε ποιον να το πεις και να το πιστέψει. Η Μεγαλόπολη ΙΙΙ, η οποία τελειώνει το 2025, έχει ως γνωστόν τη χαμηλότερη απόδοση, όχι την καλύτερη. Αρα σίγουρα δεν μπορείς να πεις ότι είναι το «διαμάντι»».

Ανησυχίες

Η μονάδα Μεγαλόπολη IV σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη είναι καλή μονάδα. Οσο για τη Μελίτη (η νεότερη μονάδα της ΔΕΗ που δεν χρειάζεται αναβαθμίσεις); Ο υπουργός επισήμανε ότι έχει χαμηλή απόδοση.«Καλή μονάδα, μέτρια απόδοση, λόγω του κοιτάσματος. Οταν μπει η Βεύη (σ.σ.: το ορυχείο της), τότε η απόδοση της μονάδας θα βελτιωθεί. Αρα η ιδέα ότι δίνουμε τα τρία «διαμάντια» της ΔΕΗ πολύ απέχει από την πραγματικότητα.

Η ΔΕΗ επαναλαμβάνω ότι διατηρεί τον ακέραιο πυρήνα της, που είναι οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου»

υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Και τα λεγόμενά του ενισχύουν τις ανησυχίες που εκφράζονται από θεσμικούς παράγοντες, στελέχη της ΔΕΗ αλλά και της ενεργειακής αγοράς: «Ποιος επενδυτής θα έρθει να αγοράσει τα… σαπάκια; Και μάλιστα όταν πλέον ο ελληνικός λιγνίτης έχει υψηλό κόστος εξόρυξης, είναι κακής ποιότητας και μικρής απόδοσης και όταν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στις δημοπρασίες έχουν φτάσει σχεδόν τα 14 ευρώ ανά τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και διαρκώς αυξάνονται. Πριν από 12 μήνεςοι τιμές δικαιωμάτων ήταν 4,4 ευρώ».
Εξάλλου, η πολιτική της ΕΕ πλέον εστιάζει στην απολιγνιτοποίηση.
Ετσι οι ελπίδες της ΔΕΗ στρέφονται κυρίως προς τους ασιατικούς ενεργειακούς γίγαντες ή πιθανώς σε ορισμένες εταιρείες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Παναγιωτάκης δείχνει να βιάζεται να τελειώνει με τους λιγνίτες ώστε να περάσει στην επόμενη μέρα, με μια ΔΕΗ εξωστρεφή,η οποία επενδύει σε άλλα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, αλλά και στις ΑΠΕ. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε υπέγραψε τησυμφωνία εξαγοράς τηςσκοπιανής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EDS.

Η δαμόκλειος σπάθη

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ φαίνεται να αγωνιά για το αν θα έχει θετική έκβαση ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες, διότι σε διαφορετική περίπτωση επικρέμαται πάνω από την επιχείρηση η… δαμόκλειος σπάθη των περίφημων «δομικών μέτρων» που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.Αν και στο κείμενο του Μνημονίου αυτά δεν διευκρινίζονται, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αναφέρονται στην πώληση των υδροηλεκτρικών. Αλλωστε είναι οι υδροηλεκτρικές μονάδες και η νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη που αποτελούν τη βάση της κερδοφορίας της επιχείρησης.
Επιτυχής, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, θα είναι ο διαγωνισμός όχι αν απλώς προσέλθουν επενδυτές, αλλά αν η προσφορά τους είναι υψηλή.

Τα «αγκάθια» και το χρονοδιάγραμμα

Προκειμένου να έχει επιτυχία η διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα σημεία, τα οποία έχει προσδιορίσει και δημοσίως ο ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης. Κατ’ αρχάς, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές ποιο είναι το επιθυμητό ενεργειακό μείγμα για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενεργειακού σχεδιασμού, η οποία θα έρθει τρεις φορές στη Βουλή για διαβούλευση πριν κατατεθεί στην Κομισιόν, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) και στο αν οι προς πώληση μονάδες θα αποζημιώνονται για τη διατήρησή τους σε ετοιμότητα. Επίσης, μεταξύ άλλων, πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλες οι αδειοδοτικές εκκρεμότητες των μονάδων, ζήτημα για το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης στη Βουλή, θα υπάρξει πλήρης επίλυση.

Σε κάθε περίπτωση η απόσχιση του λιγνιτικού πακέτου θα πρέπει να έχει προχωρήσει έως τα τέλη Μαΐου, ώστε τον Ιούνιο να προχωρήσει από τη ΔΕΗ ο διαγωνισμός και η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.