Την δραματική κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, μετέφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το άσυλο, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Παρόμοιο ήταν και το κλίμα που μετέφεραν και δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, το ερώτημα που θέτουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να τους αποδοθεί άσυλο «πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, πότε θα φύγουμε από τα νησιά;».
Η κατάσταση που παρουσίασε η κυρία Καλογήρου ήταν αποκαρδιωτική ως προς το ερώτημα αυτό, αφού μόνο στην Λέσβο για να εξεταστούν οι υπάρχουσες αιτήσεις ασύλου απαιτούνται …35 μήνες, χωρίς να υπολογιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που προστίθενται καθημερινά.
Από την αρχή του τρέχοντος μηνός στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν έρθει 2.536 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόνον 610. Στην Λέσβο σήμερα υπάρχουν 8.895 πρόσφυγες και μετανάστες όταν πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 3.050. Όλο το Βόρειο Αιγαίο είχε συνολικά 6.000 και φέτος έχει 13.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Στην Λέσβο υπηρετούν 45 άτομα στην υπηρεσία ασύλου.
Από αυτούς αμιγώς εξετάζουν αιτήσεις ασύλου οι 18 και από αυτούς οι συμβάσεις των 9 λήγουν στις αρχές Μαίου. Όπως είπε η περιφερειάρχης έχουν δυνατότητα να εξετάζουν 12 αιτήσεις την ημέρα. Σήμερα μόνο ήρθαν στο νησί 137.
Την ίδια στιγμή εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Το 2018 το πρώτο τρίμηνο κατατέθηκαν 4.400 αιτήσεις στην Λέσβο.
Ανά μήνα δεν ξεπερνούν τις 250 οι αιτήσεις που εξετάζονται. Θα χρειαστούν 35 μήνες για να εξεταστούν οι υπάρχουσες αιτήσεις. «Όσες νομοθετήσεις και να γίνουν θα μείνουν κενό γράμμα αν δεν συνοδευτούν από την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Καλογήρου.