Είναι παροιμιώδης ο καταναλωτισμός των Αμερικανών. Αλλά και οι φανατικοί big spenders μοιάζουν να κλονίζονται από την πτώση της «ποιότητας» των θέσεων εργασίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αμοιβές όσο και τη φύση της απασχόλησης και το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων. Την αβεβαιότητα των καταναλωτών θεωρούν ως υπεύθυνοι οι ειδικοί για την αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας υποχώρησε στο 2,3% σε ετήσια βάση από το 2,9% που ήταν το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας πενταετίας. Το φρενάρισμα της οικονομίας δεν ήταν, πάντως, αναπάντεχο. Οι ειδικοί, μάλιστα, πίστευαν ότι θα ήταν ακόμα πιο απότομο, καθώς προέβλεπαν για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 αύξηση μόλις 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Εκτός από τις ασθενικές λιανικές πωλήσεις, που ακολούθησαν, είναι αλήθεια, την περίοδο καταναλωτικών οργίων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, ως υπεύθυνες για την πτώση της ανάπτυξης θεωρούν οι ειδικοί και τις επιχειρήσεις, οι οποίες περιόρισαν τις επενδύσεις τους σε εξοπλισμό.
Οι αναλυτές θεωρούν, πάντως, ότι το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου, που διανύουμε, η αμερικανική οικονομία θα ανακτήσε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα αρχίσουν να «νιώθουν» τις θετικές για το πορτοφόλι τους επιπτώσεις από το πακέτο μείωσης της φορολόγησης των εισοδημάτων τους κατά 1,5 τρισ. δολάρια που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.