Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι. Δραγασάκη και της πρώην υπουργού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη σημειώθηκε στην Βουλή με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ σχετικά με τις εταιρικές καταθέσεις που μένουν στο εξωτερικό.
Ο κ. Δραγασάκης επικαλέστηκε μια φράση από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ ο οποίος αναφέρθηκε στις «εταιρικές καταθέσεις οι οποίες ακόμα είναι στο εξωτερικό και οι οποίες πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα μας όταν θα υπάρχει η κατάλληλη πολιτική σταθερότητα». «Δηλαδή νομιμοποιεί αυτή την παρασιτική πρακτική. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος», είπε.
Η κυρία Μπακογιάννη αντέδρασε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει πως ξεχνάει ποιος επέβαλλε τα capitalcontrols και τις επιπτώσεις τους και ότι κάποιες εταιρείες θέλουν να κάνουν την διαχείρισή τους αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που υπάρχουν, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η «ΝΔ έχει καλέσει όλους να φέρουν τις καταθέσεις τους». «Μιλάμε για αυτούς που τα κέρδη που παράγουν στην Ελλάδα τα βγάζουν», διευκρίνισε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι «χρειάζεται υπεύθυνη επιχειρηματικότητα».
Ο εξωδικαστικός
Αναφορικά με την πορεία της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η κυρία Μπακογιάννη άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν προχωράει ενώ οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει κάτι πολύ γρήγορα ώστε να έχουν μια ελπίδα να μπουν ξανά στην αγορά». «Η ρητορική σας είναι στα όρια της πρόκλησης, αλλά από άποψη ουσίας μπορούμε να συνεννοηθούμε. Η ερώτηση αγνοεί την ρίζα του προβλήματος. Δεν είμαστε στην φάση του απολογισμού του εξωδικαστικού μηχανισμού», σχολίασε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος παρέπεμψε στο παρελθόν, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα που έχουμε είναι τεράστιο και είναι το απόθεμα των κόκκινων δανείων. Όπως είπε, το 2008 το ύψος τους ήταν 13,6 δισ. και το 2014 εκτινάχθηκαν στα78,5 δισ. ενώ σήμερα σημειώνεται μείωσή τους στα 65,9 δισ. (-12,5 δισ.). Μάλιστα έκανε λόγο για θετική πορεία αλλά, όπως είπε, «απέχουμε ακόμα από τον στόχο».
Πάντως παραδέχθηκε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά «εδώ είμαστε για να τα λύσουμε», σημείωσε. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 30.000 που έχουν μπει στον εξωδικαστικό διακανονισμό, έχουν λήξει επιτυχώς 23 ή 26 περιπτώσεις. «Αξιολογώντας τα αποτελέσματα προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης και αναφέρθηκε σε «δέσμη αλλαγών που συζητούμε με τους θεσμούς ώστε να ελπίζουμε ότι στη νέα φάση θα έχουμε μια ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων». Ήδη υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση προς υπογραφή για την κατάργηση των περισσότερων εγγράφων που απαιτούνται, ενώ αναφερθείς στις τράπεζες τόνισε ότι «πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτό το εργαλείο πρέπει να το χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι».Μάλιστα είπε ότι έχει ζητήσει ποσοτικές δεσμεύσεις από τις τράπεζες. «Δεν είναι σε θέση ακόμα να το κάνουν αυτό αλλά έχουν δεσμευτεί ότι θα το προσπαθήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
«Το πρόβλημα δεν είναι τα πολλά χαρτιά που απαιτούνται, αλλά ο νόμος», του απάντησε η κυρία Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «πρέπει να αλλάξει για να πετύχουμε ένα σοβαρό εξωδικαστικό συμβιβασμό». Όπως είπε, 81.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων. «Να καθίσουμε να δούμε ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις αυτές να επιβιώσουν», πρότεινε στον υπουργό, ο οποίος απαντώντας στις βολές Μπακογιάννη για το τρίτο μνημόνιο και τα capitalcontrols είπε ότι «το τρίτο μνημόνιο ήταν μνημόνιο, αλλά ως μνημόνιο σημείωσε την μετάβαση της χώρας από την ύφεση στην σταθεροποίηση και στην ανάπτυξη που δεν εκφράζεται αμέσως».